EN facebook

LAST WORDS – Halljátok meg a kihalás szélére sodródott élőlények utolsó szavait! Virtuális kiállítás és online foglakozás gyerekeknek és tárlatvezetés a Deák17 Galériában

VIRTUÁLIS

Hogyan lehet egy fontos globális problémát művészi eszközökkel hatásosan úgy megragadni, hogy még a gyerekek és fiatalok is felkapják a fejüket? Februárban nyílt meg a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria és az NDK (Neue Debreczenische Kunst) művészcsoport Last Words című közös időszaki kiállítása, amelynek keretében az érdeklődők a biológiai sokféleség aggasztó csökkenésére, az állatfajok tömeges kihalásának témájára reagáló alkotásokat ismerhetnek meg.

 

A kortárs képzőművészek és egy pályázat során kiválasztott diákalkotók munkáit egymás mellett bemutató csoportos kiállítást Molnár Áron színész, aktivista, a noÁr Mozgalom alapítója nyitotta meg. A Galéria YouTube csatornáján visszanézhető slampoetry előadásában többek között kiemelte, hogy az állatok utolsó szavai, amelyre a kiállítás címe utal, az emberek utolsó szavaival lesznek egyenlők.

 


Február második hetétől a kiállítást már online tárlat formájában is megtekinthetik az érdeklődők, így mind a felvetett témáiban, mind az eszköztárában sokszínű kiállításban akár otthon, a fotelben ülve is elmerülhetünk. A Galéria honlapján keresztül virtuálisan bejárhatjuk a kiállítóteret, és egy kattintással akár közelebbről is szemügyre vehetjük a műalkotásokat.

 


A Galéria missziójának megfelelően fontos cél a Last Words kiállítás esetében is, hogy a gyerekekhez is közelebb hozzák a bemutatott, komplex kérdéskört. A honlapról ingyenes elérhető Kihalni esélyes című online foglalkozás a 8-12 éves korosztályt szólítja meg. Az önálló foglalkozás során nemcsak a kiállított művekkel ismerkedhetnek meg a fiatalok, hanem azokkal az állatokkal, problémákkal is, amelyekkel ezek az alkotások foglalkoznak. Ha például valaki tudni szeretné, hány vad teve él ma, milyen szerepe van a fényszennyezésnek, vagy éppen az állatkerteknek a fajok életében, barangolja be az interaktív térképet, amelyet szöveges tartalmak mellett, játékos feladatok, rejtvények, kreatív foglakozások és egyéb érdekességek is színesítenek.

 


A kiállító művészek részvételével 2021. február 26-án, pénteken online tárlatvezetésre is sor kerül. Az eseményre mindenkit szeretettel várnak a Deák17 Galéria Facebook-oldalán! Ha valaki nem érne rá a megadott időpontban, a vezetésről készült felvételt később a YouTube-on is elérhetővé teszik majd.

 


A kiállítás honlapja, ahonnan a virtuális tárlat is elérhető!!!

 

Az online megnyitó videója:

 

 

Online foglalkozás


Videó a foglalkozásról:

 



Kiállító művészek: Baranyai b. András, Csernátony Lukács László, Dóczy Alpár, Éberling Anikó, Ef Zámbó István, Énzsöly Kinga, Gyarmati Zsolt, Horror Pista (Máriás István), Horváth Lóczi Judit, Juhász Ernő, Kónya Ábel, Mónus Viktor, Pók Tímea, Stark Attila, Szabó-Lencz Péter (Petyka), Szentgyörgyi Erika, Tripsánszki Dávid, VOID, Zakar Antal

kiállítás, kortárs, #muzeumozzaszobadbol, múzeumpedagógia, virtuális
2020-12-04 07:00
kiállítás, kortárs, látogató, programajánló, újranyitás
2020-05-30 07:00
képzőművészet, kiállítás, kortárs, #muzeumozzaszobadbol, műhely, virtuális
2020-05-03 15:00