EN facebook

Villámfelmérés: Múzeumi játékok

Múzeumi Játékmustra

2019-03-01 11:40

Készítettél már játékot múzeumban? (Valószínűleg igen, de mit is értünk játék alatt?) Felfedező-füzetet, nyomozást, pecsétgyűjtést? Ezek mind hívhatjuk játéknak. A múzeumi társast, szabadulószobát, szerepjátékot pedig végképp!

 

Olvastál valamit előtte játékfejlesztésről? Hallgattál előadást arról, hogyan kell játékot csinálni? Rengeteg játék van a magyar múzeumokban, ezeknek a tapasztalatait sokszor meg is osztjuk egymással. Néha meg csak eldicsekszünk egy konferencián, hogy milyen király programot készítettünk.

 

A játékosítás, játékfejlesztés szakirodalma azonban (még) csak sporadikusan szivárgott be közös múzeumi tudásunkba. Ezen szeretnénk változtatni: ha megvannak az alapok, a játékok is jobbak lesznek. És ha Jakab élvezi a játékos látogatást, akkor elhíreszteli a baráti körben, elhozza az egész Gipsz-családot, és akkor már megnézi az új időszaki kiállítást is, meg a múzeumba szervezi a gyerekek születésnapját. Nő a látogatószám, a múzeum egyre nagyobb szerepet kap a közösségben és az ismeretátadásban, és mindenki jól jár. A múzeumi szakember pozitív visszajelzéseket kap: mosolyog rá a látogató, mosolyog az igazgató, és mosolyog a fenntartó is.

 

Mit tegyél, hogy a Te múzeumodban is jobbak legyenek a játékok?

 

Az Élő Történelem képviselői között elindult a közös gondolkodás a műfajról, most a játékokra is sor kerül. A Múzeumi Játékmustra lesz az első lépés.

 

Mekkora legyen ez az első lépés? Ahhoz, hogy ezt be tudjuk lőni, tudni kéne, hogy most hol tartunk. Ezért készül ez a villámfelmérés arról, hogy most milyen játékok futnak a múzeumokban, miben vagyunk erősek és mi az, ami kihívást jelent.

Erről szól ez a kérdőív, ehhez van szükség a Te véleményedre, tapasztalatodra is.

Nem szeretnénk előre kitalált fiókokba passzírozni a véleményedet, ezért a legtöbb válasznál Te fogalmazhatod meg a mondandódat, így a kitöltési idő nagyban rajtad is múlik. Az javasoljuk, hogy legalább 5-10 percet szánj rá!

 

A kitöltés határideje: március 31.

 

Az eredményeket először a Múzeumi Játékmustra napján,  az Alászállás a játékosítás bugyraiba című szakmai napon fogjuk megosztani először a résztvevőkkel április 5-én. (Itt tudsz rá regisztrálni)

 

(Figyelem! A Múzeumi Játékmustrára csak március 18-ig tudsz regisztrálni! Ha egy héten csak egy kérdőívet töltenél ki, akkor előbb regisztrálj a Játékmustrára, és csak utána töltsd ki ezt a kérdőívet! )

 

Köszönjük, hogy kitöltöd itt: https://goo.gl/forms/Nn0C57ncvW0rehM53

 

A Múzeumi Játékmustra szervezői

Bayer Árpád

openhistory@openhistory.hu

www.facebook.com/ophist
0620 484 9836

múzeumandragógia, múzeumpedagógia
2018-07-31 16:00
digitalizáció, műhely, technika
2018-06-30 12:35
digitalizáció, kiállítás, technika
2018-08-19 10:00