EN facebook

Éljenek a méhek és a sokféleség! Múzeumi összefogás, ünneplés online

FELHÍVÁS

2020. május 20-án, szerdán ismét egy beporzó előtt tisztelegnek a világ múzeumai, ezúttal a Méhek Világnapja alkalmából. Sőt, péntekig meg sem áll az ünneplés, hisz aznap, 22-én lesz a Biológiai Sokféleség Világnapja és a Magyar Természet Napja is! Három környezetvédelmi jeles nap – amelyek ünneplésében online is részt vehetnek idén a múzeumok! Minden múzeumnak lehetőség ez arra, hogy a saját gyűjteményéből merítsen ihletet, és a közönség számára jelenleg nem elérhető műtárgyakra irányítsa közönsége figyelmét.

 

Szerdán lesz a Méhek Világnapja (World Bee Day). A legkülönbözőbb múzeumok is megünnepelhetik a kis beporzókat, akik ökoszisztémánk és a biológiai sokszínűség kulcsai. Idén a Beporzók napja alkalmából felhívást tettünk itt közzé, amiben számos ötletet gyűjtöttünk össze arról, hogy hogyan kapcsolódhatnak a témához a régészeti, művészettörténeti, néprajzi, természettudományi, műszaki múzeumok. A javaslatok zöme valójában a háziméhhez kapcsolódott. A résztvevő múzeumok kreatív megoldásaiból a Méhek Világnapja alkalmából is meríthetünk ihletet a kapcsolódás lehetőségeire. Itt és itt olvashattok többet.

 

Legutóbb szinte pont egy hónapja, a Föld napja alkalmából invitálták a múzeumokat online ünneplésre #GreenWeek és #MuseumsGoGreen felkiáltással és zöld tárgyak online megosztásával, mely kezdeményezésben nagy sikerrel vettek részt a magyar múzeumok.

 

A magyar sikereken is felbuzdulva (!) a Museums For Future csapata ismét hasonló kezdeményezéssel állt elő: mutassuk meg múzeumi gyűjteményeinken keresztül, milyen fontosak a méhek! 🐝

Így lehet a nemzetközi felhíváshoz csatlakozni:

 

• Osszatok meg a múzeum gyűjteményéből egy olyan tárgyat, amely nem létezne méhek és más nélkülözhetetlen beporzók nélkül,

 

• #WhatWouldntBee-vel (szójáték: mi nem lenne méhek nélkül), #MuseumsGoGreen, és #Muzeumokajovoert címkékkel osszátok meg közösségi média oldalaitokon,

 

• és írjátok meg pár sorban, hogy a beporzók hogyan kapcsolódnak a múzeumokban őrzött tárgyi örökségünkhöz.

 

Az részletes felhívás itt olvasható.

 

 

„A méhek világnapjának célja, hogy emlékeztesse a nyilvánosságot és a politikai döntéshozókat a méhek védelmének fontosságára, valamint ösztönözzön mindenkit az ökoszisztémák és a biológiai sokféleség folyamatos romlásának sürgős megállítására. A beporzók kulcsfontosságúak a Fenntartható Fejlődés Céljainak eléréséhez is. Itt olvashattok többet a Méhek Világnapjáról és arról, hogy még mi mindent tehettek a méhek védelméért.”

 


De hiányozna a méz a sok tortából, édességből! #WhatWouldntBee

Hans Francken (1581-1624) and Hieronymous Francken II (1578-1623): “Csendélet palacsintával”, 1600, Royal Museum of Fine Arts of Belgium
Forrás: Wikimedia




Méhek nélkül nincs élet. #WhatWouldntBee

Shafi' Abbasi: Rózsabokrok, méhek és egy szitakötő, 1668-1669, A Brooklyn Múzeum gyűjteményéből
Forrás: Online Collection of Brooklyn Museum, Wikimedia

 

 

Csatlakoznátok a Magyar Természet és a Biológiai Sokféleség napjához is? Itt egy hasonló, online megvalósítható ötlet május 22-ére!

 

Mivel Magyarországon három környezetvédelmi jeles nap is egy hétre esik, használjuk ki az alkalmat és mutassuk meg hazánk biológiai sokféleségének múzeumi megjelenéseit! Osszátok meg a gyűjteményeteknek egy-egy olyan elemét, mely ábrázolja, terméke vagy példája az országban található növényeknek és állatfajoknak. Ne feledjétek a hashtageket sem: #MuseumsGoGreen #MagyarTermészetNapja #MagyarTermészet #BiodiversityDay #BiodiverzitásVilágnapja #BiologiaiSokféleség #Méheknapja #WhatWouldntBee 🐝

 


Magyarország, Budapest XII. Normafa lejtő (Nagyegyetemi vagy a Nagy Norma), háttérben a János-hegy, 1900 
Forrás: Fortepan

 


Csontvári Koszta Tivadar: Vihar a nagy Hortobágyon, 1903

Forrás: Wikimedia

 

 


“Hegyi árnika, orvosi székfű, ill. kamilla”, litográfia a Göcseji Múzeum gyűjteményéből.
Forrás: Europeana

 

 

 

Biológiai Sokféleség Világnapjának (International Day for Biological Diversity) jelszava 2020-ban: „a megoldásaink a természetben vannak”.

 


Letölthető és szabadon felhasználható Biológiai Sokféleség Világnapja illusztrációk is vannak, külön facebook és instagram történetekhez is!
Forrás: https://www.cbd.int/idb/2020/logo

 

 

Ez szorosan összefonódik a Méhek Világnapjának üzenetével. Hiszen ez a nap a háziméh napja, de a Földön mai ismereteink szerint 20 000 méhalkatú faj él, köztük a legfontosabb beporzó rovarok. És nem véletlenül van ezen a napon a Magyar Természet Napja sem, ami a hazai természeti értékeink, valamint erőforrásaink megóvásának fontosságára hívja fel a figyelmet.

 


Forrás: http://magyartermeszet.hu/magyartermeszetnapja/

 

 

A múzeumoknak fontos szerepük van a környezetvédelem számos kérdésének kommunikációjában. Ahogy a felhívásban a Museums for Future is írja „a kultúra, a tudomány és a technológia, valamint a művészetek megbízott közvetítőiként a múzeumoknak felelősséget kell vállalniuk az éghajlati válság mögött meghúzódó tudományos alapelvek, valamint az antropogén globális felmelegedés természetre és a társadalomra gyakorolt hatásainak kommunikálásában. Klímánk és ökoszisztémánk számos tényezőtől kölcsönösen függ, köztük a beporzóktól. Ezért arra ösztönözzük a múzeumokat, hogy ismerjék el a méhek hozzájárulását gyönyörű és lakható világunk megteremtéséhez.”

Beporzók napja, programajánló, természet
2020-03-01 21:00
felhívás, muzeológia, #muzeumokajovoert, tárgy, természet
2020-04-20 18:00
#muzeumokajovoert, önkéntesség, programajánló, természet, virtuális
2020-05-08 20:00