EN facebook

Több, mint 36 program a beporzókért!

PROGRAMAJÁNLÓ

2021-03-05 16:30

2018 óta ünnepelhetjük a Beporzók napját március 10-én. A kezdeményezés rávilágít a beporzók mindennapi életünkben betöltött szerepére és a kihalásuk okozta hatásokra. Hisz gondoljunk bele, mi minden hiányozna az asztalunkról, ha ők nem lennének... A Magyar Múzeumok Online országos, sőt Kárpát-medencei mozgalommá emeli a kampányt. Ez a fontos ökológiai problámakör így a múzeumok, oktatási intézmények, közgyűjteméyek társadalmi, fentarthatóságért kiálló szerepvállalását feszegeti.

 

Korábban hírt adtuk róla, hogy 31 intézmény/szervezet csatlakozott a kampányhoz. Örömmel jelentjük, hogy azóta ez a szám növekedett: mindezidáig 45-en jelezték, hogy valamilyen - akár online - akcióval, programmal, foglalkozással kapcsolódnak a kezdeményezéshez. Az alábbiakban részletesen megismerhetjük szervezett tevékenységeket.

 

 

Asociatia Grund Community Egyesület, Nagyvárad

 

Beporzók napja a Péter bácsi kertjében, 2021. március 6., 11.00


A Grund Community Egyesület közösségi kertjében, mely a Péter bácsi kertje nevet viseli gyűlünk össze a tagokkal és szimpatizánsokkal, hogy beszélgessünk friss levegőn a beporzókról és fontosságukról. Az eseményen rovar hoteleket állítunk fel és rovarbarát ágyásokat jelölünk ki, melyeket azon nyomban bevetjük, beültetjük, hiszen ezen a napon van a kert közösségi veteményezési napja is! A jól elvégzett munka után pedig sétálunk és játszunk a kertben.

 

 

Damjanich János Múzeum, Szolnok

 

 


Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, Budapest

 

A Deák17 Galériában április 1-ig látható a Last Words című csoportos kiállítás kortárs képzőművészek és egy pályázat keretében kiválasztott diákalkotók részvételével. Az online formában is megtekinthető tárlat alkotásai az egyik legnagyobb globális kihívására, a biodiverzitás, azaz a biológiai sokféleség aggasztó csökkenésére, az élőlények pusztulására, állatfajok tömeges kihalására reflektálnak. A megjelenő fajok és problémák közül természetesen nem hiányozhatnak a beporzók sem. Enzsöly Kinga képzőművész generációváltás? című sorozata von érdekes párhuzamot a méhek és az emberi társadalmak között. A klímaváltozás árnyékéban megkerülhetetlen kérdés, hogy egy elkerülhetetlen változás újjászületést vagy pusztulást hoz-e.


Kihalni esélyes címmel a Galéria munkatársai önálló online foglalkozást is készítettek. A 8-12 éves korosztályt megcélzó foglalkozás keretében nemcsak a kiállított művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről a gyerekek, hanem azokkal az állatokkal és problémákkal is, amelyekkel az alkotások foglalkoznak. Az egyszerre játékos és informatív feladatok, valamint olvasnivalók segítségével megtudhatják például, hogy mennyi vad teve él ma, milyen szerepe van a fényszennyezésnek, vagy éppen a méheknek a többi faj életében. De a méhészkedés rövid történetéről és a harci méhekről is tanulhatnak, valamint arról, milyen virágokat ültessenek a kertbe, ha kedveskedni szeretnének a méheknek.
A foglakozás ingyenes elérhető a Galéria honlapjáról.

Az online foglalkozás és kiállítás 2021.02.16-tól folyamatosan elérhető a Galéria honlapján. A kiállítás 2021.02.06. és 04.01. között látható a Galériában.

