EN facebook

Átadták Az Év Múzeuma 2023 díjakat!

ÉM 2023

2023-06-05 12:00

A nagymúzeum kategóriában a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a kismúzeum kategóriában a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum nyerte el Az Év Múzeuma 2023 díjat.  Az ICOM Magyarország különdíját a Tatai Német Nemzetiségi Múzeum, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a zalaegerszegi Göcseji Múzeum, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját a cigándi Bodrogközi Múzeumporta vehette át 2023. június 4-én, a Ludwig Múzeumban rendezett Sokszínű múzeum című konferencián és díjátadón.

 

 

 

AZ ÉV MÚZEUMA díjat a Pulszky Társaság 1996-ban alapította, célja az elmúlt évben jelentős eredményeket felmutató muzeális intézmények díjazása. Az elismerésre az az intézmény számíthat, amelyik sikereit stratégiai alapú fejlesztéseknek köszönheti és a múzeumi tevékenység valamennyi területén – épületei komplex fejlesztésével, a gyűjteményezéstől a gyűjteményei feldolgozásán és közreadásán, tudományos munkáján túl a közönségkapcsolataival, ismeretátadási tevékenységével, a közösségekkel kialakított kapcsolatai erősítésével – kiegyensúlyozott fejlődést ért el, és egy vagy több területen a csúcsra jutott.

 

A zsűri tagjai Bereczki Ibolya, Mészáros Balázs, Vicze Magdolna, Ringer István, Kónya Béla, Heilauf Zsuzsanna, Cselovszki Zoltán, Végh Katalin, Molnárné Aczél Eszter voltak. A díjátadó konferencián a díjakat Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Múzeumi Főosztályának főosztályvezetője, Fabényi Júlia, a Ludwig Múzeum igazgatója, Bereczki Ibolya, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület elnöke adta át.

Az Év Múzeuma elismerésre a tavalyi évhez hasonlóan idén is lehetett saját elhatározásból, vagy a jelölő grémium által javasolt jelölés alapján pályázni. Összesen 10 intézmény felelt meg a pályázók közül azoknak a kritériumoknak, amelyek alapján viselhetik „Az Év Múzeuma 2023 jelöltje” kitüntető címet. Róluk itt olvashatunk részletesen!

 

 

A „nagy múzeumok” kategóriájában Az Év Múzeuma 2023 elismerést a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum nyerte, a sokrétű, stratégiai alapú – többek között az egész életen át tartó, élményalapú tanulás és ismeretátadás területén végzett – példamutató, úttörő jellegű fejlesztéseiért, az Erdély tájegység létrehozásáért és működtetéséért, a hazai múzeumügyet szolgáló, hosszú évek óta folytatott szakmai tudásmegosztásért. A „kis múzeumok” kategóriájában Az Év Múzeuma 2023 elismerést a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum viheti haza, a múzeum stratégiai alapú, kiegyensúlyozott és nagyszabású fejlesztéséért és a település fejlődését és megtartó erejét támogató innovatív tevékenységéért.

 

 

Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját a cigándi Bodrogközi Múzeumporta, az intézmény nagyszabású és látogatóbarát fejlesztéséért, gyűjteményeinek gyarapításáért, szakszerű és interaktív kiállításaiért, a helyi közösségek bevonásával folyó ismeretátadási tevékenységéért nyerte el. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját kapta a zalaegerszegi Göcseji Múzeum, a múzeum stratégiai alapú fejlesztéséért, épületének példaértékű megújításáért, a múzeumi szolgáltatások széleskörű bővítéséért. Az ICOM Magyarország különdíját a Tatai Német Nemzetiségi Múzeum, a német nemzetiségi gyűjtemény szakszerű feldolgozásáért, bemutatásáért és a gyűjteménynek az identitásépítésben, a közösségteremtésben és az oktatásban történő példaértékű hasznosításáért érdemelte ki.

 

Az Év Múzeuma 2023 jelöltje oklevelet kapott a jászberényi Jász Múzeum, a jász hagyományok ápolása és megőrzése terén végzett példaértékű tevékenységéért, közösségszervező munkájáért és a régészeti kutatás támogatására szervezett közösségi régészeti programjának eredményeiért; a budapesti Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, látogatóbarát projektjeiért, gyűjteménymenedzsment tevékenységéért és tagintézményeinek példamutató fejlesztéséért; a budapesti Magyar Természettudományi Múzeum, az intézmény stratégiai szemléletű megújításának megkezdéséért, a modern működtetési elvek gyakorlatba ültetéséért és megosztásáért; a Néprajzi Múzeum, az új múzeumépületeiben a magas színvonalú műtárgyraktárak, a muzeológiai feldolgozó műhelyek létrehozásáért, az unikális néprajzi műtárgy- és dokumentumállomány átgondolt és részletesen kidolgozott költöztetéséért és első kiállításainak megnyitásáért, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ a Walter Rózsi villa komplex fejlesztéséért és megújításáért, a magyar épített örökség dokumentumainak gyűjtésében, digitalizálásában és megőrzésében végzett értékőrző tevékenységéért.

 

Fotó: Welker Gábor/Mezőgazdasági Múzeum

Az év múzeuma, díj, Pulszky Társaság
2023-06-04 13:00
Az év múzeuma, díj, felhívás, gyűjtemény, konferencia, műhely, téma
2023-05-16 07:00