EN facebook

Az év múzeuma 2023 díj esélyese: Magyar Építészeti Múzeum

2023-06-01 07:00

AZ ÉV MÚZEUMA 2023 díjat június 5-én adják át a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban, Budapesten. Az elismerést a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület évente ítéli egy-egy kiemelkedő teljesítményt felmutató intézménynek. Idén két kategóriában 10 jelölt verseng: öten a Kis Múzeumok, öten pedig a Nagy Múzeumok ütközetében mérettetik meg magukat. A díjkiosztó ünnepség előtti pár hétben ismerjük meg őket részletesebben az alábbi cikksorozatban és szurkoljunk nekik együtt.

 


Következzen most a Kis Múzeumok kategóriájából a Magyar Építészeti Múzeum!

 

 

Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központhoz tartozó Walter Rózsi-villa

 

 

A Walter Rózsi-villa 2022 áprilisában. Fotó: Wachsler Vica, MÉM MDK


Múzeumtörténeti összefoglaló

 

Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi. Dokumentáció Központ (MÉM MDK) a Kárpát-medence legjelentősebb építészeti közgyűjteménye és műemlékvédelmi kutatóközpontja.
A Magyar Építészeti Múzeumot 1968-ban hozták létre az akkori Országos Műemléki Felügyelőségen belül. A gyűjtemény 1987 és 2012 között az óbudai Mókus utcában működött, majd többszöri költözés után 2018–2019-ben helyet kapott Budapest XIII. kerületében, a Jász utca 33-35. alatt. A múzeum 2016 végén, az előző fenntartó Forster Központ megszüntetésekor a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) intézmény-családjának része lett. 2017 novemberében csatlakozott a MÉM-hez a Forster Központ több egykori osztálya: a jelenlegi Kutatási Osztály, Műemlékvédelmi Dokumentációs Osztály és Digitalizációs Osztály. Ezzel megszületett a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ, amelynek minden osztálya múzeumi besorolást kapott 2022-ben.
A fenntartó MMA kormányhatározat alapján megkapta tulajdonba a Budapest VII. kerület, Városligeti fasor 9–11. szám alatt található egykori Belügyminisztériumi kórház épületegyüttesét a MÉM MDK végleges elhelyezésére. Az épületegyüttes része az 1936-ban Walter Rózsi operaénekes és családja számára épült modern villa, amely a 2020-ban kezdődött felújítás után 2022 tavaszán nyílt meg a múzeum első önálló kiállítóhelyeként.

A tervek szerint az MMA kétfordulós építészeti tervpályázatot hirdet a MÉM MDK végleges elhelyezését szolgáló épületegyüttesre, a Walter Rózsi-villa szomszédságában.

 

Az intézmény kiemelkedő teljesítményei és szakmai erősségei

 

Míg a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ neve szakmai körökben ismerősen csengett korábban is, a nagyközönség előtt az intézmény szinte láthatatlan volt. Az intézmény számára mérföldkő első önálló kiállítóhelye, a Walter Rózsi-villa megnyitása 2022 tavaszán.

 

A Walter Rózsi-villa dolgozószobája a Színtér és Lakótér című kiállításban a Munka hívószót kapta. Fotó: Hack Róbert, MÉM MDK


Az 1936-ban, Fischer József tervei alapján emelt épületben jelenleg két tárlat látható, a Színtér és Lakótér – Modern lakóházak Magyarországon 1928–1945 című időszaki nyitókiállítás és a Fasori históriák – A Városligeti fasor és a Walter Rózsi-villa képes története elnevezésű állandó kiállítás.

 

Az épület felújítása és a nyitókiállítás tervezése párhuzamosan zajlott. Egy új kulturális helyszín születésével esett egybe egy páratlan építészettörténeti értéket képviselő modern lakóház rehabilitációja. Kivételes alkalom, hogy egy építészeti gyűjtemény egy történeti értékű villát kapjon kiállítóhelyül, amely bejárható, és reprezentálja egy adott korszak építészeti törekvéseit. A nyitókiállítás a MÉM MDK Múzeumi Osztályának rendkívül gazdag két világháború közötti anyagára épít, amelyből közel kétszáz műtárgy szerepel a tárlaton, részben digitálisan. A tárlatot az épület inspirálta, és azt helyezi tágabb kontextusba: a két világháború közötti modern lakóház-építészet, lakhatás témáját járja körül.

 

Az elmúlt három évben kiállításaival, kiadványaivalprogramjaival az intézmény a múltbeli és kortárs építészet társadalmi beágyazottságának megteremtéséért tett jelentős erőfeszítéseket. A Walter Rózsi-villa az intézmény megújulásának záloga, és egyben az építészetről, annak történetéről és jelen helyzetéről szóló dialógusok új helyszíne. A villa megnyitása óta a ház olyan programoknak ad otthont, amely az építészetről szóló párbeszédet erősíti. A villában megtartott számos tárlatvezetés a nagyközönség számára megélhetővé teszi a modern építészetet, ugyanakkor az intézmény az iskolás és egyetemista csoportoknak szóló programokkal, bejárásokkal az épített környezeti nevelés szolgálatában is áll.

 

Műtárgyismertető: A sevillai világkiállítás magyar pavilonjának makettje

 

A Múzeumi Osztály makettgyűjteményének egyik legszebb darabja az 1992-es sevillai világkiállítás Makovecz Imre által tervezett magyar pavilonjához készült. A tervek alapján készült makett kivitelezője, Danka István (1951–2016) fotós az építész munkatársa volt. Makettje mind anyagában, mind szerkezetében és részleteiben is visszaadja Makovecz koncepcióját: a pavilon egy felső és egy alsó világot mutat, közöttük egy „életfa” helyezkedik el látható gyökereivel, középen üvegfödém választja ketté. Az ég és föld közötti kapcsolat megteremtésére Makovecz egyik eszköze a fa volt, amelyet nem csupán építőanyagként, hanem mint szimbolikus díszítőelemet is alkalmazott épületein. A dombot utánzó vagy felfelé fordított hajótestre emlékeztető épülettömeget egy hét toronyból álló sor osztja két félre, a hetedik torony a bejárat is egyben. A látható szerkezeteknek köszönhetően – magát a pavilont sötétszürke palával burkolták, és a külső falakat fehérre vakolták – a makettnek egészen más karaktere van, mint az elkészült épületnek: első ránézésre láthatóvá válik rajta a tervezői elgondolás, amely a kész épület külső képén részben rejtve maradt. A sevillai magyar pavilon korabeli modellje nem csak reprezentációs eszköz volt, a munkamodellek ugyanis a tervezési folyamat részeként az esetleges hibák kiküszöbölésére is szolgáltak. A MÉM MDK Múzeumi Osztály modellgyűjteményének kiemelt darabja 2022. december 13-tól a Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Expo sikerek című időszaki kiállításán látható.

 

A sevillai világkiállítás magyar pavilonjának makettje. Terv: Makovecz Imre. Makett: Danka István. 1991. MÉM MDK Múzeumi Osztály. Fotó: Nyirkos Zsófia

 

gyűjtemény, Lépcsőszeminárium, programajánló
2022-11-03 17:00
gyűjtemény, kiállítás, látogató, technika
2022-12-14 17:00
beruházás, design, építészet, felhívás, iparművészet, pályázat, téma
2021-09-04 07:00