 

 

Déri Múzeum, Debrecen

 

A Déri Múzeum 2021-ben is csatlakozik a Beporzók napjához. A koronavírus miatt a múzeum jelenleg zárva tart, ezért terveink szerint a Déri Múzeum Facebook oldalán fogunk a témához kapcsolódó tartalmakkal megjelenni.

 

Göcseji Múzeum, Zalaegerszeg

 
2021. március 10., Beporzók napja online
 
- a Qulto Education oktató programon keresztül 15-20 perces foglalkozásokkal készülünk más-más korosztályok számára.
 
Kézműves foglalkozásokra is hívjuk a gyerekeket, hiszen rövid videók segítségével bárki készíthet színes virágokat, beporzó lepkéket, illetve hulladék anyagokból rovarszállót.
 
A Göcseji Falumúzeumban rovarhotelt készítenek a kollégák, és videón figyelemmel kísérhetik az érdeklődők a munkafolyamatokat. A fából készült, természetes anyagok felhasználásával létrehozott és hosszú távra kihelyezett rovarszálló lakóit és azok tevékenységét egész évben figyelemmel kísérhetik a gyerekek.

 

 

 

Gödöllői Királyi Kastély

 

2021. március 6. (szombat) - 12. (péntek)

Tervezett online programok:

- kisfilmek a beporzásról, a méhek világáról az Erzsébet Királyné Mézlovagrend jóvoltából.

- A kastélypark, mint rovarbarát élőhely - rövid bejegyzések a kastélyparkban megvalósított rovarbarát intézkedésekről.

- letölthető sétalap családok számára egy felfedező jellegű kastélyparki sétához.

- Erzsébet királyné és a méhészet - ismeretterjesztő cikk.

- online játékok a rovarokhoz ill. virágokhoz kapcsolódóan a kastély belső tereiben található motívumok és ábrázolások felhasználásával

 

 

Gödöllői Városi Múzeum

 

Múzeumi virágosítás, rovarhotel avatás
2021.03.01. 10:00-15:00

 

A Gödöllői Városi Múzeum dolgozói virágültetéssel köszöntik a beporzókat, majd a múzeumi "kiskert" látogatására hívja a helyi óvódásokat, érdeklődőket. A kirándulásokról készült fotókat várjuk, melyeket a Beporzók Napján, 2021.03.06. közzétesszük a múzeum elektronikus felületein.


2021.03.04.

Szeretettel hívunk kicsiket és nagyokat, rovarokat, bogarakat :-) virtuális tavaszköszöntőnkre.

 

 

Haszmann Pál Múzeum, Csernáton

 

Rajzpályázat csernátoni diákoknak, március 10.

A csernátoni Haszmann Pál Múzeum, magyarországi múzeumi felhíváshoz kapcsolódva, 2021-ben is csatlakozik a Beporzók napjához.


Ez alkalomból virtuális rajzversenyt hirdetünk Csernáton község iskolásainak, két korcsoportban, elemisták és 5-8. osztályosok számára, a múzeum méhészeti gyűjteményéhez kapcsolódva.

 


A rajzok bármilyen technikával készülhetnek, A4-es rajzlapon, amelyekről jól látható fotót kérünk, március 8-ig.

A beküldött munkákat március 10-én, virtuális tárlat keretében közzétesszük, az első 10 legjobb rajz alkotója könyvjutalomban részesül, és minden pályázó egy tetszőlegesen választott múzeumi tevékenységen vehet részt ebben a tanévben, általuk kiválasztott napon.

 

Emellett szakmai zsűri készít válogatást a legjobban sikerült alkotásokból, amelyeket a múzeum méhészeti kiállításán, nagyméretű pannókon mutatunk be június 1-én, gyermeknapon.

