EN facebook

Beporzók napja - Múzeumok páratlan összefogása

FELELŐSSÉG

2020-03-01 21:00

A Magyar Múzeumokban korábban közzétettünk egy felhívást, hogy minden magyar múzeum csatlakozzon a Beporzók napjához (március 10.). A mai napig 40 múzeum jelezte, hogy valamilyen extra programmal emlékezteti közönségét arra, hogy az emberiség számára fontos ökoszisztéma szolgáltatás szereplői, a virágok és a rovarok bajban vannak. Legalábbis remélhető, hogy nemcsak örömködés lesz egy-egy új témájú tárlatvezetésben, hanem elhangzik, hogy a Beporzók napját az hívta életre, hogy a nemrégiben tudatosult fontos természetvédelmi problémát a múzeum, a múzeumi kollégák komolyan vették.

 

A történet valójában régebben kezdődött, mai ismereteink szerint úgy 99 millió éve. Amerikai és kínai kutatók tavaly novemberben közzétett tanulmánya borostyánkőben megmaradt rovart és virágport mutat be. Abban a korban (középső Kréta) ichthyosaurusok zsákmányoltak a tengerekben, dínók mászkáltak a földön és ma elképzelhetetlen szárnyfesztávolságú repülő őshüllők szárnyaltak az égen. A középső és késő Krétában váltak a virágos növények uralkodóvá a szárazföldeken, és ekkoriban alakult ki a beporzást végző darázs-, bogár-, légy-, lepke- és főleg méhfajok sokasága. A növények jó része színekkel, illatokkal, édes nektárral csalogatja a rovarokat (és egyéb beporzókat, pl. madarakat, denevéreket), cserében „elvárja”, hogy azok a testükre tapadt virágporszemeket azonos fajú növény másik virágjára juttassák el.

A virágok és a rovarok morfológiája gyakran koevolúcióban fejlődött. Amikor Darwin egy jó 20 cm-es hosszúságú pödörnyelvet viselő szenderlepkét gyűjtött, megjósolta, hogy kell legyen valahol egy olyan mély tölcsérű virág, aminek ez a lepke lehet a megporzója – és jóval később meg is találták a növényt. Ez a jelenség kicsiben is jelen van a mindennapjainkban: a poszméheknek hosszabb a nyelve (szípója) mint a háziméhnek, olyan virágok mélyén is nyalakodni tud, amelyeknek a nektárját a háziméh már nem éri el, így felosztódik közöttük a megporzás feladata. A lassú, közös változásokat hozó koevolúció előnnyel jár, de függőséghez is vezet; szélsőséges esetben csak egy, vagy kevés rovarfaj (madárfaj) képes egy növényt megporozni, s ha az egyik fél megfogyatkozik vagy kipusztul, magával rántja a másikat is. De nem kell ilyen szélsőségekben gondolkodnunk, ha a beporzás mértéke csökken vagy nő, az a terméseredményeket is befolyásolja. Ez pedig fontos, mert a haszonnövényeink kétharmadát, a növényi táplálékunk egyharmadát beporzó állatoknak köszönhetjük.

 

Német kutatók 2017-ben publikált eredménye a nappal repülő rovarvilág 75 %-os megfogyatkozását mutatta 27 év alatt, 63 kisebb, németországi természetvédelmi területen. Ettől a hírtől megbolydult a kutatóközösség, és 2019-ban már olyan közlemény jelent meg, amelyben globálisan 73, a rovarvilág fogyását jelző közlemény alapján keresték a fő okokat. A szerzők lehetségesnek tartják, hogy a következő évtizedekben a rovarok fajszáma 40%-kal csökken, szárazföldön elsősorban a lepkék, hártyásszárnyúak és trágyabogarak a veszélyeztetettek. (A vizekben pl. a szitakötők és kérészek már most komoly veszteségeket szenvedtek.) Kevés faj gyarapszik egyedszámában, ezek olyan nagy tűrőképességű, nagy alkalmazkpodóképességű fajok, amilyenektől Magyarországon is szenved a lakosság. A pusztulás fő okai a 73 közlemény elemzése alapján:

1. az élőhelyek megfogyatkozása, intenzív mezőgazdaság és városiasodás miatt,

2. vegyszerek, elsősorban rovarölőszerek és műtrágyák,

3. biológiai tényezők (köztük betegségokozó szervezetek és a behurcolt fajok),

4. a klímaváltozás.

