EN facebook

Patikai tégelyek a reformkorból - A hónap műtárgya(i) a Göcseji Múzeumban

SOROZAT

2020-02-12 07:00

A zalaegerszegi Göcseji Múzeum az idei esztendőben is tovább folytatja A hónap műtárgya sorozatát. Mint ismert, a közgyűjtemény elköltözött az intézmény külső felújítása, belső átalakítása miatt egy jóval kisebb épületbe. A szakmai munka azonban tovább folytatódik, s teszik ezt az adott szerényebb feltételek mellett is. Az ideiglenes épületben kiállítótér nincsen, de mindig megtalálják a jelenlét módját egy-egy minitárlat, szabadtéri vagy vándorkiállítás formájában.

 

Ez alkalommal a zalaegerszegi városháza aulájában álló vitrinbe költöztettek be két 19. század közepi porcelántégelyt, amelyeket a bécsi porcelánmanufaktúrában gyártottak. A tárgyak a zalaegerszegi Szent Lélek Patika gyógyszerkiszolgáló helyiségének állványedényzetéhez tartoztak. Nyitott polcon vagy üveges szekrényekben tették közszemlére ezeket a szép formájú, díszes edényeket.

 

Az egyik tégely a száraz maszlagos nadragulya, az egyik legmérgezőbb hazai lágyszárú növény kivonatát tartalmazta. Neve a "szép hölgy" (bella donna) pupillatágító hatására utal, ugyanis a középkor előkelő asszonyai a növény fekete bogyójából csepegtettek olykor a szemükbe, hogy a pupilla megnagyobbodásával igézőbbek legyenek. A 19. században kivonatát görcsoldóként használták, s ma is a gyógyszeripar egyik fontos alapanyaga, többek között a Parkinson-kórt gyógyítják vele.

 

A másik tégelyben a szintén erősen mérgező beléndeklevél kivonatát tartották. A növényt már az ősi civilizációkban is ismerték, bódításra használták. A középkorban a révületbe esést segítő boszorkánykenőcsöt, bájitalt, olykor halálos mérget készítettek belőle. A modernkori orvoslásban görcsoldóként és az asztmás köhögés csillapítására alkalmazták. De ezt a szert különösen kedvelték a minden hájjal megkent lókupecek, akik beléndekmagot adtak be beteg lovuknak, hogy legalább az eladás alatt leplezzék a kehességét. Napjainkban elsősorban a homeopátiás orvoslásban használják.

 

A hónap műtárgya sorozatot 2021. februárig tervezik. A későbbiekben egyebek mellett borostyángyöngy, szőlőprés, pecsétnyomó, türelemüveg, valamint fibula is a zalai közönség elé kerül.

 

kiállítás, programajánló
2020-02-11 07:00
kiállítás, konferencia, muzeológia, néprajz, restaurátor
2020-01-19 18:00
múzeum, múzeumtörténet
2019-02-13 09:00