EN facebook

MúzeumTrip 26. Filmes műhely Salgótarjánban

Dornyay Béla Múzeum

2021-03-28 19:40

MúzeumTrip olyan felfedező túra, amely során egy-egy múzeum mélyében, az ott őrzött tudás különböző rétegeiben tehetünk kirándulást. A Magyar Múzeumok OnLine kéthetente (minden hónap elsején és 15-én) másik múzeumot keres fel, hogy felfedezze és bemutassa a kisebb és nagyobb, régebbi és újabb intézmények történeteit, gyűjteményeit, kutatásait és programjait. 2021-ben a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum ipari örökséget reprezentáló tagintézményeiben kezdtünk, majd a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a békéscsabai Munkácsy Mihány és a Hadtörténeti Múzeum fogadott bennünket. Március második felében Salgótarjánba utazunk, hogy alaposan megismerjük a Dornyay Béla Múzeumot és a hozzá tartozó Bányászati Kiállítóhelyet. Már három gyűjteménybe betekintést nyertünk, különleges műtárgyak nyomába eredtünk, az elmúlt évek fejlesztéseit vettük sorra, most pedig a múzeum filmes műhelyébe nézünk be. 

 

A Dornyay Béla Múzeumban működik egy filmes műhely, ami nagyban segíti a múzeum munkáját a műtárgyfotózás, a digitalizálás és a dokumentumfilmek, rövidfilmek készítésével. Ezáltal arra is lehetőségünk van, hogy biztosítsuk a saját kiadványok megjelentetését. A gyűjteményi katalógusok és múzeumpedagógiai füzetek kiadásán túl reprezentatív albumok kiadása is a célunk.

Shah Timor, a múzeum kiemelkedő tehetségű fotós-dokumentumfilmes szakembere az utóbbi években számos filmet készített. Elindítottunk egy interjúsorozatot Salgótarján és Nógrád megye jeles személyeivel a videotárunk számára. Oktatófilmeket készítünk iskolák igényei szerint, ezzel is bekapcsolódva a szemléltető oktatásba. Mindenképpen ki kell emelnünk a dokumentumfilm készítést is:

 

 

A Balázs János portréfilmet a megye nagyon sok településének iskoláiba, tanodáiba kivittük vetítésre. Ehhez kapcsolódott egy speciális múzeumpedagógiai foglalkozás is roma származású gyerekek számára, akiknek azt mutattuk be, hogy olyan mélyszegénységből is, mint ahonnan Balázs János érkezett milyen hírnévre lehet szert tenni a tehetség és a szorgalom által.

Terveink szerint a járvány elmúltával a Középkori templomok Nógrád megyében c. filmet is a megye minden érintett települése vetíti. Ennek előkészítő munkái már zajlanak.

 

Az „…amikor lőni kezdtek” című rövidfilm a múzeum egy kiemelkedően érdekes műtárgya, az átlőtt ing történetét mutatja be. A múzeum gyűjteményébe 2006-ban került férfi konfekcióinget Bátfai József zagyvapálfalvai bányakovács akkor viselte, amikor a 1956. december 8-ai salgótarjáni tüntetés és sortűz során halálos lövés érte. A film a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ Élő történelem másként – múzeumok a virtuális térben címmel kiírt pályázatára készült, melynek célja az volt, hogy a járvány idején, a kiállítások bezárása miatt kialakult helyzetben is megtalálhassuk a módját a közönséggel való kapcsolattartásra, és hogy bemutathassuk gyűjteményeinket, műtárgyainkat. Az ingről itt olvashat részletesebben!

 

Bátfai József, a fiatal zagyvapálfalvai bányakovács a Nógrádi Szénszolgáltató Vállalat üzemében. December 8-án munkahelyére beérve azzal szembesült, hogy kollégái tüntetésre készülnek. Bátfai csak a kollégái unszolására tartott kollégáival a tüntetésre. A fél 12 tájban kitört első sortűz elől még sikerült beugrania az akkor épülőfélben lévő vásártéri lakótelep területén keresztülhaladó keskenynyomtávú bányai iparvasút alagútjába. Innen kinézve azonban észrevett egy ismerős ipari tanuló fiút, Kiss Gábort, akit comblövés ért. A fiú segítségért kiabált. Bátfai kiugrott a fedezékből, és ölébe kapva próbálta biztonságos helyre vinni a fiatalt. Ekkor érkezett a második sortűz: két lövést kapott a hátába. Nem halt meg azonnal. Még sikerült elkúsznia az alagútig. A sortűz után kórházba vitték, vele a fiatal fiút, Kiss Gábort is. Életüket azonban már nem tudták megmenteni.

 

Ezt a történetet meséli el a film Bátfai József özvegyének, Évának a szemszögéből. Az egymáshoz szorosan kapcsolódó, de életének más-más időszakából felvillanó jelenetekből végül kirajzolódik Bátfai József és családjának tragikus története.

 

 

A filmet a nagyközönség számára 2020. december 7-én, Salgótarján gyásznapja, a sortűz évfordulójának előestéjén tettük elérhetővé a múzeum youtube csatornáján, másnap pedig a városi televízió is műsorra tűzte. A pozitív visszajelzésekből többek között az is világossá vált, hogy a filmet általános és középiskolában egyaránt felhasználták a pedagógusok az iskolai oktatásban, aminek a film készítői nagyon örültek, hiszen kezdetektől fogva nem titkolt szándékuk volt az, hogy beilleszthető legyen tantárgyi keretek közé.

 

 

Különleges projekt keretén belül készült a múzeum egyik legszórakoztatóbb, ugyanakkor rendkívül informatív kisfilmje, a Lépj a képbe! című rövidfilm. A manapság divatos kihívásokhoz hasonlóan, melynek keretében arra invitálják a festészet kedvelőit, hogy a nézők maguk jelenítsék meg kedvenc képzőművészeti alkotásaikat, a Dornyay Béla Múzeum saját gyűjteményét a kollégák interpretációjában mutatja be. A beállítások és fotók készítése egyfajta csapatépítő tréningként működött, melyben a múzeum minden kollégája együtt dolgozott a megvalósításban, a kivitelezésben.

 

Jelenleg a salgótarjáni öblösüveggyártás történetéről és üvegtervező művészeiről készítünk filmet.