 

 

Herman Ottó Múzeum, Miskolc

 

A miskolci Herman Ottó Múzeum márciusban „Beporzók havát” szervez. Összmúzeumi, lehetőleg minél több tárunkat és osztályunkat bevonó egész havi tematikát tervezünk, melyben a beporzók világát a lehető legszínesebben igyekszünk bemutatni: régészeti, néprajzi, történeti, képzőművészeti szempontból, no és persze a múzeumpedagógia eszközeivel is. Március hónapban érdemes gyakran ellátogatni a hermuz.hu/ oldalra, illetve múzeumunk Facebook oldalára, mert folyamatosan kerülnek majd fel az izgalmasabbnál izgalmasabb tartalmak!

 

 

 

 

Jósa András Múzeum, Nyíregyháza

2021. március 6.

 

 


József Attila Múzeum, Makó

 

2021. március 10-16

A tavalyi évhez hasonlóan a József Attila Múzeum idén is csatlakozik a kezdeményezéshez, online játékokkal, nyereményjátékokkal; a múzeum ablakaiban QR kódos feladatokkal és a múzeum előtti téren egész nap „vedd és vidd” útravalókkal, különféle egyénileg játszható játékokkal készülünk óvodásoknak, iskolásoknak. Kültéri ismeretterjesztő tartalmakkal is igyekszünk tudatosítani a gyerekek és felnőtt kísérőik számára, hogy mi a beporzás, kik végzik, és miért fontos nekünk.

 

 

Kemenes Vulkán Park, Celldömölk

 

Ebben az évben a rovarok, közöttük a méhek, darazsak számára szeretnénk otthont teremteni azzal, hogy rovarhotelt készítünk. Mivel online térben tudjuk a beporzók napja programját megvalósítani, a rovarhotel készítéséről, a hasznos rovarok fontosságáról készített videót tesszük fel a honlapunkra és facebook-oldalunkra. Inspirálni szeretnénk másokat is rovarhotel készítésére, és arra ösztönözzük az online-látogatókat, hogy a maguk által készített rovarhotelekről készített fotót juttassák el hozzánk, hogy közzé tehessük.

 

 

Kiscelli Múzeum - Fővárosi Képtár

 

 

 

Körös Művelődési Ház és Könyvtár, Békésszentandrás

 

2021. március 10.

A Beporzók Napja új természetvédelmi jeles nap, melyhez intézményünk is csatlakozik.

 

Ebből az alkalomból kínáljuk távprogramunkat. Egy csomagot készítettünk össze, ami tartalmaz:

 

- egy online totó elérhetőséget - nyereménnyel,

 

- kézműveskedéshez kellékeket, útmutatót,

 

- virágmagot,

 

- ismertetőt a nap jelentőségéről.

 

 

Jelentkezni lehet március 10-ig

 

- telefonon (66-218-660),

 

- e-mailben: konyvtar@bekesszentandras.hu,

 

- a Körös Művelődési Ház és Könyvtár, valamint a Békésszentandrási Kézművesek Egyesülete Facebook oldalán.

 

 

 

Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum

 

 

 

Kuny Domokos Múzeum, Tata

 

Beporzók Napja - római mézes sütemény rekonstrukció + virtuális kiállítás, Kuny Domokos Múzeum youtube-csatornája március 10-től elérhető

A méhek szerepe mindig jelentős volt az emberiség életében. Már az őskorból ismerünk olyan ábrázolást, ami a méz begyűjtését ábrázolja. Az ókorban szintén töretlen sikere volt a méznek: édességként fogyasztották, kozmetikai szerek alapanyagaként a bőrükre kenték, áldozatként az isteneiknek ajánlották. Kedvelték a különféle mézes süteményeket is. Ennek egyik bizonyítéka a Római Birodalom számos területén fellelhető lepénysütő formák. A Beporzók Napja alkalmából rekonstruáljuk, hogyan készültek ezek a római mézes sütemények - felhasználva a múzeum gyűjteményében lévő forma tárgymásolatát.

