EN facebook

Hogy állunk a Beporzók napjával 2021. március 1-én?

KAMPÁNY

2021-03-01 07:00

Magyarországon 2018 óta „ünneplik” a Beporzók napját (március 10.). Valójában a beporzókat ünnepeljük ezen a napon. Azokat az állatokat, amelyek nélkül (egyharmaddal) kisebb lenne a terített asztal, (kétharmaddal) kevesebb lenne a termesztett növényi termés. Másképpen fogalmazva, a termesztett növények kétharmada és az élelmiszereink egyharmada rovaroktól függ. Nem is igen vesszük észre, micsoda nyüzsgés folyik természetben, a kertekben, a virágláda körül. A haszonélvezők nemcsak mi vagyunk. A virágok is azok, a szorgos rovaroknak nektárral, virágporral „fizetnek”.

 


A Magyar Múzeumok tavaly állt az új természetvédelmi jeles nap mellé, és a Kárpát-medencéből 51 múzeum jelentkezett be, hogy valamilyen módon csatlakozik a programhoz. Sajnos a Covid19 csak hasonlít egy szép virágporhoz, de förtelmesen belerondított az életünkbe és a programok egy része is meghiúsult, éppen a kellős közepénk rendelt el a kormány megszorításokat. Idén sajnos már eleve úgy indultunk, január 18-án, a Pulszky Társaság által meghirdetett Online Beporzó Szalon résztvevőivel, hogy csak online programokra kerülhet sor. Talán ezért is van, hogy kevesebb a bejelentkező. Győrfy Bori készített egy „űrlapot”, és a február 28-ig bejelentkezett múzeumok a www.beporzoknapja.hu-n interaktív térképen láthatók. Innen szemezgetünk a programok között – kedvcsinálónak! Mert még most is érdemes rámozdulni az ünnepre. Hiszen idén online minden, a látogatóink is virtuálisak!

 

Tegyünk egy kört a múzeumi térkép peremén, az óramutató játásának megfelelően! Ezzel is emlékeztetünk arra, hogy az óramutatót igen, de a virág-órát nem nekünk találták ki, hanem a különböző napszakban aktív rovaroknak, denevéreknek, kolibriknek és nektármadaraknak.

 


A programokat, ahol nyelvileg kínálkozik, a múzeumok szó szerinti megfogalmazásában igyekszünk felvillantani.


Mikolc: A miskolci Herman Ottó Múzeum márciusban „Beporzók havát” szervez. Összmúzeumi, lehetőleg minél több tárunkat és osztályunkat bevonó egész havi tematikát tervezünk, melyben a beporzók világát a lehető legszínesebben igyekszünk bemutatni: régészeti, néprajzi, történeti, képzőművészeti szempontból, no és persze a múzeumpedagógia eszközeivel is.


Sátoraljaújhely: Döngicsélő, Öt nap - öt beporzó rovar, Méhekkel virágtól a gyümölcsig, "Álmodj virágos rétet, gyümölcsöskertet!" A sátoraljaújhelyi PIM - Kazinczy Ferenc Múzeum tematikus hetet szervez, melynek keretében az online-felületeit "elárasztják" a virágok és a beporzó rovarok!

 

Szerencs: Áll a Mézes gondolatok c. kiállítás, április 30-ig reméli, hogy jöhetnek a látogatók. Utána szívesen megmutatkozna máshol is az országban.

 


Békéscsaba: Idén a Munkácsy Emlékház is csatlakozik a „Beporzók Napja” rendezvény-sorozathoz. „Méhecskék az ecset körül” című online bemutatónkkal, valamint az évfolyamán többször is szeretnénk felhívni a figyelmet a beporzó rovarok és állatok, különösen a méhek jelentőségére. Virágcsendéleteken, tájképeken is megfigyelhetjük jelenlétüket, számos képzőművész, metszetkészítő, festő megörökítette őket. Mostani összeállításunkban ezekből állítottunk össze egy csokorravalót.


Csernáton (Románia, Kovászna megye): A Haszmann Pál Múzeum idén is csatlakozik. Ez alkalomból virtuális rajzversenyt hirdetnek Csernáton község iskolásainak, két korcsoportban, elemisták és 5-8. osztályosok számára, a múzeum méhészeti gyűjteményéhez kapcsolódva. Virtuális és tényleges rajzkiállítás is készül, és az indulók maguk választotta programon vehetnek részt a későbbiekben.


Makó: A tavalyi évhez hasonlóan a József Attila Múzeum idén is csatlakozik a kezdeményezéshez, online játékokkal, nyereményjátékokkal; a múzeum ablakaiban QR kódos feladatokkal és a múzeum előtti téren egész nap „vedd és vidd” útravalókkal, különféle egyénileg játszható játékokkal készülünk óvodásoknak, iskolásoknak.


Zengővárkony: Ha eltűnik, Neked is feltűnik! A Míves Tojás Múzeum idén először csatlakozik a Beporzók napja kezdeményezéshez. Honlapján keresztül online foglalkoztatóval szeretné felhívni a figyelmet a beporzókra. A kedves látogatók játékos ismeretterjesztő feladatok megoldásával segíthetnek hősünknek, "Cseppecskének" és a végén az is kiderül, mi köze a Míves Tojás Múzeumnak a beporzókhoz.


Zalaegerszeg: A Kommunizmus Áldozatainak Emlékhelye kiállítás múzeumpedagógiai terme jelezte: Beporzók napja online - a Qulto Education oktató programon keresztül 15-20 perces foglalkozásokkal készülünk más-más korosztályok számára.
Kézműves foglalkozásokra is hívjuk a gyerekeket, hiszen rövid videók segítségével bárki készíthet színes virágokat, beporzó lepkéket, illetve hulladék anyagokból rovarszállót.
A Göcseji Falumúzeumban rovarhotelt készítenek a kollégák, és videón figyelemmel kísérhetik az érdeklődők a munkafolyamatokat. A fából készült, természetes anyagok felhasználásával létrehozott és hosszú távra kihelyezett rovarszálló lakóit és azok tevékenységét egész évben figyelemmel kísérhetik a gyerekek.


