EN facebook

Az év kiállítása 2023 díj esélyese: Az Evangélikus Múzeum A mi Sándorunk - Petőfi az evangélikus oktatás útvesztőiben című időszaki kiállítása

AÉK23

2023-10-24 19:00

AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2023 díjat november 14-én adják át a BTM Vármúzeumában. A Pulszky Társaság 2010-ben alapította a címet, mellyel évről-évre muzeális intézmények kiállítások megvalósításában megnyilvánuló tudományos felkészültségét, kreativitását, a közönséggel való kapcsolatteremtő képességét jutalmazza, egy múzeum állandó vagy időszaki kiállítását kiválasztva. Idén két kategóriában folyik a megmérettetés, 10 millió forint alatti illetve feletti bekerülési költségű állandó vagy időszaki kiállítások pályáznak az elismerésre. Virtuális kiállítás kategóriában nem érkezett olyan pályázat, amelyet a bizottság jelöltségre javasolt. A 16 jelölt már csak arra vár, hogy a díjátadón fény derüljön az eredményre. Addig is ismerjük meg őket, drukkoljunk nekik!

Lássuk most a 10 millió forint feletti bekerülési költségű kategóriából az A mi Sándorunk - Petőfi az evangélikus oktatás útvesztőiben című időszaki tárlatot. A budapesti Evangélikus Országos Múzeum kiállításának tartalmáról, szemléletmódjáról, látványáról Janotka Mónika perspektíváján kaphatunk képet.

 

Egy kiállítás, aminek nem csak a címe jó — Minden műfaj esetében a címválasztásának nagy jelentősége van, viszont a kiállítások esetében gyakran előfordul, hogy túl tudományos, hosszú, nyakatekert címekkel próbálják a lényeget átadni. Pedig ha a kurátoroknak, készítőknek az a célja, hogy minél több emberhez eljusson az üzenet, akkor kulcsfontosságú, hogy egy viszonylag rövid, frappáns, jól megjegyezhető cím hirdesse a kiállítást. Az Evangélikus Országos Múzeum tárlata — A mi Sándorunk címmel — ennek kritériumnak feltétlenül megfelel. A cím kedves, szívmelengető, így vezetéknév nélkül is tudjuk, hogy kiről van szó, kiváltképp 2023-ban, az évfordulón.

 

Idén számos Petőfiről szóló kiállítás nyílt meg, ezek többnyire nem az egész életút bemutatására vállalkoztak, hanem igyekeztek egy-egy szempontot kiemelni az életműből, akár helyi vonatkozásokra alapozva. Az Evangélikus Múzeum tárlata a kor felekezeti oktatását is megkísérli bemutatni amellett, hogy a költő iskolai tanulmányain végigvezeti a látogatót. Petőfi öt evangélikus oktatási intézménybe is járt, többek közt az 1833-34-es tanévben a jelenlegi múzeum épületébe, ami akkor még a pesti evangélikus gimnáziumként működött.

 

A kiállítás alapját olyan — az Evangélikus Országos Gyűjteményből, illetve evangélikus gyülekezetektől származó — tárgyak és dokumentumok adják, melyek többségét a nagyközönség még soha nem láthatta, készítése során még új kutatási eredményekre is fény derült Petőfi iskolai tanulmányaival kapcsolatban.

 

A kiállítási helyiség közepén, az iskolákra és a szülőhelyre vonatkozó információk és illusztrációk egy hat részre tagolt körbejárható paravánon találhatóak. Minden oktatási színtérhez tartozik egy pad is a bal oldalon elhelyezett korhű iskolai “osztályteremben”, amelybe akár be is ülhetünk, hogy megoldjuk az adott intézményre vonatkozó feladatot. (Szerencsére a padban puska is megbújik, arra az esetre, ha nem olvastunk elég figyelmesen.)

 

 

Sok apró, rendkívül ötletes, interaktív elemmel találkozhatunk, ilyen például a belépőjegyként kapott kártya, amelyet a helyes válaszok betűinél egy lyukasztó géppel kell perforálni. Majd, a válaszok helyességét már e “lyukkártya” segítségével tudjuk ellenőrizni egy kifejezetten invenciózus és szórakoztató digitális animációval, amely segítségével maga “Petőfi” értékeli a megoldásainkat, természetesen versbe szedve. A készítők még arra is gondoltak, hogy két külön korcsoporti szinten, a felnőttek és a gyerekek nyelvéhez igazítva hangozzék el a minősítés.

 

 

A kiállításhoz egy 22 oldalas Családi vezető is készült. Az élménypedagógiát célzó elemként jelenik meg az is, hogy a kihelyezett korabeli fiú- és lányka ruhákat fel is próbálhatják a gyerekek, két képernyőn pedig diákok által készített ötletes versfilmeket lehet megnézni, meghallgatni, valamint a paravánokon található QR kódok segítségével plusz információkhoz juthatnak a látogatók.

 

Ez a kiállítás egyáltalán nem könyvízű, eltávolító, hanem abszolút befogadható, de kellőképpen informatív. Akár utaztatható is lehetne, mert kis alapterületen elfér, könnyen mozgatható elemekből áll. Nem csak a címe remek!

 

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Pulszky Társaság (@pulszkytarsasag)