EN facebook

Önkéntes biztonsági őrök a múzeumban? Az ICMS ülése Kiotóban

Mi történt Kiotóban? 5.

2019-10-11 07:00

Beszámoló az ICOM 25-ik, Kiotóban 2019. szeptember 1. és 7. között tartott Közgyűléséről. 5. rész

 

Az első rész itt olvasható

A második rész itt olvasható

A harmadik rész itt olvasható

A negyedik rész itt olvasható

 

Az ICMS (International Committee for Museum Security, Múzeumi Biztonsági Nemzetközi Bizottság) ülésén Barry Palmer, a Tate Britain biztonsági igazgatója, illetve Jane Wells a Tate Exchange program menedzsere mutatták be a „Tate Exchange Biztonsági Nagykövetek” programot.

 

A 2016-ban alapított Tate Exchange program egy-egy éves adott téma mentén a legszélesebb közönséget azzal a céllal vonja be a Tate tevékenységébe, hogy a résztvevők az élet új perspektíváit fedezhessék fel a művészeten keresztül, hogy vitázzanak, fejlesszék a kreativitásuk, és új kapcsolatokra együttműködésekre teremtsenek lehetőséget.

A program vezérelvei a nyitottság, a nagyvonalúság és a bizalom.

 

2017-ben addig nem látott erőszakhullám söpört át Londonon. Ezek az események adták a gondolatot az „önkéntes biztonsági őrök” rétege megteremtéséhez. Az önkéntes biztonsági őrökre a Tate biztonsági igazgatója úgy tekint, mint a biztonsági osztály új szervezeti szintjére.

 

Az önkéntes biztonsági őrök feladata a látogatók fogadása terén igen markáns: odamennek az újonnan érkezőkhöz és nyílt kérdéseket intéznek hozzájuk, hiszen a nyitottság, az aktív hozzáállás az éberség és odafigyelés jele.

 

A Tate ezzel a kezdeményezéssel, hogy a közönségét bevonta a biztonsági feladatok ellátásába, valójában az intézményi hierarchiát kezdte megbontani. A Tate különböző épületeiben működő 8 biztonsági nagykövet, illetve a látogatók fogadásánál jelenlévő mintegy 120 önkéntes biztonsági őr részt vesz reggelente a biztonsági eligazításon is.

 

Kép: wikimedia