EN facebook

AZ ÉV MÚZEUMA 2020 és AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2020 elismerések eredményhirdetése

ELISMERÉS

2020-10-09 10:30

A Múzeumi ReStarton került sor a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület által adományozott AZ ÉV MÚZEUMA 2020 és AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2020 elismerések átadására. Az évente odaítélt kitüntetések idén megújultak: több kategóriában hirdettek nyerteseket, és az önálló jelentkezés mellett elsősorban jelölés alapján lehetett részt venni a megmérettetésben. Újdonság, hogy AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA címre most először a határon túli, magyar vonatkozású gyűjteménnyel rendelkező múzeumok is pályázhattak.

 

Az 1996-ban alapított, évente kiadott AZ ÉV MÚZEUMA díjat a muzeális intézmények elmúlt évi fejlődését értékelve, a stratégiaieredményeket összevetve ítélik oda a bírálók. Meghirdetése idén két kategóriában történt: a „nagy múzeumok” sorában az országos múzeumok, országos szakmúzeumok és a megyei hatókörű városi múzeumok versenyezhettek, a „kis múzeumok” között a területi múzeumok, tematikus múzeumok, közérdekű muzeális gyűjtemények és kiállítóhelyek szerepeltek. Kategóriánként 6-6 esélyesnek drukkolhattunk.


A zsűri elnöke dr. Bereczki Ibolya (a Pulszky Társaság elnöke), tagjai: Heilauf Zsuzsa, Kassai Hajnal, Katona Júlia, Kemecsi Lajos, Kónya Béla, Mészáros Balázs, Ringer István, Végh Katalin és Vicze Magdolna.


AZ ÉV MÚZEUMA 12 jelöltjének versenyét a „nagy múzeumok” kategóriában a Ludwig Múzeum (Budapest) nyerte, a kortárs művészetek kutatásában elért tudományos eredményeiért, a múzeumi tartalmak közreadásában, az ismeretátadásban elért kiemelkedő teljesítményéért, a látogatófogadás és a múzeumi szolgáltatások fejlesztése terén nyújtott teljesítményéért és a múzeumok társadalmi felelősségvállalásában játszott szerepéért.


A „kis múzeumok” versenyében a Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény (Budaörs) lett AZ ÉV MÚZEUMA, komplex intézményi megújulásáért, kiemelkedő műtárgyvédelmi, gyűjteménygondozó tevékenységéért, és a múzeumi tartalmak közreadásában, az ismeretátadásban elért kiemelkedő teljesítményéért.A díjazottak a Múzeum Digitár 500.000 Ft értékű digitalizálási szolgáltatáscsomagját nyerték.


Az Országos Közgyűjtemények Szövetségének (OKSZ) különdíját a Kecskeméti Katona József Múzeum, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének (MVMSZ) különdíját a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum kapta.


A szintén évente adományozott AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA díjat a Pulszky Társaság 2010-ben alapította azzal a céllal, hogy a muzeális intézmények kiállítások megvalósításában megnyilvánuló tudományos felkészültségét, kreativitását, a közönséggel való kapcsolatteremtő képességét jutalmazza, egy-egy múzeum állandó vagy időszaki kiállítását kiválasztva. Az idei évben a zsűri két kategóriában ítélte oda ezt a kitüntetést, melyre most kilenc kiállítás mérettette meg magát. 

 

AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2020 zsűrije: Bajzáth Judit, Deme Péter, Gózon Ákos, Janotka Mónika, Kalla Zsuzsa, Mányi István, Mihalkov György, Rajcsányi Gellért, Vásárhelyi Tamás.


A 2 millió forint feletti bekerülési költségű kiállítás kategóriában a Duna Múzeum (Esztergom) VÍZEUM című új állandó kiállítása nyerte AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA címet, amely a korábbi kiállítás értékeinek megőrzésével, a víz és az ember sokoldalú kapcsolatáról a felnőtt és a gyermek látogatók számára egyaránt élményszerű áttekintést nyújt.


A 2 millió forint alatti kategóriában a vajdasági Topolya Község Múzeuma VOLT EGYSZER EGY SZÍNHÁZ… című időszaki tárlatalett AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA.Az évtizedek óta csak az emlékekben megőrzött, a közösség számára értékes színház létrejöttét és működését kreatív eszközökkel állította a közönség elé. A díjazottak az Arcanum Kft. 500.000 Ft értékű digitalizálási szolgáltatáscsomagját nyerték.

 

Dicsérő oklevelet kapott a Szennai Skanzen a MESETÉR Látványtár interaktív múzeumi tér kialakításáért, és a Magyar Nemzeti Múzeum a CLARA - Rotschild Klára divatkirálynő a vasfüggöny mögött című időszaki kiállításáért.


A Pulszky Társaság internetes folyóirata, a Magyar Múzeumok Online az elmúlt időszakban cikksorozataiban mutatta be a díjakra esélyeseket:


AZ ÉV MÚZEUMA 2020 12 jelöltje

 

AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2020 9 jelöltje

Az év kiállítása, díj, gyűjtemény, látogató, Pulszky Társaság
2020-06-25 07:00
díj, Múzeumok Őszi Fesztiválja, múzeumpedagógia, műhely, Pulszky Társaság
2020-09-28 13:00
díj, muzeológia, műhely, Pulszky Társaság
2020-09-10 07:00