EN facebook

Siker koronázta az Online Beporzó Szalont

MŰHELY

2021-01-27 14:00

Mintegy 70 fő aktív részvételével folyt a diskurzus a 2021. január 18-ai Online Beporzó Szalon múzeumandragógiai workshopon. A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület Múzeumandragógiai Tagozat főszervezésében, a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ és a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület közreműködésével megvalósult közel kétórás online beszélgetés kiemelkedő népszerűségnek örvendett: Szombathelytől Zalaegerszegen, Gödöllőn, Nyíregyházán, Kolozsváron, Marosvásárhelyen keresztül Csernátonig a Kárpát-medence számos pontjáról kapcsolódtak be múzeumi szakemberek, könyvtári dolgozók és pedagógusok.

 

Délután kettőtől vette kezdetét a Beporzók napja (március 10.) programsorozatot előkészítő közös gondolkodás. Kriston Vízi József tagozatvezető köszöntőjét követően öt felkért előadótól rövid, egyenként kb. 5 perces beszámolókat hallhattunk.

 

Vásárhelyi Tamás (Magyar Környezeti Nevelési Egyesület) Kik a mi beporzó rovaraink? című előadásában ismertette a három éve bejegyzett jeles nap koncepcióját, felhívta a figyelmet a biodiverzitás megőrzésének fontosságára és a rovarvilág elhanyagoltságára.

Egy szellemes és elgondolkoztató karikatúra korunk „nagy problémáiról”

 

Mint a mozgalom egyik kezdeményezője, elmondta, hogy idén a Beporzók napi egyszeri eseményre március 6-át javasolnak, de online témahetet is szívesen látnának.

 

A beporzó rovarok kulturális vonatkozásairól Vig Károly (Savaria Múzeum) mesélt. A méhek kultusza változatosabb, mint gondolnánk: őskori barlangrajz, egyiptomi hieroglifa, az epheszoszi Artemis-templom Artemis szobra örökíti meg őket, de további kultúrákban (hindu, maja) is fontos szerepet töltenek be, később hatalmi jelvény, címerállat és természetesen épületek díszítőelemeként, homlokzatain köszönnek vissza. Rendszerint a dolgosság, szorgalmasság jelképeként találkozhatunk méhábrázolásokkal.

 

 

A méh mint Napóleon hatalmi jelvénye és címerállata

 

Méhek Rómában, a Barbarini család címerállata (VIII. Orbán pápa által építtetett épületeken)

 

A 2020-as múzeumi akciók megjelenése címmel Berényi Marianna (Magyar Nemzeti Múzeum), az MMO főszerkesztője ismertette a lehetséges média megjelenéseket és a médiakampányt, mellyel támogatható ez a mozgalom. A Magyar Múzeumok Online, a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület internetes magazinja 2019 végén állt az ügy mellé és a 2020-ban közzétett felhívásra már 51 múzeum aktivizálta magát, szervezett tevékenységeket. Az idei felhívás ezen a linken érhető el.


A maradék két előadás múzeumpedagógiai szempontból gyakorlati megvalósításokat vázolt. Macalik Kunigunda, a kolozsvári BBTE Állattani Múzeumának legutóbbi programjait mutatta be.

 

Egy olyan múzeum programkínálatát, amely a kezdetektől fogva, azaz 2018-tól részt vesz a mozgalomban (BN 2018; BN 2019; BN 2020-1 és BN 2020-2). 

 

A budapesti Tomory Lajos Múzeum gazdag programjának megismerése következett, melybe Mayer Adél múzeumpedagógus adott betekintést. A helytörténeti gyűjtemény 2018 óta működik ónálló múzeumként, előtérben tartja a környezettudatos témákat, idén pedig Családbarát múzeum elismerésben is részesült.

 

Mindezek után múzeumok munkatársai osztották meg a társasággal jó példáikat, eddig megvalósult ötleteiket. Így például a nyíregyházi JAM-ból, az MTM budapesti, zirci és gyöngyösi intézményeiből, a szentendrei Skanzenből, a gödöllői Városi Múzeumból, illetve a Királyi Kastélyból. megtudhattuk, hogy nyárra elkészül egy Beporzó vándortanösvény, amely a Művészetek Völgyében és a Kolozsvári Magyar Napokon is kipróbálható lesz a tervek szerint.

 

Az eddigi tapasztalatok, megvalósult programok áttekintése mellett szóba került közreműködő csoportok (például méhészek, természetfotósok, nyugdíjasok) bevonásának lehetősége, illetve értékesítési tevékenység kihelyezése a programokra, melyek színesíthetik a tervezett eseményeket.

 

Az idei Beporzók napi programsorozatra a jelentkezési határidő február 10., a kezdeményezéseket a részletes felhívásban rögzítettek alapján várják a Szervezők és a Magyar Múzeumok Online!

 

 

A felhasznált képek az elhangzott előadások képei.

 

A borítóképen a Tomory Lajos Múzeum előtti pipacsos rét „első látogatója” 2019-ben.

Beporzók napja, programajánló, természet
2020-03-01 21:00
Beporzók napja, programajánló
2020-03-09 00:00
felhívás, #muzeumokajovoert, néprajz, tárgy, természet
2020-05-21 07:00