EN facebook

MúzeumTrip! A Gödöllői Királyi Kastély múzeumi gyűjteménye

2020-10-31 20:00

MúzeumTrip olyan felfedező túra, amely során egy-egy múzeum mélyében, az ott őrzött tudás különböző rétegeiben tehetünk kirándulást. A Magyar Múzeumok OnLine kéthetente (minden hónap elsején és 15-én) másik múzeumot keres fel, hogy felfedezze és bemutassa a kisebb és nagyobb, régebbi és újabb intézmények történeteit, gyűjteményeit, kutatásait és programjait. Vác, Pásztó, Gyula, Debrecen, Szentendre, Csorna, Tapolca, Győr és Mohács, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Eger, Nyíregyháza, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Kecskeméti Katona József Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum után most  a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum lát bennünket vendégül. A kastély története, a barokk színház, a Királydombi pavilon, a kastélypark után megtekintettük a Farkas Archívumot, megnéztük, milyen programokkal szólítja meg a fiatalokat a múzeum,  egy mese nyomába eredtünk, most pedig a gyűjteményeket kutatjuk.

 

A Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. (és jogelődje a Gödöllői Királyi Kastély Kht.) fenntartásában működő Gödöllői Királyi Kastély Múzeuma az alapítói szándék szerint a gazdag történelmi hagyományokkal rendelkező, típusteremtő gödöllői kastélyépület történetének tárgyi emlékeit kutatja, gyűjti, megőrzi az utókor számára, s különböző formában (kiállítások, kiadványok, konferenciák stb.) teszi azokat közkinccsé. Az elmúlt húsz esztendő alatt több százas darabszámú tárgyi gyűjtemény, valamint tizenháromezer darabot is meghaladó dokumentum- és fényképállomány gyűlt össze, amelyek a múzeumi gyűjtemény alapját képezik. A műtárgyállomány nemcsak vásárlás, hanem ajándékozás útján is jelentős mértékben bővült. Ezúton is köszönet érte az elhívatott, a kastély sorsa, jelene és jövője iránt érdeklődő adományozóknak, akik sok esetben elmondták személyes emléküket, a tárgyak történetével is hozzájárulva az adományozás még értékesebbé tételéhez. Különlegesek azok a tárgyak, amelyek a kastély múzeumi gyűjteményébe való bekerülésük által menekültek meg a pusztulástól. A muzeológusi munkánk fontos része ekkor természetesen nemcsak a tárgyak, hanem a hozzájuk kapcsolódó történetek begyűjtése, megőrzése, majd közkinccsé tétele is. Több esetben ezeknek az értéke, jelentősége még a tárgyakén is túltesz. Lehet ez egy korábban ismert történet hiányzó darabja, vagy olyan összefüggésekre világít rá, amelyekre munkánk során korábban nem is gondoltunk. Az írott, vagy elmondás alapján (oral history) lejegyzett források mellett a képi forrásoknak is igen fontos a szerepük, hiszen vannak olyan tárgyak, amelyeket már csak képről ismerhetünk. A múzeumi munka részét képezi ilyen esetekben az a tevékenység is, amikor ezeket az elveszett, vagy elpusztult tárgyakat egy-egy ábrázolás segítségével, restaurátorok munkája útján alkotja újra. Ez a módszer akkor válhat különösen fontossá, amikor egy-egy korszakról, vagy személyről igazán kevés egykori forrás áll a rendelkezésünkre.

 

A kastélyban 1996 és 2001 között több szakaszban, az épület felújításának előrehaladási ütemében nyíltak meg a múzeumi állandó kiállítások, amelyek a műemlék-épület történetének két fénykorát (Grassalkovichok kora; Királyi lakosztályok), valamint Erzsébet királyné magyarországi kultuszát mutatják be. 2011 szeptemberében vált teljessé az állandó kiállítás, ekkor nyílt meg a kastély XX. századi történetét bemutató tárlat és a Habsburg-képgaléria a Gizella-szárnyban. A kiállításokon a saját tulajdonú műtárgyakon kívül több mint húsz múzeum, illetve magánszemély több mint ötszáz tartós letétben lévő tárgya is megtekinthető. A tárlatok elkészítésének munkájában az egyes témák kitűnő külsős szakértői működtek közre. A munka során nagyon sok segítséget kaptunk a kastélyban más munkaterületen dolgozó kollégáinktól, amelyekért ezúton is köszönet illeti őket. Ezek a produktumok csak így, csapatmunka révén jöhettek létre. Az állandó tárlatok mellett évente több időszaki kiállítást is készítünk, amelyek egy része a kastély muzeológusainak kutatásin alapuló történeti tárlat, másik része pedig ún. befogadott képzőművészeti, iparművészeti kiállítás.

MúzeumTrip, örökségvédelem
2020-10-15 20:00
gyűjtemény, MúzeumTrip, tárgy
2020-10-30 20:00
MúzeumTrip, örökségvédelem
2020-10-27 20:00