 

Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum, Budapest

 

Ludwig Podcast: A Viaszmunkás – a méhek elröpítette templom, 2021. március 6., 14.00

Az idei Velencei Építészeti Biennále májusban nyíló magyar kiállítása, az Othernity 12 emblematikus budapesti modern épületet dolgoz fel 12 Közép- és Kelet-európai fiatal építésziroda részvételével. A Beporzók Napján elhangzó beszélgetésben Kovács Dániel kurátorral és az Architecture Uncomfortable Workshop alkotóival beszélgetünk a kiállításon debütáló Viaszmunkás című műről, amely egy különleges épületre, az Ildikó téri református templomra reflektál.

 

 

Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ, Budapest

 

 

 

Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Budapest

 

Beporzók napja a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, március 1. 10-17 óráig


Az alapításának 125. évfordulóját ünneplő Magyar Mezőgazdasági Múzeum is csatlakozik a Beporzók Napjához. Online felületeinken több korosztálynak kínálunk a beporzókkal, beporzással kapcsolatos információkat, érdekességeket. A méhekkel, méhészettel kapcsolatos interaktív könyvbemutató, a virágpor és beporzási stratégiák a mikroszkópon keresztül, babonák és hiedelmek a méhek védelmében, kézműves foglalkozás várja virtuális látogatóinkat ezen a napon.

 

 

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely, Keszthely

 

Beporzók napja a majorban – Szorgos rovarok a kiskertben, 8:00-16:00

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelye fontosnak tartja felhívni a figyelmet a beporzó rovarok fontosságára, sérülékenységükre és az őket veszélyeztető tényezőkre. Az idei évben örömmel csatlakozunk a Beporzók napja rendezvényhez.


Az online térben szeretnénk hozzájárulni, ahhoz, hogy minél többen legyenek elkötelezettek a természeti értékek és a biológiai sokféleség megóvása mellett.


Március 10-én média felületeinken, honlapunkon és facebook oldalunkon hírt adunk a jeles napról, érdekességeket osztunk meg a beporzók világáról.


Ez alkalommal kollégáink rovarhotelt helyeznek ki Élménygazdaságunk kertjében, melyről képes beszámoló formájában tudósítunk.


A Beporzók napjának célkitűzéseit továbbgondolva idei évben tavaszi múzeumpedagógiai programunkban meghirdetjük a Szorgos rovarok a kiskertben programot. A foglalkozás során játékos formában ismertetjük meg a kiskertekben meglévő beporzó-diverzitást, a rovarok jelentőségét, valamint Méhesházunkhoz kapcsolódóan kiemelten foglalkozunk a méhek világával, a méhészet eszközeivel és a mézfajták változatosságával.

 

 


Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest

 

A múzeumkert zümmögő fái, március 10.

folyamatosan az online felületeken

 

 


Magyar Természettudományi Múzeum, Budapest

 

Beporzó toborzó - online program, 2021.03.10. 10.00-18.00

Az idei évben is szeretnénk meghívni – a járványhelyzet miatt online – az ország apraját-nagyját, mindenkit, aki szereti a finom gyümölcsöket, a mézet, vagy csak érdeklődik az élővilág szemet gyönyörködtető sokfélesége iránt, hogy látogasson el a Magyar Természettudományi Múzeum honlapjára és nézze meg a jeles nap alkalmából látható programunkat. Alsó és felső tagozatos, valamint középiskolás látogatóink számára egyaránt lehetőséget adunk a játékos ismeretszerzésre. A felnőtt érdeklődők is találnak majd példát különleges növényekre, állatokra, amelyek kölcsönös előnyöket nyújtó kapcsolata akár több millió évre nyúlik vissza. Bemutatunk néhány növényt, amelyek a csábítás művészei, megtudhatjuk, hogy a reklám nem emberi találmány. A növények nem egyszer mesteri módon használják ki gyanútlan látogatóikat, akik mit sem sejtenek a "cselszövésről". Az is kiderül, hogy a barterüzlet széles körben elterjedt a növények és az állatok között. Nem utolsó sorban fény derül arra, hogy milyen, és hogyan készül egy ötcsillagos rovarszálló, és hogy milyen módokon segíthetjük szövetségeseinket, a beporzókat a fennmaradásért folytatott küzdelmükben. Online játékok is segítik az eligazodást a növények és beporzóik közti változatos kapcsolatrendszerben.

