EN facebook

MúzeumTrip 22. Az ipari örökség feltáruló titkai: kohók, alumínium, vegyészet

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tagintézményei

MúzeumTrip olyan felfedező túra, amely során egy-egy múzeum mélyében, az ott őrzött tudás különböző rétegeiben tehetünk kirándulást. A Magyar Múzeumok OnLine kéthetente (minden hónap elsején és 15-én) másik múzeumot keres fel, hogy felfedezze és bemutassa a kisebb és nagyobb, régebbi és újabb intézmények történeteit, gyűjteményeit, kutatásait és programjait. Vác, Pásztó, Gyula, Debrecen, Szentendre, Csorna, Tapolca, Győr és Mohács, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Eger, Nyíregyháza, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Kecskeméti Katona József Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum, a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, Szolnok, a Postamúzeum, Makó és Zenta után visszatérünk a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tagintézményeibe. Tavaly már olvashattak a múzeum történetéről és a készülő, hipermodern új épületről,  azután az intézmény gyűjteményeibe nyerhettünk beavatást, végig jártuk a tagintézményeket, olvastunk néhány aktuális hírt, majd a virtuális kiállítások után a múzeumpedagógia vizeire eveztünk. Most pedig az ipari örökségen lesz a sor! 

 

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum az egyik legrégebben alapított közlekedési és technikatörténeti múzeum Európában, 1899 óta gyűjti, dolgozza fel és mutatja be a közlekedés-, technika- és ipartörténet tárgyi és dokumentációs emlékeit. Múzeumunk országos hálózatot tart fenn, tagintézményei, állandó kiállításai, szobormozdonyai révén az ország mintegy nyolcvan helyszínén van jelen és mutatja be Magyarország műszaki, ipari és közlekedéstörténeti értékeit, eredményeit.

Tagintézményeink, a magyar ipari örökség múzeumi letéteményesei, részben ma is műemlék ipari épületekben, autentikus környezetben működnek. E gyűjtemények tevékenysége nem csak a tárgyi emlékek megőrzésére irányul, hanem a pályaorientáció elősegítésére és a szakmai továbbképzésben való részvételre is. Gyűjtőköre szerteágazóan kiterjed a műszaki és ipari örökségi emlékekre, különösen a magyar elektrotechnika, kohászat, öntészet, alumíniumipar és vegyészet területeire. 

Vidéki intézményeink, Miskolc-Felsőhámorban a Kohászati Múzeum és Miskolc-Újmassán a Massa Múzeum, Székesfehérváron az Alumíniumipari Múzeum, Várpalotán pedig a Vegyészeti Múzeum várja az újranyitás lehetőségét, hogy látogatóinak újra bemutassa az ipar különleges területeinek érdekes részleteit.  

 

A Kohászati Gyűjtemény két helyszínen várja látogatóit:

 

A Kohászati Múzeum Miskolctól egy karnyújtásnyira, az Anna-barlang közelében, a szép felsőhámori völgyben található. A Kohászati Múzeum gazdag anyagú, érdekes kiállításának az egykori Kancellária épület ad helyet.

A múzeum állandó kiállítása a magyar és az egyetemes vaskohászat fejlődéstörténetét tárja elénk az ókortól a 20. század végéig. A működő modellek, makettek, diorámák, eredeti filmfelvételek szemléletesen mutatják be az egyes korok vaskohászati technikáit és eljárásait.

Az állandó kiállítás több kuriózumnak is helyt ad: megtalálhatóak itt a 10-12. századból származó, Imolán, illetve Kőszegfalván feltárt, eredeti körülmények között bemutatott bucakemencék, valamint az Al-Duna szabályozásánál használt, Diósgyőrben készült világhírű acélvéső. 

 

 

A Massa Múzeum májustól októberig várja látogatóit Miskolc-Újmassán különleges természeti környezetben az erdő közepén.

A gyönyörű Bükk ölelte környezet már önmagában is csodás kirándulóhely, de a Fazola-kohó melletti hatalmas szabadtéri terület további kikapcsolódási lehetőséget biztosít a múzeumi látnivalók mellett a kirándulóknak. A magyar nagyüzemi vasgyártás megalapítójának, Fazola Henriknek és fiának, Fazola Frigyesnek életét és a diósgyőr-hámori vasgyártás első időszakát és termékeit ismerhetik meg a látogatók a múzeumban.

 


A múzeum épülete mellett emelkedik az impozáns Fazola-kohó, az egyik legjelentősebb hazai ipari műemlék, amellyel még 1871-ig dolgoztak. Az Európa szerte is ritkaságnak számító kohó méltán nagy érdeklődésre tart számot.

