EN facebook

MúzeumTrip! Múzeumpedagógia, programok a váci Tragor Ignác Múzeumban

PROGRAMAJÁNLÓ

2020-02-14 20:00

A MúzeumTrip olyan felfedező túra, amely során egy-egy múzeum mélyében, az ott őrzött tudás különböző rétegeiben tehetünk kirándulást. A Magyar Múzeumok OnLine kéthetente (minden hónap elsején és 15-én) másik múzeumot keres fel, hogy felfedezze és bemutassa a kisebb és nagyobb, régebbi és újabb intézmények történeteit, gyűjteményeit, kutatásait és programjait.

 

Első utunk Vácra, a Tragor Ignác Múzeumba vezet. Megismertük a múzeum történetét, a gyűjteményeket, az intézményvezetőt, a tudományos munkát, most pedig megmutatjuk, milyen porgramok várják a látogatókat!

 

Múzeumunkban a kétezres évek elején indult el ténylegesen a múzeumpedagógia, melynek keretében jelenleg minden korosztály számára kínálunk foglalkozásokat és programokat. Múzeumi óráink és foglalkozásaink az iskolai képzés során elsajátított tananyag könnyebb feldolgozásához és életszerűbbé tételéhez nyújtanak segítséget. Játékos, párbeszédre építő tematikus foglalkozásainkat múzeumpedagógusaink és képzett muzeológusaink tartják. Szokatlan módon közelítjük meg az egyes témákat, beszélgetésekre, véleményformálásra alapozva. A résztvevő diákok sokat tudhatnak meg elsősorban Vác történetéről és a műalkotásokban rejlő titkokról, valamint megismerkedhetnek a Múzeum rejtett kincseivel, titokzatos szakmáival is. Az ismeretterjesztő részeken túl foglalkozásainknak része a játék, valamint a kreatív alkotás, kézműves foglalkozás és saját művek létrehozása is. Az órák az állandó és az időszaki kiállításainkra, a múzeum műtárgyaira támaszkodva bővítik a diákok ismeretanyagát, de egyedi, a pedagógusok különleges igénye szerinti ötleteket is szívesen megvalósítunk.

 

Kiállítóhelyeinket a város centrumában találják, ezekben igény szerint tárlatvezetést vállalunk.

 

 

 

A helyismeret és a helyi értékek megismerése, megóvása közös ügyünk. Ezt nagyon fontos a felnövő generáció életében minél korábban, a lakóhely megismertetésével elkezdeni.

 

Örömmel fogadjuk az iskolások, óvodások mellett a családok, fiatalok, felnőttek, fogyatékkal élők, mozgáskorlátozottak, nyugdíjasok, klubok, egyéb egyesületek, baráti körök, táborozók, osztálykiránduláson lévő csoportok érdeklődését is.

Programjainkat minden évben a múzeumügy jeles napjaihoz, illetve a városi eseményekhez illesztve szervezzük, valamint szívesen biztosítunk helyszínt és programokat külsős megkeresések esetén is.

 

Évente csatlakozunk több országos múzeumi rendezvénysorozathoz, melyek közül a legtöbbjén annak elindulása óta részt veszünk - így például a Múzeumok Majálisán jó ideje mindig szerepel bemutatkozó programunk között múzeumpedagógiai foglalkozás is. Évente rendszeres résztvevői vagyunk a Kulturális Örökség Napjai programsorozatnak és az Ars Sacra Fesztiválnak, valamint csatlakozunk a Régészet Napjához is.

 

Legyél te is régész! Fotó: Orlik Edit 

 

 

2007 jelentős fordulópont volt intézményünk életében, ekkor csatlakoztunk először több országos nagy rendezvényhez, így a Múzeumok Éjszakája programhoz, valamit a Múzeumok Őszi Fesztiválján is először vettünk részt, elsősorban múzeumpedagógiai programokkal, melyek nagyon sikeresek voltak.

 

Múzeumok éjszakája 

 

Külön öröm, hogy sérült fiatalokat is időről időre vendégeinkként köszönthetünk, ők pedig mindig nagy lelkesedéssel és érdeklődéssel tekintenek be a múzeumi élet kulisszái mögé. A foglakozások végén a gyerekek közül többen is megjegyezték, hogy jövőre újra szeretnének jönni, folytatni az ismerkedést a számukra oly titokzatos és izgalmas múzeumi feladatokkal.

