EN facebook

Múzeumok a fenntarthatóságért: online workshop mindenkinek

ZÖLD

2020-05-08 20:00

Társadalmi szerepvállalás, környezetvédelem, gazdaságos működtetés: mi mindent jelenthet múzeumi kontextusban a fenntarthatóság? A Ki Culture szeretettel vár mindenkit online workshopjain!

 

Online találkoznak az workshop résztvevői

 

Ki Culture egy fiatal, aktív és ambiciózus nemzetközi nonprofit szervezet, 2019 óta működik amszterdami székhellyel és az egész világra kiterjedő hálózattal. Küldetésük a fenntarthatóság kérdéseinek széleskörű megismertetése és támogatása a kulturális örökségi szektorban. Céljuk, hogy ezen a területen minél több intézmény építse be a fenntarthatósági szemléletmódot szervezeti stratégiájába és mindennapi tevékenységeikbe, az épület- és gyűjteménymenedzsmenttől a kiállítási interpretációkon át a rendezvényi programokig. A szervezetet az amerikai Caitlin Southwick hozta létre, aki egyben a már 2016 óta sikeresen működő Sustainability in Conservation (Fenntarthatóság a restaurációban) megalapítója is.

 

A Ki Culture többféle projektet is indított, amikhez bárki csatlakozhat:


•   Workshopok: a vírusválság idején mindenki számára nyitott online foglalkozásokat tartanak (részletek lejjebb!).

 

•   Sustainability Ambassador (fenntarthatósági nagykövet) program: a hamarosan induló projekten keresztül az érdeklődők kapcsolódba léphetnek a regionális mentorhálózattal, tréningeken vehetnek részt, és hozzájuthatnak új kézikönyveikhez és szakmai kiadványaikhoz. A résztvevők, egyénileg vagy intézményesen, áttekinthetik azt a folyamatot, aminek segítségével lépésről-lépésre haladva hozzáigazíthatják alaptevékenységeiket a fenntarthatósági szempontokhoz.

 

•   Tudástár: a készülő platformon megismerhetők lesznek a kulturális örökségi szektor fenntarthatósággal kapcsolatos hálózatai és jógyakorlataiknak hatalmas gyűjteménye.

 

•   Önkéntes programjukba szeretettel várják a lelkes jelentkezőket - diákokat is!

 


Jelenleg négy témában tartanak online workshopokat:

 

Bevezetés a fenntarthatóság és a kulturális örökség kapcsolataiba
Ebben a bevezető foglalkozásban a résztvevők feltérképezik mit is jelent a fenntarthatóság általában és hogyan érvényesül a kulturális örökségi szektorban. Megismerik az Egyesült Nemzetek Szervezete által meghirdetett átfogó fenntarthatósági keretrendszert, a Fenntartható Fejlődési Célokat, és közösen összegyűjtik azokat a módszereket, amelyekkel a kulturális örökség szakemberek megvalósíthatják őket saját intézményeikben.


Energia
Ennek a foglalkozásnak a keretében a résztvevők alapos hátteret kaphatnak a kulturális örökségvédelmi intézmények energiafogyasztási kérdéseiről. Fókuszban az intenzív energiafelhasználású területek és az energiafogyasztás csökkentésének lehetőségei állnak. Nagy hangsúly esik a gyakorlati megoldásokra, amik különböző szervezeti típusokban és eltérő pénzügy keretek mellet is alkalmazhatóak!

 

Hulladékok és anyagok
A foglalkozásban a szervezeti hulladéktermelés környezeti hatásainak csökkentése a téma. Megismerhetők lesznek azok a gyakorlati módszerek és alternatív megoldások, amik elősegíthetik a „visszautasítom, csökkentem, újra felhasználom és szelektíven gyűjtöm” elv megvalósítását a múzeumi munka legkülönbözőbb területein a műtárgyszállítástól a különféle restaurálási technikákig.

 

Társadalmi fenntarthatóság
A foglalkozás alaposan körbejárja a társadalmi fenntarthatóság fogalmának különböző megközelítéseit. A kulturális örökség gondozásával foglalkozó intézmények egyedülálló képességekkel rendelkeznek arra, hogy összekapcsolják a múlt, a jelen és a jövő társadalmait, ezért fontos annak megtárgyalása, hogy miképpen aknázhatják ki ezeket a lehetőséget a fenntartható fejlődés érdekében.

 

 

A foglalkozások angol nyelvűek, a részvétel alapvetően ingyenes, de a szervezet fennmaradása érdekében ajánlott alkalmanként legalább 20 euróval támogatni a kezdeményezést. További részletek itt! 

 


Caitlin Southwick, a Ki Culture alapítója

 

Az első tréningsorozat végéhez közeledve Caitlin lelkesen mesélt a már megtartott foglalkozásokról:

 

„Az eddigi foglalkozások igazán izgalmasak voltak! Sokat beszélgettünk az egyéni és a kollektív fellépések fontosságáról, és arról, hogy hogyan tudunk kis akciókkal nagy hatásokat elérni.
Azt tapasztaltuk, hogy a résztvevőket nemcsak az érdekli, hogy hogyan alakíthatják saját gyakorlataikat fenntarthatóbbá, hanem az is, hogy hogyan tudják kollégáikat és egész intézményüket a fenntarthatósági szemlélet beépítésére inspirálni.

A szemétről és az anyagokról tartott foglalkozások egyik kulcsüzenete a folyamatok megértése és a helyes kérdések végiggondolása: „Honnan származik? Hová megy?” Mindenkinek csak javasolni tudjuk, hogy látogassonel egy helyi hulladékfeldolgozó üzemhez, hogy első kézből tapasztalhassa meg, mi is történik valójában a hulladékkal, hogy szerezzen az adott helyre érvényes tudást arról, hogy milyen anyagokat lehetújrahasznosítani, és hogy mi történik, miután valamit „kidobtak”. 

A résztvevők megtanultak kritikusan gondolkodni az anyaghasználatról és új ismeretek kaptak a hulladékok rendszerezéséről, felhasználásáról és ártalmatlanításáról.”

 

A workshopok menetrendje

felhívás, muzeológia, #muzeumokajovoert, tárgy, természet
2020-04-20 18:00
kiállítás, múzeum, #muzeumokajovoert, #muzeumozzaszobadbol, tárgy, virtuális
2020-04-23 13:30
#muzeumokajovoert, természet
2020-04-24 07:00