EN facebook

MúzeumTrip! 10 éves meseprojekt a gödöllői kastélyban

Múzeumpedagógia

2020-10-29 20:00

MúzeumTrip olyan felfedező túra, amely során egy-egy múzeum mélyében, az ott őrzött tudás különböző rétegeiben tehetünk kirándulást. A Magyar Múzeumok OnLine kéthetente (minden hónap elsején és 15-én) másik múzeumot keres fel, hogy felfedezze és bemutassa a kisebb és nagyobb, régebbi és újabb intézmények történeteit, gyűjteményeit, kutatásait és programjait. Vác, Pásztó, Gyula, Debrecen, Szentendre, Csorna, Tapolca, Győr és Mohács, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Eger, Nyíregyháza, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Kecskeméti Katona József Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum után most  a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum lát bennünket vendégül. A kastély története, a barokk színház, a Királydombi pavilon, a kastélypark után megtekintettük a Farkas Archívumot, megnéztük, milyen programokkal szólítja meg a fiatalokat a múzeum, most pedig egy mese nyomába eredünk. 

 

Marci az oka mindennek… Mármint a fiam, akinek az első, még ovicsoportos kastélylátogatása döbbentett rá arra, hogy mekkora élmény a kicsiknek, ha ezt az épületet játékos, humoros formában ismerhetik meg. Ez inspirált a kastély mesekönyvesítésére: egy olyan kiadvány megalkotására, amiben egy teljesen új mesevilágot illesztgettünk össze a jól ismert történelmi tényekkel. Mindezt egy abszolút hiteles szemtanú: herceg Egérváry Elemér szemszögéből, aki a kastély tulajdonosaként rendszeresen rögzítette naplójába a saját, és nem mellesleg a gyakran itt időző királyi család kalandjait is. A mesekönyvhöz sokáig keresgéltük a megfelelő illusztrátort, végül pályázat útján találtunk rá Ferenc Tamás egri képzőművészre, akinek a rajzai ugyanazt tudják, mint a történet: tűpontosak, humorosak és nagyon szerethetőek.

 

 

 A mesekönyv elkészítésével 3 célunk volt:

  • -humoros mesébe „csomagolva”, észrevétlenül ismereteket közvetíteni a kastélyról;
  • -a kastélyhoz kapcsolódó érdekes történeteket megőrizni, továbbadni;
  • -pozitív kötődést, vonzódást kialakítani a kastély, a történelem iránt.

 

 

2010 augusztusában jelent meg a mesekönyv, és már szeptemberben nagyon magas szakmai elismerést, Múzeumpedagógiai Nívódíjat kapott, a műfaj újszerűsége miatt. Még ezen az őszön hozzákezdtünk a mesekönyvre épülő múzeumpedagógiai program felépítésébe. Elsőként az Elemér-túrát alakítottuk ki. Ez a játékos, tallérgyűjtős túra igen sajátos és rendkívül titkos útvonalon halad, a padlásszinttől a pincéig járjuk végig a gyerekekkel a mese fontosabb helyszíneit, hogy kiérdemeljük a herceg által szignált oklevelet.

 

 

2011-ben egy 13 játékból álló számítógépes alkalmazást fejlesztettünk, aminek Elemér a kísérőfigurája. Ezt a játékot az állandó kiállítás számítógépein tettük elérhetővé, tapasztalataink szerint minden korosztály szívesen próbálkozott vele.

 

Elemérről hamar kiderült, hogy az online jelenlétet és a hagyományos, nyomtatott formákat egyaránt kedveli: elkészült a Facebook-profilja, rendelkezik kastélyos e-mail címmel (elemer@kiralyikastely.hu), de ugyanakkor 5 éven keresztül rendszeresen kiadta a saját újságját is, Sajtcetli címmel. A mesekönyvet mindeközben felfedezték „házon kívül is”: a Gödöllői Városi Könyvtár nagyszabású olvasóvetélkedőt épített rá, a Szent János utcai óvoda több csoportja pedig egy egész tanéves programot, sőt, vannak már olyan iskolák, ahol ajánlott olvasmány lett belőle.

 

 

Sokáig nem lehetett tudni, hogy lesz-e a mesekönyvnek folytatása, s hogy merre keressük az első kötet végén említett meggyszínű naplót. De 2013-ban szerencsével jártunk… A második kötet megjelenése alkalmából rendeztük meg az 1. Országos Plüssegér-találkozót, ahol többek között az ország legkisebb és legnagyobb plüssegere mellett Elemér hasonmását is sikerült megtalálnunk. A kötethez kapcsolódó új mesetúrákkal új területre merészkedtünk: a barokk színház kalandos felkutatására és kipróbálására kaptak lehetőséget.