 

Magyar kutató is részt vett abban a vizsgálatban, amelyik kimutatta, hogy vadméhek és a háziméh együtt nagyobb mértékben képesek megtermékenyíteni haszonnövényeket, mint csak az egyik vagy másik. Pár éve mindenki tudhatja, hogy bajban van a magyar méhészet, rejtélyes módon pusztulnak a méhek. A vadon élő rovarvilág is fogyatkozik. Így végképp nem tudja egyik a másikát pótolni. Bejárták a világsajtót azok a fotók, amelyek hosszú pálca végére kötözött ecsettel gyömülcsfák virágait beporzó, szomorú kínaiakat mutattak. Azért az ökoszisztéma szolgáltatásért, amit ma Magyarországon még úgy-ahogy elvégez ingyen az élővilág, ott már fizetni kell, hiszen a természetes beporzók nagyon megfogyatkoztak. És, úgy hírlik, az embernek végtelenül unalmas munkát olcsóbb bérmunkásokkal végeztetni, mint egy méhészt bérelni, aki oda hozná a kaptárakat virágzás idején. Az USA-ban korábban, az EU-ban az utóbbi évtizedben kezdtek komolyan foglalkozni a problémával (lásd pl. a 2017-ben megszületett európai beporzóvédelmi kezdeményezést)

 

A magyar kezdeményezésű Beporzók napja (március 10.) elsősorban éppen az első, a legfontosabb okot vette célba. Az ipari méretű káros mezőgazdasági hatásokat lakossági léptékű segítséggel is lehet enyhíteni, úgy, hogy mesterséges élőhelyeket teremtünk (pl. rovarszállókat, méhbölcsőket), illetve művelt területeket „visszavadítunk” rovarbarát kertté, vagy legalább a kert egyik, rovarbarát sarkává. Erre buzdít mindenkit 2018 óta az új természetvédelmi jeles nap mögött álló parányi stáb (www.beporzoknapja.hu, illetve https://www.facebook.com/beporzoknapja/).

 

Tavaly Debrecenben az érzéKIállítás konferencián Berényi Marianna (Nemzeti Múzeum, nem mellesleg e folyóirat főszerkesztője) és Vig Károly (Savaria Múzeum, nem mellesleg a Magyar Rovartani Társaság elnöke) felkarolta szerző javaslatát, és közösen írtuk meg az említett felhívást. Számos ötlet is van benne, hogy kölönböző múzeumok hogyan kapcsolhatják témájukat a beporzáshoz. „2020-tól ehhez a munkához a magyarmuzeumok.hu és annak közösségi oldala is aktívan szeretne hozzászólni” – írtuk, és a reakció visszaigazolta a szándékot.

 

Talán soha nem történt még meg, hogy civil kezdeményezésre ennyi múzeum reagált volna pozitívan! Szombathelytől Marosvásárhelyig 40 intézmény jelezte eddig, hogy figyel az idők egyik szavára, figyel a természetvédelemre. A legváltozatosabb múzeumokban történik valami március 10-hez kapcsolódva. Az ötleteket, nagyon tömör formában azért is tettük közzé az említett Facebook oldalon hogy másokban is ötleteket váltsanak ki. A poszt azon az oldalon rekordszámú elérést hozott. (Ez szerintem azt is mutatja, hogy a társadalom fészbúkozó része figyel a múzeumokra…) A listát itt is közzétesszük, abban a reményben, hogy további ötleteket vált ki az olvasókból. Március 10-ig még van idő, lehet további múzeumokban is új témájú foglalkozást, tárlatvezetést, új célú programot tartani. És – már a természet csak ilyen – a teendők később is aktuálisak, a problémák ott vannak, bármikor segíthet a figyelem, az aktív cselekedet.

