EN facebook

Az év kiállítása díj 2023 esélyese: Az Óbudai Múzeum Ki gombolta volna? című időszaki kiállítása

AÉK23

2023-11-01 19:00

AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2023 díjat november 14-én adják át a BTM Vármúzeumában. A Pulszky Társaság 2010-ben alapította a címet, mellyel évről-évre muzeális intézmények kiállítások megvalósításában megnyilvánuló tudományos felkészültségét, kreativitását, a közönséggel való kapcsolatteremtő képességét jutalmazza, egy múzeum állandó vagy időszaki kiállítását kiválasztva. Idén két kategóriában folyik a megmérettetés, 10 millió forint alatti illetve feletti bekerülési költségű állandó vagy időszaki kiállítások pályáznak az elismerésre. Virtuális kiállítás kategóriában nem érkezett olyan pályázat, amelyet a bizottság jelöltségre javasolt. A 16 jelölt már csak arra vár, hogy a díjátadón fény derüljön az eredményre. Addig is ismerjük meg őket, drukkoljunk nekik!

Lássuk most a 10 millió forint alatti bekerülési költségű kategóriából a Ki gombolta volna? című időszaki tárlatot. Az Óbudai Múzeum kiállításának tartalmáról, szemléletmódjáról, látványáról Katona Júlia perspektíváján kaphatunk képet.

 

Az Óbudai Múzeum Ki gombolta volna? című időszaki kiállítása egy mindennapi tárgytípus szellemesen kivitelezett, kultúrtörténeti szempontú bemutatása. E mindennapi viseletkiegészítő történetének, a „gombkutatásnak” ismertek angol és német nyelvű tudományos feldolgozásai, azonban ez a kiállítás kifejezetten a magyar vonatkozásokra fókuszál.

 

 

A tárlat apropóját a Goldberger Textilipari Gyűjteménybe ajándékozással került, a teljes 20. századot átívelő, az egyes korszakok mindennapi viseletét hűen reprezentáló gombgyűjtemény adta. A teret behálózza az a színes gondolattérkép, ami a gombot mint tárgyat különféle összefüggésrendszerekben vizsgálja.

 

 

A kiállításon az anyaghasználat és technológia sokszínűsége mellett megismerkedhetünk egyes viseletek (pl. egyenruhák, főnemesi öltözékek) gombokon keresztül képviselt jelentésrétegeivel is.

 

 

 

dr. Katona Júlia

tudományos titkár és kutatási projektvezető, Iparművészeti Múzeum

az Év Kiállítása Díj Bizottság elnöke

 

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Pulszky Társaság (@pulszkytarsasag)