EN facebook

MúzeumTrip! Nagy sikerű ifjúsági projekt a gödöllői kastélyban

Múzeumpedagógia

2020-10-28 20:00

MúzeumTrip olyan felfedező túra, amely során egy-egy múzeum mélyében, az ott őrzött tudás különböző rétegeiben tehetünk kirándulást. A Magyar Múzeumok OnLine kéthetente (minden hónap elsején és 15-én) másik múzeumot keres fel, hogy felfedezze és bemutassa a kisebb és nagyobb, régebbi és újabb intézmények történeteit, gyűjteményeit, kutatásait és programjait. Vác, Pásztó, Gyula, Debrecen, Szentendre, Csorna, Tapolca, Győr és Mohács, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Eger, Nyíregyháza, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Kecskeméti Katona József Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum után most  a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum lát bennünket vendégül. A kastély története, a barokk színház, a Királydombi pavilon, a kastélypark után megtekintettük a Farkas Archívumot, most pedig megnézzük, milyen programokkal szólítja meg a fiatalokat a múzeum.

 

 

A közelmúlt is történelem. Felkutatása, megőrzése és bemutatása hagyományos és modern eszközökkel egy izgalmas lehetőség a generációk együttműködésére, a személyes sorsokból rajzolódó helytörténet közös értékké formálására. Ezzel a céllal kezdtünk bele 2018-ban abba az ifjúsági projektünkbe, ami több szempontból is rendhagyó volt.

Egyrészt: most először készült időszaki kiállításunk arról az időszakról (1950-1990), amikor a kastélyban egymás mellett kapott helyet szovjet laktanya és idősek otthona. Másrészt: először végeztük a kiállítás-rendezés és „hasznosítás” minden munkafázisát egy csapat diák bevonásával, úgy, hogy a korosztályuk számára is befogadható élmény legyen a végeredmény. 17 diákkal dolgoztunk együtt a kutató, a tervező és a kommunikációs csoportban.

 

Leletmentés a kastély narancsházának pincéjében. Fotó: Kaján Marianna

 

A diákok először megismerkedtek a kastély épületével, jártak restaurátor-műhelyben, részt vettek videós képzésen, kutattak a Hadtörténelmi Levéltárban, néztek kastélyban forgatott filmeket. Ellátogattak kiállításokra és magángyűjteményekbe, dolgoztak a romtúrák lebonyolításában. Tanultak kiállítás-rendezést, kreatív írást, forgattak reklámfilmeket, ebből az időszakból való porcelán-töredékeket ástak ki és tisztítottak meg. A projektről saját blogot is indítottunk. A kiállítást a kastély főbejárata előtt egy Trabant reklámozta, amit a diákok közösen dekoráltak színesre.

 

Interjúzás a kastély szolgálati lakásainak lakóival. (Nagy Diánát és Emőkey Balázst kérdezi Mácsár Máté. A kamerák mögött: Radimszky Balázs és Füstös Fruzsina.) Fotó: Kaján Marianna

 

A tervezett kiállítás hiánypótló alkalom volt arra, hogy az utolsó pillanatban megkeressük a szemtanúkat és rögzítsük az emlékeiket. A közös munkát kezdettől fogva kommunikáltuk a helyi és a közösségi médiában. A kiállítás emiatt igen széleskörű helyi támogatottságot élvezett, több korosztály, több szempontból is magáénak tudta érezni.

 


 Füstös Fruzsina tárlatvezetést tart a ZÁR(OL)VA című időszaki kiállításban. Fotó: Tóth Péter

 

A 2018. november 7-én megnyitott, ZÁR(OL)VA című kiállításhoz 40 tulajdonostól kaptunk különféle relikviákat. A tárlat hangsúlyozottan azt a célt is szolgálta, hogy a közöttünk élő szemtanúk kiegészíthessék a saját emlékeikkel. A diákok a megnyitóig 1275 óra munkát fordítottak a projektre, de néhányan a megnyitó után is tovább dolgoztak velünk: tárlatvezetőként, rendezvényszervezőként, youtuberként. A közös munka fontos hozadéka még, hogy sokan itt szereztek új barátokat, s volt olyan diák, akinek a pályaválasztását határozta meg ez az élmény.

 


2020. szeptember 6. A diákjaink az Európai Örökségdíj / Europa Nostra Díjjal. Fotó: Király Gábor

 

A diákokkal közösen létrehozott tárlattal elnyertük az Év Kiállítása 2019 pályázat Különdíját, a projektért pedig 2019 szeptemberében Múzeumpedagógiai Különdíjat kaptuk. 2020 májusában a projektet újabb rangos elismeréssel: Európai Örökségdíj / Europa Nostra Díjjal jutalmazták.

 


A kastély titkosélete (1950–1990) című új kiállítás részlete. Fotó: Király Gábor

 

Ennek hatására a nyár folyamán a diákok segítségével újragondoltuk a rendelkezésünkre álló anyagainkat, majd gyors gyűjtésbe kezdtünk és 2020. szeptember 6-án új helyszínen, új koncepcióval nyitottunk egy állandó kiállítást, A kastély titkos élete (1950–1990) címmel. A kastély földszintjén ingyenesen megtekinthető tárlat a rendszerváltás után meginduló felújítási munkálatokba is betekintést nyújt.

 

Leadkép: Egy kis gerillamarketing: Trabantfestés a kastély előtt. Fotó: Kaján Marianna

MúzeumTrip, örökségvédelem
2020-10-15 20:00
MúzeumTrip, művészet, színház
2020-10-19 20:00
MúzeumTrip, örökségvédelem
2020-10-21 20:00