 

 

Tavaly például nyáron volt egy méhes-méhész kiállítás megnyitója, amelyen előkerült egy faliméheknek készült bölcső, egy kifurkált akácfa darab. Az ilyenbe rendesen március-áprilisban költöznek be a gyümölcsfákat megporzó kis, szelíd méhecskék. Az egyik résztvevő legott elkészített egy ilyen egyszerű bölcsőt, kirakta a kertjébe, és őszre az övét is belakták azok a rovarok, amelyeknek élőhelyei olyannyira megfogyatkoztak. (A konkrét méhecskebölcsőkről fáradhatatlanul ír, filmez, nyilatkozik Orbán Zoltán az MME munkatársa, pl. https://www.mme.hu/latvany-mehecskehotel-darazsgarazs.)

 

Idén is van múzeum, ahol kicsit később lesz az esemény, vagy ahol Beporzók hetét tartanak, Aquincumban pedig nemcsak most, hanem a májusi Floralia ünnepen is téma lesz a megporzás. Hát persze! Itt nemcsak a rovarokról, hanem a virágokról is szó van. A koevolúció minkét főszereplője fontos. A Kékfestő múzeumban a festőnövényekkel, a Királyi kastélyban virágmintás tapétákkal irányítják a figyelmet a természet védelmére. Sok helyen hívnak meg méhészt, és ahol méz van, ott remélhetőleg némi nyalakodás is történik – hiszen tudjuk a múzeumpedagógiából is, hogy mennél több pozitív érzékszervi élménnyel társul egy új ismeret megszerzése, annál maradandóbb az élmény és az ismeret.

 

Köszönjük a sok múzeumi kollégának, hogy „rámozdult” erre a fontos hazai kezdeményezésre. Talán együtt elérjük, hogy olyan nagy jeles napok közé kerül, ahol a helye van, mint a Víz világnapja (március 22.) vagy a Föld napja (április 22).

Fontos kérés a múzeumokhoz: Kérjük, hogy mindenki egységesen használja a #beporzoknapja, #beporzóknapja, #muzeum hashtag-eket. hogy könnyebb legyen minket látni.

 

Eddigi ismereteink szerint a Kárpát-medencében a következő múzeumi események lesznek. Van esemény, aminek nem ismerjük az időpontját, vagy leírását, de a múzeum jelezte csatlakozását.

 

Békéscsaba

Munkácsy Mihály Múzeum:  igényesen tervezett (Tessedik helyi szerepét is bemutató) óvódás, kisiskolás foglalkozások, méhbölcső készítés

 

Budapest

Aquincumi Múzeum: 03.10.

előadás és rovarhotel készítés (májusban a Floralia-n is szerepel a téma!)

 

Kassák Múzeum

 

 

Ludwig Múzeum: 03.10 15:00-17:00

A program kiindulópontja a gyűjteményben található Joseph Beuys: Pecsétes levél (1967) című műve, melynek központi gondolata a világteremtés misztériumának felismerése, missziója pedig ennek a tudásnak a továbbadása egy méhviasszal lepecsételt levél formájában. Részletek itt

 

 

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum: 03. 10.

Tárlatvezetés Németh Ádámmal a Mézes gondolatok kiállításban

https://www.facebook.com/events/912981325783675/

 

Közlekedési Múzeum: Facebook-posztot egy olyan autóbuszról, amelyen korábban méhkaptárakat szállítottak

 

 

Magyar Nemzeti Múzeum: 03.10. 17:00

Szemet gyönyörködtető virágok és gyümölcsök titkai -  tárlatvezetés Ridovics Annával

A tárlatvezetés során az iparművészetben használt ornamentális ábrázolási hagyományokkal és formákkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. mnm.hu

 

 

Magyar Természettudományi Múzeum: 03.07.