 

 

 

Mikolai Gellért Sándor Általános Iskola, Mikola, Szatmár megye

 

A Mikolai Gellért Sándor Általános Iskola kisdiákjai is megünnepelték március 10-én ezt a jeles napot. A Beporzók napján mondókáztak, kisfilmet néztek, verset tanultak és tenyérfestéssel rajzot készítettek a növény-rovar kapcsolatról. Örömmel készültek a szebbnél szebb alkotások, a résztvevők oklevélben és méhecskés ajándék édességben részesültek.

 


Míves Tojás Múzeum, Zengővárkony

 

Ha eltűnik, Neked is feltűnik!, 2021.03.06. 8:00 - 2021.03.18. 16:00

A Míves Tojás Múzeum idén először csatlakozik a Beporzók napja kezdeményezéshez. Honlapján keresztül online foglalkoztatóval szeretné felhívni a figyelmet a beporzókra. A kedves látogatók játékos ismeretterjesztő feladatok megoldásával segíthetnek hősünknek, "Cseppecskének" és a végén az is kiderül, mi köze a Míves Tojás Múzeumnak a beporzókhoz.

 


MKVM, Budapest

 

Családi online játék - Zümmögő Múzeum, március 6. - 10.

ismeretterjesztő online játék és infografika

Szombaton – március 6-án - startol a szerdáig tartó Zümmögő Múzeum. Megmutatjuk, hogy mit tehetünk a méhek, dongók, pillangók aktív védelméért kertben és kerttelen... A játékos beporzó akciónk során jó példák bemutatásával kampányolunk az illatos, tarka, virágos környezetünkkért.

 


MNM Rákóczi Múzeuma, Sárospatak

 

Beporzók napja a sárospataki Rákóczi-várban, 2021. március 10., 10.00-14.00

Mi, a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumának dolgozói, az elmúlt években fokozatosan egyre nagyobb figyelmet szentelünk a természetes környezetünk megóvásának. A hat hektáros parkot nem csak igényesen gondozzuk, de védjük és segítjük is az egészséges működését, ennek pedig a rovarvilág kiemelkedően fontos része. Az egyre modernizáltabb, felgyorsultabb világban való helytállás sajnos hajlamossá teszi az embert arra, hogy csak élvezze a természet adta csodás látványt egy-egy kiránduláskor, elfogadja annak kész, működő állapotát, de ne akarjon a folyamatnak a tevékeny részese lenni. A természet megóvása a saját és utódaink jövőjének záloga.
2021-ben mi is csatlakozunk a Magyar Múzeumok által kezdeményezett Beporzók napjához. Ennek alkalmából, a vírushelyzet fennállásához igazodva, kültéri programot szervezünk. 2021. március 10-én, szerdán a sárospataki Rákóczi-várat körülölelő parkba nyilvános, ünnepi faültetésre szeretnénk invitálni Önöket. Több fajta növénnyel is gazdagítjuk városunk „zöld ékességét”, például: sommal, hársfával, galagonyával, kökénnyel. Jelentkezni az info@rakoczimuzeum.hu e-mail címen lehet. Mindenkit szeretettel várunk!

