EN facebook

MúzeumTrip 22. Ipari örökségünk a Bükkben

A Massa és a Kohászati Múzeum

MúzeumTrip olyan felfedező túra, amely során egy-egy múzeum mélyében, az ott őrzött tudás különböző rétegeiben tehetünk kirándulást. A Magyar Múzeumok OnLine kéthetente (minden hónap elsején és 15-én) másik múzeumot keres fel, hogy felfedezze és bemutassa a kisebb és nagyobb, régebbi és újabb intézmények történeteit, gyűjteményeit, kutatásait és programjait. Vác, Pásztó, Gyula, Debrecen, Szentendre, Csorna, Tapolca, Győr és Mohács, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Eger, Nyíregyháza, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Kecskeméti Katona József Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum, a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, Szolnok, a Postamúzeum, Makó és Zenta után visszatérünk a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tagintézményeibe. Tavaly már olvashattak a múzeum történetéről és a készülő, hipermodern új épületről,  azután az intézmény gyűjteményeibe nyerhettünk beavatást, végig jártuk a tagintézményeket, olvastunk néhány aktuális hírt, majd a virtuális kiállítások után a múzeumpedagógia vizeire eveztünk. Most pedig az ipari örökségen lesz a sor! Elsőként várpalotára a Vegyészeti Múzeumba látogattunk, majd a székesfehérvári Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Alumíniumipari Múzeumába, most pedig a Bükk ipari kincseit derítettük fel. 

 

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Gyűjteménye ipari örökségünk egyik fontos állomása, a történelem egy szelete, rég múltra tekint vissza Fazola Henrik, s fia Fazola Frigyes óta a kohászat, a vasgyártás, melyre méltán büszkék lehetünk.

A Kohászati Gyűjtemény két múzeumból áll, a Massa Múzeum Miskolc-Újmassán, a Kohászati Múzeum pedig Miskolc-Felsőhámorban található.

 

Massa Múzeum az erdő szívében

 

A Massa Múzeum területén található az a faszenes nagyolvasztó, mely Fazola Frigyes nevéhez fűződik, s 1814-1870 között még működött. Az impozáns Őskohó (Fazola-kohó) az egész országban egyedülálló ipari műemlékünk.

 

 

 

1964-ben nyitotta meg kapuit az Őskohó mellett a Massa Múzeum, mely állandó kiállításával a magyar nagyüzemi vasgyártás megalapítójának, Fazola Henriknek és fiának, Fazola Frigyesnek életét , valamint a diósgyőr-hámori vasgyártás első időszakát és termékeit ismerhetik meg a látogatók a múzeumban.

 

 

A Massa Múzeum területén található az 1979-ben épített  Vasverő (hámor), rekonstrukciós kovácsműhelyünk,  mely az ősi kovácsmesterséget mutatja be szemléletesen. Itt található a hatalmas erejű farkaskalapács is, mely mesterségbemutatók, tárlatvezetések alkalmával hallatja is erős hangját.

 

 

A Garadna patak túloldalán, a Massa Múzeum szabadtéri Skanzenjében a vaskohászatban és bányászatban működtetett gépi berendezések vonják magukra a látogatók tekintetét, itt a két rokon szakma érdekes, „óriás” eszközei tárulnak fel előttünk.

 

Kohászati Múzeum a felsőhámori völgyben

 

Lillafüredtől egy karnyújtásnyira, az Anna-barlang közelében, a szép felsőhámori völgyben található az egykori Kancellária épület, ahol a Kohászati Múzeum gazdag anyagú, érdekes kiállítása megtekinthető. Az 1779-ben épült Kancellária volt a Diósgyőr-Hámori Vasmű székháza 1871-ig, az épületben voltak a gyári irodák és raktárak, az első emeleten a vasműi sáfár, a második emeleten a pedig a számtiszt irodája kapott helyet. A műemléki épületbe 1970-be költözött az 1960-ban megnyílt Központi Kohászati Múzeum, mely ma Kohászati Múzeum néven ismert.

 

 

A múzeum felsőhámori állandó kiállítása a magyar és az egyetemes vaskohászat fejlődéstörténetét tárja elénk az ókortól a XX. század végéig, a magyarországi vasgyártás történetét pedig a X. századtól követhetjük nyomon.

A működő modellek, makettek, diorámák, eredeti filmfelvételek szemléletesen mutatják be az egyes korok vaskohászati technikáit és eljárásait.

 

 

Az állandó kiállítás több kuriózumnak is helyt ad: megtalálhatóak itt a X-XII. századból származó, Imolán, illetve Kőszegfalván feltárt, eredeti körülmények között bemutatott bucakemencék, valamint az Al-Duna szabályozásánál használt, Diósgyőrben készült világhírű acélvéső.

 

 

A múzeum a négy kiállító teremben a kohászati iparág négy fő foglalkozási ágát, a nyersvas, -és acélgyártást, valamint a hengerlést és a kovácsolást részletesen, az öntvénygyártást, a drótgyártást, továbbá az anyagvizsgálati eljárásokat kisebb terjedelemben mutatja be.

 

 

 

A Kohászati Gyűjtemény a hagyományápolást, a tudásátadást is fontos célnak tekinti, a játszva tanulás szemléletével, így múzeumpedagógiai foglalkozásokon, mesterségbemutatókon keresztül arra törekszünk, hogy közel hozzuk kicsiknek és nagyoknak az élet eme szeletét.

 

 

Reméljük hamarosan nyitunk, s idén ismét találkozunk múzeumainkban, vagy akár egy remek szabadtéri rendezvényen!

 

ipari örökség, MúzeumTrip
2021-01-28 08:00
ipari örökség, kiállítás, múzeumtörténet, MúzeumTrip
2021-01-20 20:00