10-14 óra közt már a 3. Tavaszköszöntő beporzóünnep, családi program gazdag tartalommal: részletek itt (képen: MTM első méhbolcsője)

 

 

Tomory Lajos Múzeum

Rendhagyó múzeumi óra a Bókay Árpád Általános Iskola elsőseinek, ismerkedés a beporzó rovarokkal, megkeressük a kiállítás egyetlen méhecskéjét, pollengyűjtő versenyt játszunk, és virágokat ültetünk a múzeumkertbe

 

 

Cegléd

Kossuth Múzeum

 

Celldömölk

Kemenes Vulkán Park: 03.10.

játékos, kis- és nagymozgásos, kreatív ismeretátadás óvodásoknak

 

Csernáton

Haszmann Pál Múzeum

 

A múzeum március 10-i programja a helyi 1–8. osztályos iskola tanulóinak közreműködésével::
- rovarhotelek, méhbölcsők készítése, kihelyezése közösen a múzeumkertbe
- a múzeum méhészeti gyűjteményének, a vidék méhészkedésének megismerése
- mézkóstolás helyi méhész közreműködésével
- a kisebbekkel dióhéjból méhecskék készítése, tulipán nemezelés, virágok festése

Az elkészített munkák az osztálytermeket fogják díszíteni, felhívva a figyelmet ezzel is a méhek fontosságára.

 

Debrecen

Déri Múzeum: 03.10.

14 órától egy osztályt várnak, majd 15 órától előadások és mini kiállítás (a Múzeum hagyományos méhészkedéshez kapcsolódó tárgyai) fogadják a látogatókat

 

 

Szabó Magda Emlékház: 03.10.

Kézműves tevékenység: méhbölcső és növényjelölő táblácska készítése

 

 

Dombóvár

Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény

Előadás, filmvetítés, foglalkozás mikroszkóppal óvodásoknak

 

 

Dunaújváros

Intercisa Múzeum

zsupszalmából font Gyámolos méhkas (Dunapenteléről) bemutatása

 

Eger

Dobó István Vármúzeum

múzeumpedagógiai tematikus hét: részletek itt

 

Gödöllő

Gödöllői Királyi Kastély. 03.08. 9:00-13:00

8-án családi, azután csoportos virágkereső kastélyvezetések, méhész meghívása

 

Gyöngyös

Mátra Múzeum: 03.9., 03.10.

tárlatvezetések („beporzók hetét” célozták meg)

 

Győr

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum: 03:10.

17 órától: Tárlatvezetés a Radnai Gyűjtemény virág csendéletei vonatkozásában; A méhészet kulisszái;

Zsongó Workshop

 

Gyula

Tájvízház

méhészeti bemutató óra (a klímaváltozás és a beporzók veszélyeztetettsége)

 

 

Hatvan

A Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum 03.10. és 03.11.

Egész napos interaktív múzeumpedagógiai foglalkozások óvodás és iskolás csoportok részére.

 

 

Herend

Herendi Porcelánművészeti Múzeum

A Beporzók napja alkalmából a múzeumban egy kamarakiállítás herendi porcelán méhekből és virágokból.

 

Kalocsa

ASTRICEUM Érseki Múzeum

Múzeumpedagógiai foglalkozás, mely bemutatja, hogyan készül a méz

 

 

Kaposvár-Deseda-tó

Fekete István Látogatóközpont: 03.10.

10-13 óráig programok, vándorkiállítás, 14 óráig iskolai foglalkozás: részletek itt

 

Keszthely

Balaton Múzeum: 03.09-14.

9-13. „Csodabogarak” tematikus múzeumpedagógiai foglalkozások (óvodástól középiskolásig). 14. 14-17 óráig „Beporzók napja” családi délután gazdag programmal.