 

 

 

MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma, Zirc

 

Beporzók Napja a Bakonyi Természettudományi Múzeumban, 2021. március 10. 14:00-17:00

"Gyere el, ismerkedj meg a virágok beporzását végző rovarokkal és készíts "házi" rovarhotelt (az érdeklődők kézműves foglalkozás keretében készíthetnek saját rovarhotelt a kertjükbe). Így már kora tavasztól segítheted a szelíd beporzók szaporodását az udvaron, erkélyen vagy ablakpárkányon. A program regisztrációhoz kötött! Regisztrálni a sipos.erika@nhmus.hu email címen lehet. Ha tudsz, hozz magaddal egy PET palackot, melyet újrahasznosítva vihetsz majd haza!
 
Hirdetünk rovarjelmez szépségversenyt is! Öltözz be beporzó rovarnak! A legötletesebb jelmezeket díjazzuk!
Készíts velünk kézműves foglalkozás keretében méhecskés könyvjelzőt; méhecskés, rovaros asztali tolltartót!"


MTM Mátra Múzeuma, Gyöngyös

 

Beporzók hete, 2021. március 08 - 12. 

 

 


Munkácsy Mihály Emlékház, Békéscsaba


A világ állandó mozgásban van. Vele együtt az éghajlat, a környezet, a növény- és állatvilág is. Fajok tűnnek el és újak jelennek meg. Ám míg az utóbbi évmilliók eredménye, az előbbinek elég néhány évtized, vagy még kevesebb idő. Az ember jelenléte a Földön befolyásolja ezt a dinamikus egyensúlyt, tevékenysége során igyekszik a veszélyeztetett fajokat minél tovább megőrizni, míg másokat észrevétlenül megtizedel. Így van ez a beporzókkal is. A méhek egyedszáma az utóbbi időben drasztikusan csökkent, márpedig e szorgos kis rovarok munkája nélkül alighanem az emberiség rövid úton hanyatlásnak indulna.


Idén a Munkácsy Emlékház is csatlakozik a „Beporzók Napja” rendezvény-sorozathoz.
„Méhecskék az ecset körül” című online bemutatónkkal, valamint az évfolyamán többször is szeretnénk felhívni a figyelmet a beporzó rovarok és állatok, különösen a méhek jelentőségére. Virágcsendéleteken, tájképeken is megfigyelhetjük jelenlétüket, számos képzőművész, metszetkészítő, festő megörökítette őket. Mostani összeállításunkban ezekből állítottunk össze egy csokorravalót.

 


Open History, Budapest

 

Beporzók városa - társasjáték

 

Nektárgyűjtő útra indultok egy városban. Van itt egyáltalán virág? Mire van szükséged a túléléshez? Kik dolgoznak még a virágok beporzásán?

 

Fedezzétek fel a várost közösen, és legyen a Te fajod a legjobb beporzó - legyél akár méhecskékkel, denevérekkel vagy poloskákkal!

 

Nyomtasd ki otthon a Beporzók városát, és már kezdődhet is a játék!

 

 

A társasjátékot az Open History csapata fejlesztette a 2021-es Beporzók Napjára.

 


Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum, Budapest

 

Rovarszállás a Tündérkastély udvarán, 2021. március 5., 14.00 óra

Március 5-én 14.00-kor saját tervek szerint készült rovarszállást helyezünk el a Népliget szomszédságában található intézményünk udvarán. Az eseményről fényképes dokumentáció készül.

 

 


Paksi Városi Múzeum

 

Beporzók Napja 2021-ben, 2021. 03. 06-án 10 órától

A Paksi Városi Múzeum idén online csatlakozik a Beporzók napja országos rendezvényhez.

 

Dunatár kiállításunkban bemutatunk az ártéri gazdálkodás gyümölcsöseiben a méhészkedés során használt néhány régi eszközt. Természetesen programunk során megemlékezünk a beporzó rovarok fontosságáról is.

 

Azoknak a gyerekeknek, akik szívesen barkácsolnak, online kézműveskedéssel is készülünk.

 

Kövesse múzeumunk facebook oldalát és honlapját március 6-án is!

