EN facebook

Így dolgoztunk mi a járvány idején! 4. rész: bércsökkenés, bevételkiesés

Kutatási jelentés

2021-08-12 07:00

 A koronavírus világjárvány második hullámának a végén, a múzeumok fokozatos újranyitása után indult el a Múzeumi munkatársak tevékenysége, munkakörülményei a világjárvány alatt című kérdőíves kutatás. A kérdőívet  2021. május 24. és július 30. között 389 fő töltötte ki. A válaszaik alapján készült jelentést folytatásokban közöljük. 

 

1. rész: a kérdőíves kutatás válaszadói

2. rész: az otthoni munkavégzés lehetősége

3. rész: a munka tervezhetősége, ellenőrzése

 

Valamennyi intézmény számára nehézséget jelentett a zárvatartásból fakadó bevételkiesés. De mi a helyzet a múzeumi dolgozókkal?

 

MOKK januári jelentése szerint a 184 válaszadó intézmény közül három helyen fordult elő, hogy a munkatársakat fizetés nélküli szabadságra küldték, 45 helyen történt szabadságolás (fizetett szabadság), bércsökkenésre 17 helyen került sor, a többi helyen nem történt semmilyen, humánerőforrást érintő változás. Az általam végzett, a múzeumi munkatársakra irányuló kutatás szerint bércsökkenést csak a válaszadók 12,4 százaléka tapasztalt, főleg az országos és a területi múzeumokban.

 

Magasabb volt azok aránya (24%), akik egyéb bevételetektől (oktatás, előadás, tanulmányírás, rendezvények, kutatás, stb.) estek el a járvány miatt.

 

A legtöbb olyan kollega, akit a járvány miatt veszteség ért, Budapesten él (60,5%), de a Pest megyei és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek 11,6 és 9, 3 százaléka is kevesebb pénzből élt. Életkor szerint különösen a 40-es, diplomás munkavállalók jártak rosszul.

 

Érdekes, hogy a tudományos fokozattal és különösen az érettségivel rendelkezőket arányaiban kevésbé érintette jövedelemkiesés.

 

Kép: Wiki