EN facebook

Pannónia rejtett kincse - a bronz serpenyő a Göcseji Múzeumból

TÁRGY

2020-05-23 16:00

Lassan két éve már, hogy lelkes fémkeresősök segítik a zalaegerszegi Göcseji Múzeum régészeti osztályának munkáját.

 

A múzeumbarát fémkeresősök a közgyűjtemény szakmai segítségével legálisan, a jogszabályok betartásával élhetnek hobbijuknak. Szabadidejükben, saját eszközeikkel, általában hétvégenként segítik a régészek munkáját, s nyugodtan állíthatjuk, az együttműködés kitűnő közöttük. Nagyon sok római kori és középkori lelettel gazdagították a múzeum gyűjteményét, tevékenységükkel több krajcár, magyar királyi váltópénz is felszínre került. A múzeummal szerződésben álló egyik fémkeresős, Andri Zsolt gépészmérnök szerint a fémdetektorozás egy intellektuális hobbi, amely a keresés élményéről és a megtalálás izgalmáról szól.


Nemrég, az ötven éves Föld Napja mozgalom tiszteletére rendezett Museums go green programban arra kérték a szervezők a világ múzeumait, hogy április 22-től egy héten át minden nap egy zöld színű műtárgyat tegyenek ki közösségi oldalaikra a saját gyűjteményükből. A Göcseji Múzeum egyik nap a fiatal gépészmérnök által talált értékes műkincset mutatta be.

 


A nap főszereplője a 1. századból származó római kori serpenyő volt, ami természetesen a bronz korróziója miatt vált az idők során zöld színűvé. A műtárgy nyelének végén három kis lyuk és egy mesterjegy látható (PI POL). A bronzedény belső része ónozott, külső részen a perem alatt díszített ónozott sáv látható. A kerek, nyeles serpenyők a római kori foglalást követően terjedtek el Pannóniában. A mesterjegy alapján a tárgyat a Publius Cipius Polybius bronzedénykészítő dél-itáliai (Capua) műhelyében alkothatták meg Kr. u. 40 és 80 között, s az is valószínű, hogy az edény római kereskedők révén juthatott el a mai Zala megye területére.

beruházás, bővítés, gyűjtemény, muzeológia, örökségvédelem
2020-05-11 07:00
gyűjtemény, kiállítás, #muzeumokajovoert, tárgy, természet, virtuális
2020-04-28 07:00