EN facebook

Az év múzeuma 2023 díj esélyese: Bodrogközi Múzeumporta

ÉM 2023

2023-05-24 07:00

AZ ÉV MÚZEUMA 2023 díjat június 5-én adják át a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban, Budapesten. Az elismerést a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület évente ítéli egy-egy kiemelkedő teljesítményt felmutató intézménynek. Idén két kategóriában 10 jelölt verseng: öten a Kis Múzeumok, öten pedig a Nagy Múzeumok ütközetében mérettetik meg magukat. A díjkiosztó ünnepség előtti pár hétben ismerjük meg őket részletesebben az alábbi cikksorozatban és szurkoljunk nekik együtt.
Következzen most a kismúzeumok kategóriájából a Bodrogközi Múzeumporta!


A 2000 óta működő Cigándi Falumúzeum későbbi jogutódja, 2015-től a Bodrogközi „Múzeumporta” egyike a leggazdagabb gyűjteménnyel rendelkező és leglátványosabb muzeális kiállítóhelyeknek. A gazdag látnivalót és sokféle, változatos programot kínáló intézmény eredményes munkáját 2013-ban Az Év Tájháza címmel ismerték el. A bodrogközi város önkormányzata és lakossága az intézmény megnyitása óta folyamatosan építette, gyarapította annak környezetét is, gazdagította a hagyományőrzés és a turizmus szolgálatában álló tereket és objektumokat. Az új múzeumépület és a többi kiállítótér egységei komplementer módon jelennek meg, amitől komplex egésszé kezd válni mind az intézmény berendezése, mind a terek funkcionális használata, mind pedig az oktató- és kutatómúzeum és a turisztikai látnivaló élménye.


Némethy András: Piactér

 

 

Kiállítások


14 kiállítóhelyen ismerkedhetnek meg az érdeklődők Bodrogköz múltjával, a házak berendezésétől kezdve át a terek működésén egészen az oktató-, kutatómúzeumig várják élmények a látogatókat.


A Tájház a Múzeumporta alapító épülete, a cigándi és bodrogközi népművészetet bemutató kiállítóhely.


A Tanítóházat időszaki kiállításokra használják, legutóbb a Szösztől a szőttesig kiállítás helyszíneként szolgált, amely megismertette, hogyan is válik a kender és len mag viselhető szövött textilé.


A Múltkor háza összefogó tudást ad arról, hogyan alakult a történelem során Cigánd népe és kulturális arculata.


A Sőregi-ház egy XIX. század végi épület, amely helytörténeti szempontból mutatja be a település múltját, innovatív kiállító termeiben a fiatal generációt is megszólítva.

 

 

 

 


Némethy András: Múltkor háza belső fotó

 

 


Bodrogköz legszebb műtárgya: Viseletrekonstrukció


A Sőregi-ház 4. termében berendezett textiles részen került elhelyezésre a cigándi templomba menő ünnepi női öltözetet . A viseletrekonstrukció a miskolci Herman Ottó Múzeumban lévő fekete bársony apró piros virágos szoknya valamint ujjas és fekete kötény alapján, Pálfi Anita Katalin viseletvarró készítette el.

A rekonstrukció 2017-ben a reformáció 500. évfordulójához kapcsolódóan megrendezésre kerülő országos népművészeti kiállítás regionális tárlatán szerepelt Miskolcon. Azóta több alkalommal időszaki és vándorkiállítás részét képezte. A 2017-es kiállítást követően, Budapesten a Hagyományok Házában tartott népi iparművészeti szakmai zsűrizése is elismerően díjazta. A rekonstrukció olyan kimagasló szakmai igényességgel készült, hogy méltán kerülhet a legszebb műtárgy kategóriájába.Az öltözet népi iparművészeti zsűrin való szerepeltetése pedig emeli a ruházat értékét.

 

 

Ünnepi viselet

 

Miért lenne érdemes a Bodrogközi Múzeum az Év Múzeuma 2023 címre?


Cigándon igazi oktatóközpontként működik a Bodrogközi Múzeumporta, amely az elmúlt években –a tárgyi, szellemi és társadalmi tudásátadás által– a hagyományápolás bodrogközi bázisintézményévé vált. A Múzeumporta által szervezett rendezvények, fesztiválok, táborok, játszóházak, kézműves szakkörök mind-mind a lokális identitás erősítését és a nemzeti kulturális örökség fenntartását szolgálják. Az elmúlt években kiterjesztette közönségkapcsolati tevékenységét régiója több településére, sőt több határon átnyúló pályázaton is eredményesen szerepelt, vagyis nemzetközi szintre emelte ismeretátadási programját.

Az év kiállítása, helytörténet, kiállítás, látogató, néprajz, Pulszky Társaság, téma
2021-10-02 18:00
Az év múzeuma, díj, látogató, múzeumtörténet, téma
2023-05-22 07:00
Az év múzeuma, gyűjtemény, muzeológia, múzeumtörténet, Pulszky Társaság, természet
2020-10-04 07:00