EN facebook

Egy teljes napot a méheknek és társaiknak

BEPORZÓK

Segíts, hogy életre hívhassuk a Beporzók napját március 10-én! Ha szeretsz kirándulni, ha az ablakodban szokott virágcserép lenni, ha szereted a gyümölcsöt, a mézet, ha van egyetlen gyümölcsfa is a környezetedben, akkor érted is van ez a mozgalom. Hívjuk fel mindenki figyelmét a természet szépségére, összefüggéseire, és kérjük, segítsenek megőrizni ezt a csodát önmagáért is, magunkért is! A Magyar Természettudományi Múzeum felhívása:

 

Miért szenteljünk egy természetvédelmi jeles napot a beporzóknak?

 

 

  • - Európában mintegy 250 termesztett növényfajt tartanak számon, ezek kétharmada rovarbeporzású. A mindennapi ételünk mintegy harmadához kellenek a beporzók.
  • - Évi 46 000 milliárd forintra becsülték a Földön a beporzók által elvégzett éves munkát.
  • - Világszerte csökken a vadon élő beporzó rovarok változatossága, egyedszáma és biomasszája, egyebek között a természetes élőhelyek fogyatkozása, a légszennyezés, a növényvédő szerek használata, az inváziós fajok megjelenése és a klímaváltozás hatásai következtében. Lényegesen kisebb ott a terméshozam, ahol a vadon élő beporzó rovarok is megfogyatkoztak, a házi méh nem pótolja őket.
  • - A Harvard Egyetemen beporzásra alkalmas parányi robotrepülőkkel kísérleteznek; sikerült drónnal pollent átvinni egyik növényről a másikra. Ez lenne a megoldás? Fenntartható ez? És mi lesz a mézzel? Egy kiló mézért a méhek félmillió alkalommal repülnek ki a kaptárból, és amennyit repülnek, azzal 7-szer körülrepülhetnék a Földet.

           

Ismerkedjünk meg a beporzókkal alaposabban, vannak köztük méhek, lepkék, darazsak, legyek, denevérek is. Mikroszkóp és felnagyított makettek segítségével vegyük szemügyre a kivételesen tárgylemezeken nyugvó polleneket. Barkácsoljunk hazavihető méhszállót, és járjuk el együtt a méhek táncát. Az inváziós fajok tengeri szállításával kapcsolatban vetélkedőre hívjuk vendégeinket. Egy játékból pedig az is kiderül, hogy milyen fáradtságos munka a pollengyűjtés.

Innen senki nem távozik rossz szájízzel!

 

A nap egyik csúcspontjaként a kertben közösen felavatjuk a múzeum első rovarszállóját.

A hét folyamán (március 5. és 9. között) a beporzás legfontosabb szereplőiről, a rovarokról szóló különleges múzeumpedagógiai foglalkozást kínálunk a regisztráló gyerekcsoportoknak.


Az eszünk, a szemünk, fülünk, orrunk, nyelvünk, szívünk mind azt diktálja, figyeljünk a beporzókra, mert nélkülük elképzelhetetlen emberhez méltó életünk a Földön.