 

 


Pásztói Múzeum és a pásztói Zsigmond Király Ált. Iskola

 

A Pásztói Múzeum és a Zsigmond Király Általános Iskola a méhek védelme mellé áll. Március 8. és 12. között a természettudományi és a természetismereti órákon egy Power Point-os prezentációval hívjuk fel a diákok figyelmét a természetes beporzás fontosságára.

 

Tárgyi eszközök bemutatása mellett a gyerekek megismerkednek a méheknek szánt méhszálloda szoliterekkel és az egyszerű kaptárakkal. Ezenkívül a méhek élőhelyének fejlesztésére különböző ötletekkel és lehetőségekkel indítunk egy

ötletbörzét.

 

Az alsós évfolyamon lehetőséget biztosítunk arra, hogy az előadást követően a kisdiákok kreatív ötletekkel ábrázolják a hallottakat.

 


PIM - Kazinczy Ferenc Múzeum, Sátoraljaújhely

 

Döngicsélő, Öt nap - öt beporzó rovar, Méhekkel virágtól a gyümölcsig, "Álmodj virágos rétet, gyümölcsöskertet!", 2021. 03. 06. 8:00 - 2021.03.18. 16:00

A Beporzók napja alkalmából a sátoraljaújhelyi PIM - Kazinczy Ferenc Múzeum tematikus hetet szervez, melynek keretében az online-felületeit "elárasztják" a virágok és a beporzó rovarok!

 

 


Rétközi Múzeum, Kisvárda

 

Mézeskalács készítés a Beporzók napja alkalmából, 2021.március 10.

A Beporzók napja alkalmából a Rétközi Múzeum online programmal készül. Szeretnénk felhívni mi is a figyelmet a beporzókra, nevezetesen a méhekre, a méhészetre, a méz fontosságára. Múzeumunk gyűjteményében is vannak olyan tárgyak amelyeknek, ha áttételesen is, de közük van a mézhez. A mézeskalács ütőfák, formák megismerése bepillantást enged a mézeskalácsos mesterségébe, esetünkben annak kisvárdai hagyományaiba. A fiatalok érdeklődésének felkeltése céljából bemutatjuk a mézeskalács készítésének fortélyait, díszítésének technikáit.

 

 

 

Savaria Múzeum

 

 

 

Semsey Andor Múzeum (Semsey Kastély), Balmazújváros

 

 

 

Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, Szeged

 

Zümmögő csodák – játékos robotika a könyvtárban

A növények beporzásával különféle állatok foglalkoznak – bogarak, lepkék, méhek. Most robotok (Ozobot) segítségével keltjük életre a beporzó állatkákat. Bemutatjuk hasznos munkájukat, valamint azt is, kik vagy mik jelentenek veszélyt számukra. Követjük a méhek útját a kaptártól a virágokhoz, majd egészen a mézig.

 

 

Mesés kezek – alkoss velünk!

Online alkotóműhely-sorozatunk következő részében Móra Ferenc A méhek trombitása című meséjét hallgathatják meg a gyerekek, majd kreatív kézműves eszközökkel megelevenítjük a történet szereplőit.

 


Soproni Múzeum

 

Rovarhotel és méhbölcső a Lenck-villa kertjében, 2021. 03. 06. 10.00-16.00

Egy "kényelmes" rovarhotelt és méhbölcsőt készítettünk, amelyet a Lenck-villa kertjében helyeztünk el. A Soproni Múzeum csapatmunkájának képsorozatával szeretnénk kedvet csinálni a hasznos és szép ""hálószobák"" és költőhelyek készítésének

 


Sóstói Múzeumfalu, Nyíregyháza

 