A rekonstruált vízikerekes kovácsműhely - Vasverő (hámor) környéke gyakran zeng a nagykalapács ütéseitől, a hozzánk látogatók örömére.

A csobogó Garadna-patak túloldalán pedig a vaskohászatban és a bányászatban működtetett gépi berendezések Skanzenje vonja magára a látogatók tekintetét, itt a két rokon szakma érdekes, „óriás” eszközei tárulnak fel előttünk.

 


Az Alumíniumipari Múzeum Székesfehérváron várja látogatóit. A múzeum egykori termelési kultúránk értékes hagyatékát, az iparág történetét hivatott bemutatni. A múzeum, messzi múltra tekint vissza, hogy gyűjteményével bemutathassa, az alumíniumot a felfedezésétől a hétköznapokban megtalálható tárgyakig. 1975-ben alakult Alumíniumipari Múzeum 11 szobából álló gyűjteményének keretei között megismerhetjük elsősorban a magyar alumíniumipar, kisebb részben a nemzetközi alumíniumipari vállalatok tárgyi emlékeit, fotóit, műszaki, technikatörténeti dokumentumait. Az ipari fejlődés folyamatának könnyebb megértését, szemléltető eszközök segítségével mutatjuk be. Intézményünk küldetése, hogy bemutassa az alumíniumipar fejlődését, különös tekintettel a tudományos eredmények műszaki és természettudományos oktatásra, képességfejlesztés iskolán kívüli előmozdítására. Intézményünk büszkesége a Drégely László kiállítás. Ahol a festő újrarendezett számos eddig ki nem állított alumíniumlemezre festett képeit és kisplasztikáit mutatjuk be az Alumíniumipari Múzeumért Alapítvány gondozásában. A gyűjtemény magját a valaha a Magyar Alumíniumipari Tröszt, majd később a HUNGALU Magyar Alumíniumipari Részvénytársaság budapesti központjából származó festmények alkotják. 

 

 

A Vegyészeti Múzeum Veszprém megyében, Várpalotán különleges helyszínen, a Thury-várban várja látogatóit. Intézményünk országos gyűjtőkörű szakmúzeum feladataként a kémiatudományok és a magyar vegyipar műszaki-tudományos emlékeinek gyűjtését, feldolgozását és történeti bemutatását tartja elsődlegesnek.  

A múzeumunk 1969-ben települt Várpalotára és 2013-ban az 50 éves jubileum alkalmával állandó kiállításaink teljesen megújultak. 4 nagy teremben, a vár második emeletén tekinthetők meg a magyar vegyipar meghatározó emlékei. A nagyteremben elsőként a magyar kémia és vegyipar története mutatkozik be. Ezt a kerettörténetet egészítik ki a vegyipar különböző ágazatainak: festékipar, mezőgazdasági kémia, a mindennapok kémiája, háztartásvegyipar, robbanóanyag-gyártás, kőolaj-feldolgozó ipar, műanyag- és gumiipar, szikvízgyártás, gázgyártás bemutatása.  Kiállításunk tárgyi emlékekben is gazdag: impozáns mérlegkiállítást, gyógyszergyártás eszközeit és elektronmikroszkópokat is láthatunk.  A kistermekben a kémiai laboratórium eszközeiről a vegyipar és a számítástechnika kapcsolódásáról kaphatnak információkat a látogatók. A történelmi kezdetekhez visszanyúlva egy alkimista kemence és az alkímia történetét is megismerhetjük.

Nagyméretű makettek segítségével a XVIII. – XIX. sz. vegyi termékeinek előállításának történetébe, valamint a gyufagyártásba nyerhetünk betekintést.

 

Vidéki tagintézményeink az ipartörténet gyöngyszemei, tárlatainak meglátogatásakor testközelből tapasztalhatjuk meg, milyen volt egy adott szakmában dolgozni. Minden látogató személyes és egyedi élményeket szerezhet. Kipróbálhatja az Alumíniumipari Múzeumban, milyen érzés egy bauxit bányában egy bányász bőrébe bújni. Megtapasztalhatja  a Kohászati és a Massa Múzeumban, milyen apró is az ember a Fazola-kohó mellett vagy milyenek lehettek egy kohász munkakörülményei. A Vegyészeti Múzeumban a bőrén is érzékelheti egy alkimista munkáját. Színek, illatok, formák, érzések, amik ehhez a tárgyi világhoz és az adott szakmákhoz kötnek minket. A vírushelyzet elmúltával Önök is  felderíthetik mindezt. Várunk minden kedves olvasót és múzeum látogatót, remélhetőleg a tavasz eljövetelével.