EN facebook

A Göcseji Múzeum 70. születésnapja a felújítás jegyében

MEGÚJULÁS

2020-05-11 07:00

Az idén hetven esztendős zalaegerszegi Göcseji Múzeumban elmaradnak az ilyen jeles alkalmakkor megszokott rendezvények, ugyanis az intézmény hónapok óta felújítás alatt áll. A jó hír az, hogy megfelelő ütemben zajlanak a munkákatok, a pincétől egészen a padlásig folyik a rekonstrukció. Ilyen nagy volumenű fejlesztés példátlan Zalaegerszeg életében, főleg akkor, ha ehhez a projekthez vesszük a Mindszentyneum (Pehm Mindszenty József életének és munkásságának emléket állító komplexum) megépítését és a Göcseji Falumúzeum fejlesztését.

 

 

A legfontosabb cél továbbra is a járványügyi védekezés, ettől függetlenül a nagyberuházás nem állt le. A több mint 1,8 milliárd forintos projekt során homlokzatfelújításra, nyílászárók cseréjére, belső gépészeti munkákra, a padozat teljes cseréjére, szigetelésre és tetőszerkezeti felújításokra is sor kerül.

 

 

 

 

Az elmúlt napokban a tető cseréjén munkálkodtak a szakemberek, és nem várt idegennel találkoztak. Egy kis bagoly nézett velük szembe, és riadtan forgatta a fejét anyja után kutatva.

 

 

A madárvédőket riadoztatva gyorsan a kis madár segítségére siettek. A múzeum közösségi oldalán is beszámoltunk a szenzációs találkozásról, és azonnal záporoztak az olvasói hozzászólások a bagoly jövőjét taglalva. Ki biztonsági őrként, ki őrszemként, ki a múzeum arcaként szerződtette volna tovább a fiókát.


De térjünk vissza a felújításhoz! A munkálatok során megújulnak az irodahelyiségek és a múzeum kiállításai is. Jelentős életmódtörténeti állandó kiállításra készülnek a történészek és a muzeológusok, felújítják Németh János Kossuth-díjas keramikusművész állandó tárlatát, és a néhány napja elhunyt Fekete György zalaegerszegi születésű belsőépítész munkásságát is egy külön tárlaton ismerheti meg a közönség. Kisfaludi Strobl Zsigmond szoborgyűjteménye a másfél éve tartó vándorkiállítás-sorozatról télen hazaérkezik, és méltóhelyre költözik.


Így kap egy elegáns köntöst a Göcseji Múzeum, a város 1890-ben (eredetileg takarékpénztárnak és bérháznak) épültműemléki jelentőségű épülete. Az új kiállításokkal pedig az elképzelések szerint sokkal hangsúlyosabb idegenforgalmi szerepet kap az intézmény. Ennél szebb születésnapi ajándékra nincs is szükség.

 

helytörténet, kiadvány, muzeológia, néprajz, természet, történelem
2020-05-10 15:00
felhívás, muzeológia, #muzeumozzaszobadbol, műhely, természet, virtuális
2020-04-02 20:00