Részletek itt!

 

 

Kolozsvár

Babes-Bolyai Egyetem Állattani Múzeuma: 03.07.

szokásosan gazdag program, korábbiakat lásd https://www.facebook.com/events/1618220804914188/

https://www.facebook.com/events/2196908993957452/

két nyelven!

(már tartják az iskolai foglalkozásokat)

 

Komló

József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény

 

 

Kunszentmárton

Helytörténeti Múzeum

beszélgetés a beporzás témájáról,

ismerkedés a rovartanyával, a végén pedig méhecskés sorverseny 

 

Makó

József Attila Városi Könyvtár és Múzeum: 03.10.

egész nap, óvodásoknak, iskolásoknak; meghívott méhészek előadásával, kézműves programokkal

 

Marosvásárhely

Maros Megyei Múzeum: 03.07.

(már tartják az iskolai foglalkozásokat)

 

Miskolc

Herman Ottó Múzeum

 

 

Nyíregyháza

Jósa András Múzeum

 

 

Paks

Paksi Városi Múzeum: 03.10

múzeumpedagógia, kézművesség, rovarszálló készítés

 

 

Pápa

Pápai Kékfestő Múzeum: 03.10.

mézesreggeli, filmvetítés, ismerkedés a festőnövényekkel, magbonbon készítése és virágok ültetése a múzeum kertjében.

 

 

Pásztó

Pásztói Múzeum: 03.10.

Hajas István előadása a beporzók napjáról

 

 

Pécs

Janus Pannonius Múzeum: 03.06. és 03.10.
Két óvodából több csoport, és egy iskolai osztály igényelte a kitelepülős rovaros programot.

 

Salgótarján

Dornyay Béla Múzeum

óvodás-kisiskolás korosztály számára előadás majd kézműves foglalkozás: részletek itt

 

Sátoraljaújhely

Kazinczy Múzeum:  03.10.

óvodásoknak új színező, alsósoknak Rongykutya Papírszínház (Méhkirálynő mese), előadás, délután „Beporzó”-klub méhész vendéggel, mikroszkopizálás

 

 

Százhalombatta

Matrica Múzeum

 

Székesfehérvár

Szent István Király Múzeum: 03.07.

interaktív előadás Teller Péter méhésszel + újrahasznosított tárgyakba (konzervdoboz, tejfölös pohár, stb.) elsősorban vadvirágokat ültetnek

 

Szentendre

Szabadtéri Néprajzi Múzeum:  március 28-29., 9.00 - 17.00

A Skanzenben a március végi hétvégén tavaszi eleji kertészeti programokkal, tanácsadással szeretnék meghozni a kedvet a kertészkedéshez. 

Részletek a Skanzen honlapján és Facebook-oldalán!

 

 

Szombathely

Savaria Múzeum: 03:10.

3 rovarszálló készül (lásd fotó), majd az Állatok világnapján is téma lesz: részletek itt

 

 

Tatabánya

Tatabányai Múzeum – Bányászati és Ipari Skanzen

 

Újbarok

Német Nemzetiségi Önkormányzat Tájháza: 03.14.

rajzverseny: 

 

 

 

Vác

Tragor Ignác Múzeum: 03.10., 03.14.

10.: „Zimzizim” – „bogaras” művészet, 14.: előadó lesz méhész, lepkész és ökogazda. Mindkét nap kézműves foglalkozás.

 

Vizsoly

„Mézmúzeum”

egy méhészet bemutatóhelye sok látnivalóval, programmal

 

Zalaegerszeg

Göcseji Múzeum, a Kommunizmus Áldozatainak Emlékhelye: 03.10.

múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozások, kvízjáték, rovarszálló készítés

 

Zirc

Az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma: 03.10.

délután: „házi” rovarhotel készítés (a program regisztrációhoz kötött!), gyerekeknek rovarcsáp fejdísz készítés