EN facebook

Az ötvenedik Föld napja a Múzeumokban

ZÖLDBEN

2020-04-24 07:00

Bezöldültek a múzeumok! A járványhelyzet okozta nehézségek ellenére az immár hagyományos Föld napja megünnepléséhez sikeres akciókkal csatlakoztak a múzeumok és közgyűjtemények – ezúttal online. Ünnepnapi jelmondat: Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?

 

Április 22-én ünnepelte a világ az ötvenedik Föld napját. A természetvédő mozgalmat egy amerikai egyetemista, Denis Hayes indította el 1970-ben. Már akkor 25 millió amerikai csatlakozott hozzá. 1990-re kezdeményezése valódi világmozgalommá vált. Akkor már több mint 140 ország többszázmillió polgára, köztük magyarok is csatlakoztak a nemzetközi eseménysorozathoz. Ez ma már a világ legnagyobb környezetvédelmi ünnepe, szerte a világon mindenütt e napon emeli fel a szavát a világ lakossága a természeti értékek, klíma és biológiai sokféleség globális megóvása érdekében. A mozgalom történetéről részletesebben a Föld Napja Alapítvány honlapján.

 

A Föld napjához a múzeumok az idén új keretek között kapcsolódhattak. A Museums For Future mozgalom és a múzeumok fenntarthatósági kérdéseivel foglalkozó tudásközpont, a Ki Culture , #MuseumsGoGreen címmel felhívással fordult a közgyűjteményekhez. Tekintettel a járványhelyzetre ezúttal online természetvédelmi kampányra ösztönözték azokat. A résztvevő múzeumok gyűjteményükből választhattak zöld színű műtárgyakat, és az azokról készült képet rövid magyarázatok kíséretében osztották meg közösségi média oldalaikon. Emellett egy hétre zöldre festették az intézményi logóikat, így hívva fel a figyelmet veszélyeztetett környezetünk védelmének sürgető fontosságára.

A #MuseumsGoGreen felhíváshoz világszerte számos múzeum csatlakozott, amikor e sorokat írom, Magyarországról a legtöbben! Néhány példa:

 

A Magyar Nemzeti Múzeum zöld logója és zöld tárgyai

 

 

 

 

A Magyar Természettudományi Múzeum: a szép kártevők

 

 

A Göcseji Múzeum zöld tintatartója: „Éljen a Föld, vigyázzunk rá, legyen biztonságos világa a gyermekeinknek és unokáinknak! 🌍 🌎 🌏”

 

 

A Gödöllői Városi Múzeum és az Aquincum Múzeum rejtélyes zöld tárgyakat posztoltak: „Mit gondoltok, mi van a képen?”

 

 

 

A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum instagrammon csatlakoztak! 

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

#MuseumsGoGreen 🌎🌿 A Múzeumok a jövőért és a Ki Culture ZÖLD HÉT(Green Week) felhívásához csatlakozva mutatunk nektek egy alkalomhoz illő tárgyat a gyűjteményünkből. Ezt a kézi vetőgépet 1920-ban készítették, és aprómagvak vetéséhez használták a paraszti gazdaságban Sonkádon, egészen az 1960-as évekig. Elmés kis szerkezet: egy fenyőfából összeállított szabálytalan oldalú faláda, melynek tetejéhez zsákot erősítettek, amiben a magokat tartották. Egy korong - mintegy malomkerék - segítségével tudták egyenletesen szórni a magot. És hogy miért választottuk ezt a tárgyat? A Skanzen egységben kezeli a természeti, az épített, a tárgyi és a szellemi örökséget. Tudjuk, hogy milyen égető problémát jelent napjainkban a mezőgazdaság és az élelmiszer-előállítás. A hagyományos paraszti gazdálkodás az önfenntartás, a természettel való együttélés számos jó példáját hordozza. Ez a kis vetőgép szimbolizálja ezt a harmonikus együttélést, amikor nem kihasználjuk a Földünket. /Leltári száma: 1971.1.24., gyűjtötte: Flórin Mária néprajzkutató muzeológus, a Skanzen Felső-Tiszavidék tájegységének egykori felelős muzeológusa./ // This hand grinding mill of our collection is a perfect example of the harmonic co-living between people and nature, as it was a typical phenomenon for the traditional peasant lifestyle. Just joined the #MuseumsGoGreen call for museums to stand for sustainability and preserving our biggest treasure, the planet. // #EarthDay #mentsükmegaföldet #savetheplanet#kiculture