Március 10. 9.00-tól 15.00-ig

A szabadtéri néprajzi múzeumok különleges adottsága, hogy az épített falusi örökségek a természetben kaptak helyet, azzal harmonikus összhangban láthatóak. Ahogy az épületek karbantartásra szorulnak, úgy a mi feladatunk környezetünk védelme, s a védelemre való odafigyelés felhívása. A Sóstói Múzeumfalu első Beporzók napi programja a rendkívüli egészségügyi helyzet miatt online térben kerül megrendezésre március 10-én. Honlapunkon, Facebook és Instagram oldalainkon 9 órától két óránként osztunk meg érdekes posztokat a falusi élővilágáról és a hozzájuk kapcsolódó történetekről. A falusi ember környezettudatosan, szinte hulladékmentesen élt. Tanulhatunk falusi elődeinktől, s aki velünk tart, az megismerheti a máriapócsi legendás méhek történetét, betekintést nyerhet a Sóstói Múzeumfalu bogaras gyűjteményébe, a népi gyógyászat fortélyait ismerheti meg, s végül virágnaptárt fabrikálhat. Aki a posztok végén feltett kérdésekre helyesen válaszol, az nyereményjátékban vehet részt, ahol több családi élmény belépőt sorsolunk ki.

 

 

 

Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre

 

Beporzók napja a Skanzenben, 2021. március 3-10., Szentendrei Skanzen INSTAGRAM és FACEBOOK oldala

Lassan virágoznak a fák, éled a természet a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, ahol 60 hektáron védjük és óvjuk természeti környezetünket, melynek a méhek szerves résztvevői. A Beporzók Napja programsorozathoz csatlakozva a virtuális térben mutatjuk be természeti környezetünket, a múzeum méztermeléshez kapcsolódó néprajzi anyagát, méhekkel, beporzókkal kapcsolatos múzeumi érdekességeket, és a repertoárból természetesen a kézműveskedés sem maradhat el.
 


Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum, Hatvan

 

Méhek, mézek, kalandok!, 2021. március 08. - 2021. március 14.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is csatlakozik a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum a Beporzók napjához, ám a jelenlegi pandémiás helyzetre való tekintettel online térben készülünk e nemes nap alkalmából.
2021. március 08-tól egy egész héten keresztül ünnepeljük beporzóinkat online felületeinken. Érdemes figyelni Facebook oldalunkat, hiszen érdekes bejegyzésekkel, izgalmas játékokkal és kvízzel készülünk. A beporzók fontosságáról, illetve a méhészetről is tanulhatnak majd a gyerekek youtube videóinkból, a felnőtteknek pedig a kastély és a méhészet kapcsolatáról mesélünk. Emellett természetesen kézműves videókkal is készülünk, hogy otthon a család együtt alkothasson.

 

 

 

Tatabányai Múzeum

 

 


Tomory Lajos Múzeum, Budapest

 

Beporzók hete - online esemény, március 8-12.

Online Beporzók hete a Tomory Lajos Múzeumban. Idén online formában csatlakozunk a programhoz, március 8-12-ig minden nap egy-egy beporzós érdekességet, játékot fogunk megosztani Facebook és Instagram oldalunkon.


Vehiculum-Ház, Besenyszög

 

Rovarhotel egyszerűen Besenyszögért, 2021. március 10. 10 órától

Védd a természetet, védd a rovarokat! A rovarokról apró termetük miatt hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig hasznos tagjai a természet körforgásának. Egy egyszerűen elkészíthető rovarhotellel te is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy a hasznos rovarok lakhelyet találjanak maguknak. 2021. március 10-én 10 órától figyeld a Besenyszögért Alapítvány és Vehiculum-Ház facebook oldalára feltöltött videót és készítsd el te is saját rovarhoteled!

 

 

 

 

Bátran bővítsétek a BN fotóalbumot!:)

 

 

A borítóképet forrása: Székely Ágnes, MTM Mátra Múzeum

Beporzók napja, felhívás, múzeumandragógia, #muzeumokajovoert, múzeumpedagógia, műhely, Pulszky Társaság, természet
2021-01-27 14:00
Beporzók napja, #muzeumokajovoert, természet, természettudomány
2021-03-01 07:00