EN facebook

MúzeumTrip 26. Fejlesztések a Dornyay Béla Múzeumban

Raktárfejlesztés, tanulmányi raktárak és oktatótér

2021-03-26 19:31

MúzeumTrip olyan felfedező túra, amely során egy-egy múzeum mélyében, az ott őrzött tudás különböző rétegeiben tehetünk kirándulást. A Magyar Múzeumok OnLine kéthetente (minden hónap elsején és 15-én) másik múzeumot keres fel, hogy felfedezze és bemutassa a kisebb és nagyobb, régebbi és újabb intézmények történeteit, gyűjteményeit, kutatásait és programjait. 2021-ben a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum ipari örökséget reprezentáló tagintézményeiben kezdtünk, majd a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a békéscsabai Munkácsy Mihány és a Hadtörténeti Múzeum fogadott bennünket. Március második felében Salgótarjánba utazunk, hogy alaposan megismerjük a Dornyay Béla Múzeumot és a hozzá tartozó Bányászati Kiállítóhelyet. Már három gyűjteménybe betekintést nyertünk, különleges műtárgyak nyomába eredtünk, most pedig az elmúlt évek fejlesztéseire figyelünk. 

 

A megnövekedett műtárgyállomány azt eredményezte, hogy a múzeumunknak egy jól átgondolt raktározási stratégiát kell követnie. A raktárak tömörítését követően a jelenlegi raktárainkban helyek szabadultak fel műtárgyaink megfelelő tárolására. Fontosnak tartjuk azonban, hogy e tárgyak műtárgyvédelmileg megfelelően legyenek elhelyezve, ugyanakkor könnyen hozzáférhetőek legyenek. Műtárgyvédelmi felelősünkkel kialakítottunk egy olyan koncepciót, hogy a már feldolgozott, ugyanakkor nagyon ritkán mozgatott tárgyakat az újonnan múzeumhoz kapcsolt raktárbázisba vigyük. 2019-ben sokévnyi tárgyalást követően Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata a múzeumunk számára átadta raktározás céljára az egykori Pénzügyi és Számviteli Főiskola épületének egy részét. Ez hatalmas előrelépést jelent múzeumunk számára, hiszen a régészeti gyűjtemény és a tárgyi gyűjtemény bútorai számára kiváló helynek bizonyult, és az elkövetkezendő évtizedek helyhiányát megoldja.

 

 

2015-ben adtuk át a nagyközönségnek a 360 m2 alapterületű Üvegváros – Öblösüveggyár történeti és üvegművészeti tanulmányi raktárat, ahol a tárgyi gyűjteményünk teljes üveggyűjteménye kapott elhelyezést. Az egyik legsikeresebb múzeumpedagógiai foglalkozásainkat (Üvegcipellő) is itt tartjuk, kellemes környezetet biztosít a hely kicsiknek és felnőtteknek egyaránt.

 

 

 

A múzeum épületének, kiállítótereinek folyamatos felújítása mellett nagyon fontosnak tartjuk a raktárak felújítását is. A Járásszékhely múzeumok szakmai támogatása pályázatból 2019 decemberében elkezdtük a múzeum épületén belül lévő (korábban nem használt), az utóbbi két évben régészeti raktárként funkcionáló helyiség felújítását. A belsőépítészeti munkálatok mellett polcrendszer vásárlására is módunk nyílt.

 

 

Szintén a Járásszékhely múzeumok szakmai támogatása pályázatból vásárolt a múzeum 2018-ban megfelelő műtárgyvédelmi környezetet biztosító berendezéseket (párásító és párátlanító eszközöket) a még hatékonyabb műtárgyvédelemért.

 

A Dornyay Béla Múzeum 2017. év végén sikeres EFOP pályázatot nyert a Múzeumi és levéltári intézményrendszer tanulást segítő infrastrukturális fejlesztései keretében. „A Dornyay Béla Múzeum tanulást segítő infrastrukturális fejlesztése” c. pályázat a múzeum alagsorában lévő képzőművészeti raktár és digitalizációs helyiség infrastrukturális felújítását, oktatótérré történő átalakítását tartalmazta. Az oktatótér egyrészt olyan digitalizációs műhellyé vált, amely interaktívan is használható, azaz a diákok bevonhatóak a gyakorlati munkába, ki tudják próbálni a műtárgyfotózást, a filmkészítést, és az utómunkálatok folyamataiba is bekapcsolódhatnak. A képzőművészeti raktár pedig a műtárgyvédelmi előírásokat betartva egy olyan oktatótérré vált, ahol a múzeum legjelentősebb képzőművészeti anyagát be tudjuk mutatni a nagyközönségnek, pl.: Mihályfi-gyűjtemény ki nem állított darabjait, Földi Péter Kossuth-díjas festőművész és Balázs János festőművész alkotásait. A projekt 2018. december 31-én fejeződött be, 2019. márciusában adtuk át a nagyközönségnek, melynek sikere a járvány kitöréséig töretlen volt, folyamatosan érkeztek az iskolások és óvodások különféle foglalkozásokra. A raktárban kialakítottunk egy részt a képzőművészeti témájú könyvtári anyagnak is. A projekt legfőbb célja, hogy az érdeklődők megismerjék azt a folyamatot, hogy mi történik egy képzőművészeti műtárggyal, amikor bekerül a múzeumba. Megnézhetik a csomagolást, a nyilvántartásba vételt, a műtárgyfotózást, stb. A fejlesztés során a három korszerűsített raktárhelyiség mellett a közlekedő, a mellékhelyiség (mely régészeti tárgyak mosására kiválóan alkalmas lett), a lépcsőház is újjáépítésre került, új nyílászárók kerültek elhelyezésre és a biztonsági rendszert is korszerűsítettük. A műtárgykörnyezetet egy nagyteljesítményű légkezelő rendszer biztosítja.

 

A képzőművészeti látványraktárban a foglalkozások a Mihályfi-gyűjteményre, a Balázs János irodalmi és képzőművészeti anyagára, Gaál István filmrendező életútjára és munkásságára, illetve Földi Péter Kossuth-díjas festőművész és a nógrádi művészek bemutatására épül. A képzőművészeti raktár melletti oktatótér fotókiállítások és filmvetítések megrendezésére kínál kényelmes helyet. A médiaszakkörünk is itt kapott helyet, hiszen ebből a helyiségből nyílik a szintén most felújított fotóstúdió és digitalizáló helyiség, mely betekintést és gyakorlatot kínál a fotózás és filmkészítés világába.