EN facebook

Így dolgoztunk mi a járvány idején! 10. rész: A digitális infrastruktúra hiánya - otthoni eszközök, ingyenes programok

Kutatási jelentés

2021-08-25 07:00

A koronavírus világjárvány második hullámának a végén, a múzeumok fokozatos újranyitása után indult el a Múzeumi munkatársak tevékenysége, munkakörülményei a világjárvány alatt című kérdőíves kutatás. A kérdőívet 2021. május 24. és július 30. között 389 fő töltötte ki. A válaszaik alapján készült jelentést folytatásokban közöljük. 

 

1. rész: a kérdőíves kutatás válaszadói

2. rész: az otthoni munkavégzés lehetősége

3. rész: a munka tervezhetősége, ellenőrzése

4. rész: bércsökkenés, bevételkiesés

5. rész: Az otthoni munkavégzés hatékonysága, visszajelzések, kapcsolattartás

6. rész: a home office mentális következményei

7. rész: múzeumi feladatok otthonra

8. rész: emberek a múzeumi online tartalmak mögött

9. rész: A hiányzó tapasztalat, a gyakorlati tudás megszerzésének lehetőségei, szakmai háló

 

A vészhelyzet idején megoldhatatlannak tűnő problémát jelentett a múzeumi munkavállalók számára, hogy a digitális étvágy illetve a digitális tartalomgyártással kapcsolatos elvárások kielégítéséhez, valamint az online kapcsolattartáshoz nem álltak a rendelkezésükre megfelelő eszközök. „Teljesen figyelmen kívül hagyták, hogy vannak-e eszközeim és anyagi vagy egyéb lehetőségeim. Csak a feladat elvégzését kérték számon” – fogalmazott az egyik adatközlő. Sokak számára a saját családi géppark fejlettebbnek bizonyult: a túlnyomó többség egyértelműen saját eszközzel élte túl a karantént, melynek esetleges meghibásodásakor csak a válaszadók 20 százaléka számíthatott az intézmény segítségére.

 

 

Hasonló volt a helyzet a sikeres online tevékenységhez szükséges programok, alkalmazások esetében. 301 válaszadó közül mindössze 39-nek (13%) vásárolt új alkalmazást, eszközt a munkahelye. A többség (56,8%) a meglévő infrastruktúrára épített, 93 fő (30,9%) pedig ingyenes programokkal kísérletezett. 14-en külső kapcsolatait vetették be – nem mindig legális módon-, hogy fejleszteni tudjanak. Volt, aki sikeres intézményi pályázatra épített, de olyan is, aki saját zsebből fizette ki a szükséges alkalmazásokat.

 

Összességében azonban pozitív, hogy az adatközlők több mint negyede (28,5%) határozottan állítja, intézménye digitális infrastruktúrája javult a járvány alatt.

 

Az IKT-eszközök hiányával a világon szinte mindenütt küzdött a múzeumok. A NEMO 2021. januári felmérésben 10-ből 8 múzeum, számolt be hasonló nehézségről, egyaránt említve a digitális infrastruktúra és a személyzet megfelelő szaktudásának a hiányát.

 

 Kép: Muzeum Elektroniki w Krakowie