 

 

2014-ben pályázatot hirdettünk, amelyben a kastéllyal kapcsolatos élményeiket küldhették be a gyerekek, rajzban, versben, mesében. A 301 pályázatból a legjobbakat válogattuk be a Sajttorta című kiadványunkba. A díjátadón hatalmas sajttortával ünnepeltünk és a legjobb verset pedig megzenésítette a Tompeti zenekar. Még ezen az őszön készültek el a kastélyparkban az egeres növényjelölő táblák, parktérképpel, s az újdonságainkat egy mozgalmas vetélkedő formájában ismertettük meg az iskolásokkal. 2015-ben a még kisebbek részére kifestő füzetet adtunk ki, humoros, rövid szövegekkel és sok rajzzal.

 

 

A mesesorozat 2017-ben vált teljessé, a harmadik szépséges kötettel. Ennek kapcsán termékfejlesztésbe kezdtünk: az ajándékboltunk részére sokféle mesés ajándéktárgyat készíttettünk. Régi vágyunk vált valóra, amikor a polcra került Bajszint Béla híres-nevezetes szilvalekvárja, a mesebögrék, kekszek, csokik, legyezők és más apró meglepetések mellé. Sőt, 2018 Karácsonyára ide kerülhetett az Egérutak a kastélyparkban című humoros társasjáték, ami egy dobozban társas és memóriajáték is.

 

 

Mindeközben tovább építettük a meséhez kapcsolódó múzeumpedagógiai programot. A kastély előtt kihelyezett, négynyelvű ismertető tábláinkat kiegészítettük egy ötödikkel, egy rövid, gyerekeknek szóló, meseképes kastélytörténettel. Az állandó kiállításba pedig interaktív foglalkoztató pontokat terveztünk: mégpedig olyan „egérlyukakat”, amibe belekukucskálva az ingyenes játéklap egy-egy kérdésére lehet választ találni. Mária Valéria főhercegnő egykori lakosztályában játszósarkot alakítottunk ki, saját meseszőnyeggel, hintalóval, építőkockákkal, mesekönyvekkel.

 

 

A herceg névnapja, az Elemér-nap már külön ünneppé vált nálunk, s amire a múzeumpedagógus kollégákkal mindig izgalmas ötletekkel készülünk. 2019-ben például az Elemér-nap a Téli Mesenapokat zárta, amikor is valóra vált a mese: egész hónapban 2 dió volt a belépő a gyerekeknek, s a bevételt a kastélypark mókusainak adtuk, pontosan úgy, ahogyan az a mesében szerepelt.

 

 

2019-ben a nyári táborunk főszereplője volt herceg Egérváry Elemér. Az egyhetes, igazán kalandos tábor végére minden résztvevő teljesítette a titkos küldetését is, így elkészülhetett a saját tábori újságjuk, a Sajtcetli különszáma!

Még ugyanebben az évben Elemér egy új műfajban is kipróbálhatta magát: egy vadonatúj mesét írtunk róla, de most papírszínház formájában. A tervek szerint a múzeumpedagógusaink ovikba is szívesen kilátogatnak ezzel a programmal.

 

 

2020-ra, a meseprojekt 10. évfordulójára sokféle programmal készültünk. Amire nem, az a világjárvány miatti karantén volt, s amit többek között a három mesekönyv felolvasására használtunk: a kastély munkatársai 35 részben olvasták fel – igen lelkesen – a mesét, így kerülhetett fel a Youtube-csatornánkra.

A Digitális Témahét szervezőivel együttműködve sikerült idén még egy fontos lépést tennünk: webtervező pályázatot írtunk ki diákok részére, így a nyertes, zalaapáti általános iskolás csapat jóvoltából Elemérnek már saját weboldala is van!

 

 

Ebben a jelenlegi, nehezen tervezhető időszakban azért az továbbra is biztos: a mesekönyveink történeteibe mindig újabb kíváncsi csemeték nőnek bele, akiket szeretnénk mindig újabb izgalmas játékokkal, meglepetésekkel bevezetni herceg Egérváry Elemér gödöllői kastélyának titkos mesevilágába.

MúzeumTrip, örökségvédelem
2020-10-15 20:00
MúzeumTrip, művészet, színház
2020-10-19 20:00
múzeumpedagógia, MúzeumTrip
2020-10-28 20:00