Sopron: Egy „kényelmes” rovarhotelt és méhbölcsőt készítettünk, amelyet a Lenck-villa kertjében helyeztünk el. A Soproni Múzeum csapatmunkájának képsorozatával szeretnénk kedvet csinálni a hasznos és szép „hálószobák” és költőhelyek készítésének.


Szentendre: A Skanzen honlapján bemutatjuk természeti környezetünket, a múzeum méztermeléshez kapcsolódó néprajzi anyagát, méhekkel, beporzókkal kapcsolatos szakmai cikkel és természetesen kézműves foglalkozásokkal várjuk az érdeklődőket. (Körbeértünk.)


Kolozsvár: Nem látunk programot a Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Magyar Biológiai és Ökológiai Intézetének Állattani Múzeuma alatt, de onnan közvetlen hírek jönnek: a készülő online tartalmakon túl kijavítják a tavaly a Mikó-kertben felállított és megrongált rovarszállót, és egy újat is készítenek. És ez azért fontos hír, mert ezt minden múzeum megteheti a karantén és korlátozások közepette: valamilyen konkrét lépést tehet a beporzók felé, legalább egy gesztust. Például pár cserép virágot vehet, méhlegelőt ültethet színes virágokból, nem nyír „fogkefére” egy gyepfoltot, illetve méhbölcsőt vagy rovarszállót épít. Vagy javítgatja a régit. És erről hírt ad. Egyszer vége lesz ennek a rémálomnak, és újra jönnek a látogatóink. És akkor látni is fogják, hogy az „ő múzeumuk” szép gesztust tett a fenntarthatóság jegyében, az emberiség érdekében.

 

 

A Beporzó Szalon hozadéka

 

A másfél órásra hirdetett Szalon szerencsére kétórás idősávot kapott, és ott is maradt szinte mindenki végig. Nagyon lélekmelegítő volt ez az élénk, konstruktív hangulat, köszönet a MOKK-nak, az Andragógiai Tagozatnak, Antal Józsefnek. A Magyar Környezeti Nevelési Egyesületnek az ülésen „megszólított” Beporzók munkacsoportja vállalkozott is arra, hogy online elérhető anyagokkal segíti a múzeumokat a felkészülésben. Ezeket mutatjuk be a következőkben.

 

Felhívás a múzeumoknak is: Rovarszállót minden iskolába! Ezt azért említjük így, mert fölösleges volna megismételni, csak az iskola szó helyett a múzeumokat írva, hogy ahol erre mód van, a múzeumok is létesítsenek rovarszállót, és ha lehet, akkor a közönség számára is látható helyen. (Több múzeum már megtette ezt, jó példa lehet a Mátra Múzeumé. De nem kell feltétlenül ilyen nagy dologra gondolni, egy lábtörlőnyi területen is már sok rovar megfér együtt. Sok múzeum tüntetőleg szelektíven gyűjti a szemetet, sok múzeum kertjében madárodúk vannak kifüggesztve. Ebbe a sorba illene az, hogy a rovarokra is gondoljanak, illetve utaljanak a látogatóik felé.

 


Az iskolai/múzeumi felhívás „mögé” készültek rövidebb leírások: a rovarszállók általános bemutatása, egy rovarszálló készítéséhez néhány praktikus tanács, a rovarbarát kert kialakítására vonatkozó javaslat, és annak bemutatása, hogy még a városi (és persze múzeumi) kerteknek is van jelentősége a beporzó probléma megoldásában.

 

Barátságban a természettel. Jantnerné Oláh Ilona paksi óvodapedagógus 60 oldalas anyaga. Beletette sikeres életpályája minden tudását és lelkesedését, rengeteg ötletet, képet, linket.


Linkgyűjtemény. Ez többek gyűjtése nyomán állt össze. Tematikus bontásban száznál jóval több internetes forrást tartalmaz, illetve kínál, rövid kedvcsinálókkal.


Ezen túl is néhány érdekességgel gazdagodott a www.beporzoknapja.hu oldal szakmai anyaga. Győrfy Bori kezeli a honlapot, a korábbi tartalmak tisztogatása és ez a frissítés az ő gondozásában történt.

 

És ha már itt tartunk: Február végén megjelent a Beporzó barátaink, Vásárhelyi Tamás munkája. A hazai beporzó rovarok legfontosabbjait mutatja be röviden, közérthetően, sok képpel.


A munkacsoport pedig üzeni: A mostani lehetőségek között is dolgozik azon, hogy Budapesten újabb, a járókelők és a busz-utasok figyelmét is felkeltő rovarszállót állítsanak föl március 10-én.

 

 

Utalás a bevezetőre: Reméljük, a látogatók a hasznos múzeumoknak nem virágporral és nektárral „fizetnek”, hanem majd látogatással, figyelemmel, támogatással. De valamennyiünk fizetsége lehet az a jó érzés is, hogy a hazai múzeumok megint azt mutatják, nemcsak a múltra vagy a jelenre figyelnek, hanem a társadalom, az egészséges természet jövője érdekében is végzik konkrét, természetvédő, és ismeretterjesztő, animáló, attitűdformáló munkájukat.

 

 

Borítókép: Rovarszálló a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Vadászati Múzeum előtt

Beporzók napja, #muzeumokajovoert, természet, természettudomány
2021-03-05 16:30
Beporzók napja, programajánló, természet
2020-03-01 21:00