EN facebook

MúzeumTrip! A gödöllői kastély képeslapgyűjteménye

Gyarapítás

2020-10-30 20:00

MúzeumTrip olyan felfedező túra, amely során egy-egy múzeum mélyében, az ott őrzött tudás különböző rétegeiben tehetünk kirándulást. A Magyar Múzeumok OnLine kéthetente (minden hónap elsején és 15-én) másik múzeumot keres fel, hogy felfedezze és bemutassa a kisebb és nagyobb, régebbi és újabb intézmények történeteit, gyűjteményeit, kutatásait és programjait. Vác, Pásztó, Gyula, Debrecen, Szentendre, Csorna, Tapolca, Győr és Mohács, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Eger, Nyíregyháza, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Kecskeméti Katona József Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum után most  a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum lát bennünket vendégül. A kastély története, a barokk színház, a Királydombi pavilon, a kastélypark után megtekintettük a Farkas Archívumot, megnéztük, milyen programokkal szólítja meg a fiatalokat a múzeum,  egy mese nyomába eredtünk, most pedig a gyűjteményeket kutatjuk.

 

A Gödöllői Királyi Kastély Múzeum 1995-ös megalapítása óta az intézmény munkatársai folyamatosan gyűjtik, kutatják a kastély, és jelentős korszakaival – Grassalkovich-, királyi-, Horthy-, Szociális Otthon időszak – kapcsolatos tárgyakat, ábrázolásokat.

Ezek közül a legtöbb és legsokfélébb ábrázolások a képeslapok.

 

 

Napjaink felgyorsult világából egyre jobban kiszorul a képeslap. A 20. század elején lett divatos tömegcikk, mára pedig hiteles forrásokká váltak egy olyan letűnt korról, amikor az emberek írásban tudósították egymást hol tartózkodtak, mit láttak, hogyan érezték magukat.

Magyarországon a képes levelezőlap-kiadás 1896-tól kezdődik, ekkor jelent meg a Magyar Posta 32 színes litográfiából álló millenniumi sorozata. A városoktól a kis falvakig a nevezetességekről: templom, község- és városháza, szobrok, kastélyok, kúriák, szállodák, fürdők, és minden jelentős eseményről: hadgyakorlat, kiállítás, szoboravatás, természeti katasztrófák, képeslapokat adtak ki. Ezeken nyomon követhető az adott település fejlődése, változása is. Sajnos sok épület, szobor csupán ebben a formában maradt ránk.

 

 

A kastély képeslapgyűjteménye több ezer darabból áll, témáit tekintve sokrétű, a legfontosabbak: a kastély épületegyüttese, Gödöllő település, a gödöllői parkok, a Grassalkovich család birtokai, az ún. Grassalkovich-típusú kastélyok, valamint az I. világháborús képeslapok. Külön egységet képeznek a személyábrázolások: IV. Károly és családja, a Horthy-család, a Habsburg család, és a hozzájuk kapcsolódó kastélyok.

 

 

Az aukciókon, gyűjtőktől vásárolt és ajándékba kapott képeslapok között vannak egyedi, nagyon korai, különleges példányok, színezett litográfiák. Némelyekből sikerült többféle változatot beszerezni, így léteznek színezett és fekete-fehér formában, közelebbi vagy távolabbi, kisebb és nagyobb képkivágással a bemutatott épületről, térről, hídról, szoborról. Ilyenek például a gödöllői kastélyt, a felső- és alsóparkot, az Erzsébet parkot ábrázoló lapok. Sok a többszöri kiadású, több színben és méretben nyomott lap is. Érdemes a lapokat a címzés, a bélyegek, a postabélyegző és a kiadók sokfélesége szemszögéből is vizsgálni. Külön érdekesség a lapokon található üzenetek böngészése: ezeken a mai ember számára kicsit nehezen olvasható, szép zsinórírással, esetleg ákombákommal megírt lapokon keresztül a szemünk előtt újra lejátszódik a történelem. Valaki a gödöllői Erzsébet szobor avatóünnepségről készült fényképes levelezőlappal – melyen látható a király és a királyi család – kívánt szeretteinek boldog újévet, vagy a képeslapok segítségével nyert megerősítést az a tény, hogy a Horthy-korszakban látogatható volt a kastély: a képeslap küldők megírták, mennyire tetszett nekik a kastély belseje és parkja.

 

 

Gyűjteményünkben a legtöbb lap I. Ferenc Józsefet és Erzsébet királynét ábrázolja, valamint a királyné halála után kibontakozott kultuszához kapcsolódik. A gödöllői kastély az Erzsébet-kultusz egyik jelentős helyszíne, tekintettel arra, hogy milyen fontos szerepet töltött be a királyné életében. Szerette az épületegyüttest a hatalmas parkjával, szívesen lovagolt, sétált a környék erdeiben. Tiszteletére nevezték el a helyi szállodát Erzsébet-szállodának, a kastélyhoz közeli utcát Erzsébet királyné-útnak, és itt avatták fel magyarországi szobrai közül talán egyéniségéhez a legközelebb állót.

 

A gyűjtemény az utóbbi években jelentősen bővült a régi magyarországi Erzsébet-emlékhelyek ábrázolásaival. Erzsébet halála után szinte új korszak kezdődött a magyar képeslapkiadásban. Sorra jelentek meg az emlékhelyeket ábrázoló lapok a kis községektől a nagyvárosokig, valamint az 1908-ban a budai várban megnyílt az Erzsébet Királyné Emlékmúzeum szobáiról is.

 

A gödöllői kastély képeslapgyűjteménye egy folyamatosan bővülő gyűjtemény, a lapok értékes információkkal szolgálnak számunkra, hiszen minden képeslap mögött emberek és történetek vannak: a feladóé, a címzetté és az egész korszaké, melyben születtek.         

 

 

MúzeumTrip, örökségvédelem
2020-10-15 20:00
MúzeumTrip, művészet, színház
2020-10-19 20:00
múzeumpedagógia, MúzeumTrip
2020-10-29 20:00