EN facebook

Kiskőrösre és Óbudára ment Az Év kiállítása Díj 2023!

ELISMERÉS

2023-11-14 11:00

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület november 14-én adta át Az Év Kiállítása 2023 díjakat a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában a Mitől lesz élmény a kiállítás? című szakmai konferenciát megelőzően. A Társaság által 2010-ben alapított, évente adományozott kitüntetés célja, hogy a muzeális intézmények kiállításainak újszerűségét, a közönséggel való kapcsolatteremtő és kommunikációs képességét, tudományos felkészültségét és kreativitását jutalmazza.

A tavalyi év után immár harmadik alkalommal a határon túli, magyar vonatkozású gyűjteménnyel, kiállítással rendelkező intézmények is pályázhattak az elismerésre. 

 

 

Fotó: Csatai Ede 

 

 

A díjátadó ünnepségen köszöntőt mondott Népessy Noémi, a házigazda múzeum főigazgatója, Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Múzeumi főosztályának vezetője és Bereczki Ibolya, a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület elnöke. Ezeket követően az esemény moderátora, Tóth Arnold, a Társaság ügyvezető elnöke Szende Lászlót, Bereczki Ibolyát és Katona Júliát, az Az Év Kiállítása bíráló bizottságának új elnökét kérte fel a díjak átadására.

 

A 10 millió forint bekerülési költség alatti kategóriában 7, a 10 millió forint bekerülési költség feletti kategóriában 15, a virtuális kategóriában egy pályázat érkezett. Közülük a bíráló bizottság döntése alapján 16 pályázó jutott be a második fordulóba. (A zsűri tagjairól itt olvashat.)

 

A 10 millió Ft bekerülési költség alatti kategóriában az Óbudai Múzeum Ki gombolta volna? Barangolás a gombok világában című, témájában kultúrtörténeti kuriózumnak tekinthető, kreatív, szellemes megközelítésű, ötletgazdag, színvonalas installációkkal megvalósított időszaki kiállításáért nyerte el Az Év Kiállítása 2023 elismerést.

 

 

A 10 millió bekerülési költség feletti kategóriában a kitüntető Az Év Kiállítása 2023 elismerést a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum viheti haza a 7 év - Petőfi Sándor Emlékkiállítás című, Petőfi Sándor pályaképét egy remekül kiválasztott nézőpontból, kreatív módszertani eszközökkel bemutató, kiemelkedően ötletes állandó kiállítása eredményeként.

 

 

Mindemellett számos intézmény teljesítménye kiemelkedő. Dicsérő oklevelet kapott a bükkábrányi Jószerencse Háza A rend nyomában című, a Bükk hegység előterében végzett régészeti kutatások eredményét, a településhálózatot és a közösségek életének egységes rendjét közérthetően bemutató vándorkiállításért. Hasonló elismerésben részesült a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői Jósa András Múzeum – Sóstói Múzeumfalu Petőfi az étlapon című, Petőfi Sándor térséghez köthető verseit néprajzi összefüggéseiben, pályatárs és kortárs költők nyelvi leleményeivel, játékokkal bemutató, kreatív időszaki kiállításáért.

A szombathelyi Savaria Múzeum – Szombathelyi Képtár a TeTT – Megtört progresszió (1968–1975) című, az 1960-as évek szellemi progressziójának politikai-államhatalmi elfojtását a korszakot idéző sajtóválogatással, hatalmas képanyaggal bemutató időszaki kiállításáért részesül dicséretben, épp úgy, mint a Szigetvári Zrínyi Vár Megállítani Szulejmánt című, a vár 1566-os ostromának történetét a fiatal múzeumlátogatók számára is vonzó módon bemutató, ötletgazdag, látványos állandó kiállításáért. Hasonló elismerésben részesült a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum Fölemelt fővel – Trianoni férfiak Gyergyóból című, egy gyergyószentmiklósi apa és fia életútján keresztül a közéleti szerepvállalás példáit, a 20. század sorsfordulóit gazdag forrásokkal, kreatívan bemutató időszaki kiállítása.Evangélikus Országos Múzeum A mi Sándorunk – Petőfi az evangélikus oktatás útvesztőiben című, Petőfi evangélikus iskolai tanulmányait rendkívül kreatívan, szívmelengetően, informatívan bemutató időszaki kiállításáért ugyancsak dicsérő oklevelet kapott. (A többi jelöltről itt olvashat.)

 

A díjátadót szakmai konferencia követte, ahol előadások, kerekasztal-beszélgetés és villámbemutatók keretében a kiállítás, mint élmény került terítékre. A konferencia célja, hogy körbejárja az interaktivitás és a multimédiás megoldások múzeumi alkalmazásának lehetőségeit. Átgondolja, mennyiben mások a gyűjteménnyel rendelkező, azt közkinccsé tevő intézmények tárlatainak feladatai, céljai a történeti és természettudományi látogatóközpontok kiállításaihoz képest. A Pulszky Társaság tagsága bízik abban, hogy a szakmai nap és a díjakkal is elismert kimagasló színvonalon megvalósított kiállítások hozzájárulnak ahhoz, hogy a jövőben az eddiginél is innovatívabb kiállítási projektek valósuljanak meg Magyarországon.

 

Az év kiállítása, díj, konferencia, műhely, Pulszky Társaság, téma
2023-11-13 16:00
Az év kiállítása, díj, Pulszky Társaság
2021-10-25 11:00
Az év kiállítása, Az év múzeuma, díj, gyűjtemény, műhely, Pulszky Társaság
2020-10-09 10:30