 

Programjaink között többször is szerepelt már múzeumi kiránduló-családi nap is, melynek keretében az érdeklődők „térben és időben” utazva megismerhették a Dunakanyar több kiállító helyét.

 

Városi séta 

 

A különleges, nagy rendezvények mellett állandó múzeumpedagógiai foglalkozásainkkal, tematikus múzeumi sétáinkkal, diák önkéntes programunkkal folyamatosan jelen vagyunk a helyi és vidéki oktatási intézmények életében, segítve, kiegészítve ezzel pedagógiai munkájukat. Kiállításainkhoz, gyűjteményi anyagainkhoz kapcsolódóan a pedagógusok igényeit figyelembe véve folyamatosan bővítjük múzeumpedagógiai foglalkozásaink kínálatát. A kínálat szintén megtalálható a honlapunkon: www.muzeumvac.hu

 

Állandó múzeumpedagógiai kínálatunk kiemelkedő színfoltját jelentik különleges tematikus sétáink, ezeket is igyekszünk egyre tovább bővíteni, színesíteni, nem csak tematikában, hanem jelmezes beöltözéssel is.

Nyaranta múzeumi táborral várjuk a Múzeum iránt érdeklődő gyerekeket, ebben is törekszünk a megújulásra, szeretnénk kisebbek számára is tábort hirdetni.

 

Múzeumi tábor 

 

Lehetőség szerint évek óta folyamatosan részt veszünk a város életének jeles alkalmain is, a Váci Világi Vigalomban évente saját múzeumi programunkkal vállalunk aktív közreműködést, tárlatvezetés és az aktuális kiállításunkhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozás formájában.

 

Szintén évek óta részt veszünk a város és a környék általános iskolás diákjai számára szervezett Föld Napja vetélkedő lebonyolításában, valamint a Váci Huszár és Nemzetőr Bandériummal, a Váci Madách Imre Gimnáziummal és a Katona Lajos Városi Könyvtárral karöltve immár hatodik alkalommal rendezünk meg “Föl, föl vitézek...” címen egy 1848-49-es hagyományőrző vetélkedőt, melynek elsődleges célja a történelem élővé tétele.

 

Múzeumként szeretnénk a hagyományokat is élővé tenni és lehetőség szerint minél többekkel megismertetni, ennek jegyében már több éve rendezünk adventi, karácsonyi múzeumpedagógiai foglalkozásokat, minden alkalommal megfűszerezve valamilyen különlegességgel, melynek segítségével a résztvevők betekintést nyerhetnek a régi adventek, karácsonyok hagyományaiba, szokásaiba is.

 

 

Múzeumunkban múzeumi koordinátor is tevékenykedik, a szentendrei MOKK-kal levő szerződésünk keretében mentorált intézményünk a zebegényi Szőnyi Múzeum, kiket múzeumpedagógiai programjaikban is segítünk.

 

Fontosnak tartjuk a 2013. évben elindított diák önkéntes múzeumi mediátor projekt fenntartását és fejlesztését, további középiskoláknak felkínálva a múzeumi önkéntesség lehetőségét, a kötelező közszolgálat teljesítésének egy módjaként.

 

Tavaly sikerült nemzetközi kapcsolatainkat is kitágítani, mivel részt vehettünk a Kolozsvári Magyar Napokon. A több napos kitelepülés során több programmal, ingyenes kiadványokkal segítettük Múzeumunk és Vác városának megismerését.

 

Kolozsvári Magyar Napok 

 

Szintén a tavalyi tanévben hirdettük meg először az Év Múzeumbarát Pedagógusa díjat, melynek nyertese az adott tanévben legtöbb iskolai osztályt hozó pedagógus. Az idei eredményhirdetés a tanév végén, 2020 júniusában lesz.

A jövőre vonatkozóan a továbbiakban is legfontosabb célkitűzésünk, hogy olyan embereket is megszólítsunk változatos programjaink által, akik eddig csak bátortalanul közeledtek a múzeum felé és mindenki számára bebizonyosodjon, hogy a váci Tragor Ignác Múzeum mindig több, mint kiállítás!

 

Év Múzeumbarát Pedagógusa

helytörténet, múzeumtörténet, MúzeumTrip
2020-02-01 19:48
helytörténet, MúzeumTrip, művészettörténet, néprajz, régészet
2020-02-11 20:00