Szentendrei Skanzen (@szentendreiskanzen) által megosztott bejegyzés,

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

50 éves a Föld Napja mozgalom, 1 éves a klímára koncentráló Péntekek a jövőért, és fél éves a Múzeumok a jövőért mozgalom. A Föld Napja és a Péntekek a jövőért kampány most ugyanarra a hétre esik (április 22. ill. 24.). Az ennek apropóján meghirdetett Zöld Hét (Green Week) alkalmából a Tessedik Sámuel Múzeum is csatlakozik azon nemzetközi felhíváshoz, mely egy a gyűjteményből választott zöld színű tárggyal kívánja felhívni a figyelmet a klímaváltozás okozta veszélyekre és a fenntarthatóságra.🌏 ⠀ Múzeumunk a paraszti kultúra egy egészen egyszerű, hétköznapi tárgyát választotta. Egy vizes korsót, hogy a régiek példáján mutassunk rá arra, nincs szükségünk az eldobható műanyagokra. Az elmúlt évszázadban eltűnő paraszti kultúra harmóniában élt a természettel, természetes anyagokat használt az épületeihez, ruházatához, használati tárgyaihoz. Törekedjünk erre ma is. A jövőnk és a fenntarthatóság érdekében találjuk meg a modern kor tárgyi kultúrájában a vizes korsó megfelelőjét. Használjunk víztárolásra alkalmas kulacsot, vízszűrő kancsót. 💚 ⠀ #múzeumokajövőért #museumsgogreen

Szarvasi Múzeum (@szarvasimuzeum) által megosztott bejegyzés,

 

 

A MAK (Museum für angewandte Kunst) futurisztikus víziója

 

 

A csatlakozók száma napról napra növekszik, ezért érdemes követni a zöld tárgyak felbukkanását a TwitterenFacebookon és Instagrammon is.

 

A Föld napjával összefüggésben más típusú tartalmak is megjelentek a múzeumok honlapjain. Az amerikai Smithsonian Institute például online galériát hozott létre a Föld napjával kapcsolatos gyűjteményi tárgyaiból. Láthatunk itt egyebek között bélyegeket, plakátokat, kitűzőket még feliratos pólókat is.

 

Az American Museum of Natural History egy sor interaktív online eseménnyel ünnepelt. Élőben közvetített előadásokat, filmvetítéseket, vetélkedőket, youtube partikat szervezett.  A leginnovatívabb ötletük talán az volt, amikor botanikusok tartottak Facebook live foglalkozást családoknak, ahova az otthon ülők képeket küldhettek a környezetükben található növényekről, és a szakértők nemcsak azonosították azokat, hanem kötetlen beszélgetés keretében osztották meg ismereteiket az érdeklődőkkel.

 

Itthon a könyvtárak is lelkesen kapcsolódtak be a Föld napja ünneplésébe. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyerekkönyvtára és a kőbányai tagkönyvtára kedvenc természetvédelmi témájú könyveiket népszerűsítették. A hazai közgyűjtemények közös adatbázisa, a Hungaricana archív fotókkal mesélt a Föld napja történetéről.

 

Különleges Föld napja volt az idei, amit jól kifejez az egyik népszerű hashtag: ‪#‎EarthDayFromHome. A rendkívüli körülmények között izgalmasan és aktívan telt a világ múzeumjaiban. Az említett múzeumi akciók nem csak a jövő évi Föld napjának szervezésében lehetnek ösztönző példák, de ötletekkel szolgálhatnak más környezetvédelmi jeles naphoz köthető múzeum események létrehozásához is.

 

A múzeumok nemcsak a Föld napján cselekszenek a föld védelmében: nap mint nap sokat tesznek és tehetnek a fenntarthatóság ügyéért. Gyűjteményeikben őrzik kulturális és természeti örökségeinket, melyek inspiráló forrásai lehetnek egy fenntarthatóbb jövő elképzelésében, megalkotásában. A környezetvédelmi elvek átültetése a mindennapi gyakorlatukba és a társadalmi felelőségvállalás példái irányt mutathatnak mások számára is. Oktatási programjaikkal és a gyűjteményi tárgyak, kiállítási témák interpretálási módjain keresztül kifejezetten fontos szerepet játszhatnak a fenntartható jövő kialakításában. Minderről itt, a #múzeumokajövőért fül alatt olvashatnak többet az elkövetkezőkben.

 

A nyitóképen a Miraikan National Museum of Emerging Science and Innovation látható. Forrás itt!

 

 

 

felhívás, muzeológia, #muzeumokajovoert, tárgy, természet
2020-04-20 18:00