EN facebook

A zöld varázsa - a Göcseji Múzeum zöld műtárgyai a fenntarthatóbb világért

KAMPÁNY

2020-04-28 07:00

Nemrég mutatták meg a magyar múzeumok a Beporzók napja programmal azt, hogy aktív, a jelenben és a jövőnek élő intézmények. Ezek a társadalmi szerepvállalások a kulturális intézményeknek is fontosak, mert hasznos ügy mellé állhatnak, és talán még magasabb nívót érnek el a kultúra iránt elkötelezett emberek szemében. A Föld napja alkalmából - amely mozgalom idén ötven éves -, arra buzdították a nemzetközi szervezők a kulturális intézményeket, hogy 2020. április 22-től posztoljanak a gyűjteményükből naponta egy-egy zöld színű tárgyat a közösségi felületükön azért, hogy minden (a héten zajló) klímaakcióra felhívják a figyelmet.


Természetesen a zalaegerszegi Göcseji Múzeum sem maradhatott ki ebből az egy hetes programból és örömmel csatlakoztunk e nagyszerű projekthez. A Föld n apja tiszteletére még a múzeum logóját is barnáról zöld színűre változtattuk. Éljen a Föld, vigyázzunk rá, legyen biztonságos helye a gyerekeinknek és unokáinknak!

 

Ebből az alkalomból egy online kamarakiállítást szerveztünk a közösségi oldalunkon. Hét napon át egy-egy zöld színű műtárgyat mutatunk be a közönségnek. Virtuális kiállításunk első tárgya egy TINTATARTÓ volt. Irizáló üveg, zöld alapon többrétegű, lilás-zöldes árnyalatú folyatott, amorf mintázattal. A tintatartó egyenes szájperemére zsanér mentén mozgatható, préselt vaslemeztető illeszkedik magyal mintázattal. A szecessziós stílusú tárgy az 1910-es évekből származik.

 

 

 

Az otthon tanuló diákságnak ajánlottuk e kiállítási darabot, akikre büszkék vagyunk, hogy e különös és bizonytalan időszakban is megállják a helyüket, s a felnőttek biztatásával lépésről lépésre haladnak a tanulmányaikban. Meg kell ígérnünk nekünk felnőtteknek, hogy már csak miattuk is vigyázunk a Földre!


Kiállításunk második darabja egy római kori BRONZ KOLOMP (tintinnabualum) volt a 2-3. századból.

 

 

Az öntött bronz kolomp kerek akasztófüllel készült, nyelve vasból van. A római kori kolompok általában szögletesek vagy gúla alakúak. Használatuk nagyon elterjedt és sokrétű. Az egyszerűbb kivitelűek általában a csoportban élő háziállatok (juh, szarvasmarha) vezérállatának nyakában lógtak. A mívesebbeket hangszerként, vagy szakrális célra is használták. A zöld színét természetesen a bronz korróziója adja.

 

A Föld állatainak ajánlottuk e kiállítási darabot. Azoknak az állatoknak az emlékére, amelyek az emberi önzőség miatt pusztultak el. Azoknak az állatoknak, amelyek még velünk élnek ezen a bolygón, s óvjuk, vigyázzuk őket. Elég, ha mindenki egy picit tesz értük. A téli madáretetés, a rovarhotel készítés, egy tál víz kitétele a nagy nyári hőségben, egy kutya örökbefogadása a helyi állatmenhelyről, egy facsemete ültetése a kertben, amelynek ágain néhány év múlva madarak fészkelnek majd...talán apró lépéseknek tűnnek. De ha minden egyes ember a Földön csak ennyit tenne az állatvilágért, máris nagyobb szimbiózisban élne ember és állat a Föld kerekén.


A kiállítás a napokban folytatódik, ennek megtekintéséért látogassanak el a Göcseji Múzeum Facebook oldalára!

Beporzók napja, programajánló, természet
2020-03-01 21:00
felhívás, muzeológia, #muzeumokajovoert, tárgy, természet
2020-04-20 18:00
#muzeumokajovoert, természet
2020-04-24 07:00