EN facebook

A koronavírus idején se felejtkezzünk el a beporzó rovarokról! - Felhívás a magyar múzeumokhoz

FELHÍVÁS

Borítókép: Karantén esetén házi vagy iskolai foglalatosságként is javasolhatunk kézműves termékeket. A képet a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumból Gécziné Marika készítette és a BN fotóalbumban megtalálható.

 

2021-ben március 6-ára hirdetjük a Beporzók napja programjait. Jelentkezési határidő: február 10.

 

Tavaly 51 múzeum tervezte, hogy a Beporzók napja (március 10.) alkalmából valamilyen rendezvénye lesz. Ezzel az intézményeink – szakmai besorolásuktól függetlenül – a társadalmi felelősségvállalásukról is hírt adtak. Nem mindenkinek sikerült megvalósítania terveit, a koronavírus közbeszólt. Idén – akár a valós térben, akár online – ismét készülnek a múzeumok. Olvassa el felhívásunkat és csatlakozzon hozzánk, jelentkezzen be február 10-ig, és adjon hírt az eseményükről!

 

Idén a jeles nap időpontja – március 10. - szerdára esik. Egyszeri múzeumi eseményt ekkor is szervezhetünk, de március 15-e közelsége miatt azt javasoljuk, hogy a családi napot március 6-ára, a tematikus hetet március 8-tól 12-ig hirdessük meg. Ettől függetlenül, ha idén még online kell működnünk, akkor március 1-től október végéig bármikor hívni lehet a „látogatókat” a természetben való nézelődésre, a bajba jutott természet megismerésére, megszeretésére, megsegítésére.

 

A Magyar Múzeumok Online először 2018 februárjában adott hírt a Beporzók napjáról


következő megjelenés tavaly januárban történt, március elején pedig már szerteágazó mozgalomról lehetett tudósítani. Akkor 40 múzeumról tudtunk, ez a szám pedig felkerekedett 51-re. Március 6-án a megjelent a várható események térképe:

 

 

Aztán beütött a Covid19 és a karantén. Amelyik múzeum meg tudta tartani még a rendezvényét, ott volt is közönség szépen. Néhány eseményről megjelent tájékoztató ittnéhány fényképet pedig az albumba töltöttek fel. A többiek pedig várták, hogy legyen alkalom. Így jött el 2021. január 18-a, amikor is a Pulszky Társaság Múzeumandragógiai Tagozatának felhívására 50 múzeumból 80 személy regisztrált az Online Beporzó Szalon programjára. Rengeteg jó ötletet ismertünk meg, korábbi bevált foglalkozásokat, korábbi tervezett tevékenységeket, és szép számmal idei terveket is.


A múzeumok ezzel a programjukkal tavaly az emberiség jövőjéért, a társadalomért vállalt felelősségérzetükről is bizonyítékot szolgáltattak. Az idei évben ennek a felelős gondolkozásmódnak újabb táplálója akadt. Január 12-én megjelent az amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában egy tematikus szám, amelyben a Föld különböző pontjain dolgozó 56 kutató osztja meg aggodalmát a rovarvilágért. A Föld rovarnépessége évi 1-2%-kal csökken. Ez természetesen fokozottan érvényes a beporzó rovarokra, amelyek virágzás idején találkoznak a rovarölőszerekkel, viszont nem találják a nekik megfelelő élőhelyeket, nem találkoznak a nekik szükséges virágokkal, ezért a veszélyeztetettségük még nagyobb. A méhekért és a gazdákért kampányolnak Európában, de a baj minden más megporzó rovart is érint, és, hogy mást ne mondjunk, mindenki gyümölcsfáit, bokrait is érinti.

 

Formatervezett rovarhotel készült 2020-ban a Savaria Múzeumban
 


Jó esély van arra, hogy idén még tart a karantén március elején, ezért erre is fel kell készülnünk. A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület a résztvevőknek betekintést engedett a készülő online játékgyűjteményébe, ami márciusban fog újra megnyílni a világhálón (minden nap egy újabb játék). Ugyanők praktikus tanácsokat is közzé fognak tenni, kézműves foglalkozások leírását, és gyakorlati természetvédelmi tippeket (hogyan tegyük a múzeum kertjét, környékét rovarbarátabbá, hogyan készítsünk méhecskebölcsőt). A gyöngyösi Mátra Múzeum felvetette, hogy indítsunk linkgyűjteményt a legfontosabb forrásokról. Ezekre még visszatérünk.


Az online találkozó végén megállapodtunk, hogy megint gyűjtjük a jelentkezéseket, a Magyar Múzeumok megint összefogja és segíti a közös kommunikációnkat.

 


Hogyan tálaljuk a témát?

 

És hogy milyen formában lehet megemlékezni? Úgy gondoljuk már az is igen hasznos, ha egy szakmai jellegű tárlatvezetésről a látogatók tudják, hogy a beporzó rovarokra gondolva jött létre, elég minimális biológiai információt közreadni (például ami a tavalyi felhívás bevezetőjében van, vagy amit a honlapon lehet találni). Ha nehezebben megválaszolható kérdések merülének fel, lehet a www.beporzoknapja.hu honlapot ajánlani. Lehet rendezni múzeumpedagógiai foglalkozásokat, mindenféle megszokott kézműves technikákkal, mesével, drámajátékkal, mindenki maga tudja, hogy mit szeret legjobban. Néhány pedagógiai javaslat, egy alsótagozatos óravázlat formájában, más jó források itt olvashatók. Nagy tere nyílik itt az egyéni kreativitásnak.

 

Házilag is könnyen elkészíthetők azok a méhbölcsők, amiket az elmúlt években - és a remények szerint idén is - a Magyar Természettudományi Múzeum családi napján furkáltak ki a gyerekek. Egy fadarab is kirakható.

 

 

Ami fontos volna:


- A múzeum az elektronikus média felületein adjon hírt a természetvédelmi jeles napról.

 

- Közölje a Beporzók napja honlap és facebook oldal elérhetőségét, ezzel is segítve saját közönségét a szélesebb tájékozódásban.

 

- Fontos, hogy mindenki egységesen használja a #beporzoknapja, #beporzóknapja, #muzeum hashtag-eket.

 

- Hírlevelében vagy pedagógusoknak kiküldött tájékoztatóiban is felhívhatja a figyelmet a közelgő napra, és a beporzás, a beporzók, az egészséges szép természet jelentőségére.

 

- Töltsék fel az esemény főbb adatait ezen a felületen, ezzel jelentősen könnyítve a további kommunikációt.

 

- Ha hosszabb cikket, ajánlót szeretnének megjelentetni, a kérdőív megfelelő rubrikáján túl küldjenek programajánlót és képet a szerkesztőségünknek (berenyi.mariann@gmail.com), hogy a Magyar Múzeumok Online-on is hirdethessük az eseményt! A tárgyba mindenképp írják be: Beporzók napja!

 

- Ugyanilyen fontosnak érezzük, hogy a sikeresen lezajlott foglalkozásokról – akkor is, ha a karantén miatt ezekre később kerül sor

 

 - Küldjenek lehetőleg képpel beszámolót (akár a facebookon tett bejegyzés formájában), hogy más is tudjon arról, a múzeum „jót s jól” tett.

Beporzók napja, programajánló
2020-03-09 00:00
felhívás, muzeológia, #muzeumokajovoert, tárgy, természet
2020-04-20 18:00
felhívás, #muzeumokajovoert, néprajz, tárgy, természet
2020-05-21 07:00