EN facebook

MúzeumTrip 24. Őslényektől és madaraktól kezdve a világhírű csigagyűjteményig

A Munkácsy Mihály Múzeum Természettudományi gyűjteménye

2021-03-01 21:30

MúzeumTrip olyan felfedező túra, amely során egy-egy múzeum mélyében, az ott őrzött tudás különböző rétegeiben tehetünk kirándulást. A Magyar Múzeumok OnLine kéthetente (minden hónap elsején és 15-én) másik múzeumot keres fel, hogy felfedezze és bemutassa a kisebb és nagyobb, régebbi és újabb intézmények történeteit, gyűjteményeit, kutatásait és programjait. 2020-ban Vác, Pásztó, Gyula, Debrecen, Szentendre, Csorna, Tapolca, Győr és Mohács, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Eger, Nyíregyháza, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Kecskeméti Katona József Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum, a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, Szolnok, a Postamúzeum, Makó és Zenta fogadott bennünket. 2021-ben a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum ipari örökséget reprezentáló tagintézményeiben kezdtünk, majd a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum fogadott bennünket. Most Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban időzünk a hónap végéig. A múzeum története után az intézmény tudományos kutatómunkájára, majd az online tevékenységére koncentráltunk. Most a néprajzi,  a képzőművészeti és történeti gyűjtemény után a természetrajzit vehetjük szemügyre. 

 

Volgamenti hérics. A fényképet készítette  Jakab Gusztáv

 

A Békéscsabai Múzeum-Egyesület 1899-ban többek között azzal a céllal alakult, hogy a város, illetve a vármegye természetrajzi és paleontológiai értékei is begyűjtésre és bemutatásra kerüljenek. A megalakulását követően az őslénytani és a madártani gyűjtés dominált. Tarján Tibor 1902-ben közel 100 tételes madártojás-gyűjteményt ajándékozott az Egyesületnek. Jelentős az a Palágyi Lajos által adományozott 115 tételes madártojás-gyűjtemény is, mely 1952-ben került a múzeumba. Az 1980-as évektől szerveződött újjá a szakág, és ekkor indult meg nagy lendülettel a növénytani (botanikai) és a malakológiai (puhatestű) gyűjtés. Kertész Éva botanikus munkája nyomán a botanikai gyűjtemény a semmiből növekedett közel 6.000 tételesre. dr. Domokos Tamás több mint 25 évi gyűjtőmunkájának köszönhetően pedig több mint 12.000 tételből álló kvarter és recens malakológiai (puhatestű) gyűjtemény jött létre. A malakológiai gyűjtemény gyarapodása megalakulásától folyamatos, így ma már több mint 20.000 csiga- és kagylótétel szerepel a múzeum nyilvántartásában. A gyűjtemény Kárpát-medencei anyaga az egyik legnagyobb kollekció a világon. Gyűjteményünk legértékesebb darabjai az újonnan leírt csigafajok típuspéldányai. Bizonyos fajokból, mint pl. a bánáti csiga, a dobozi pikkelyes csiga vagy a kascsigák kárpáti fajaiból pedig a világ legnagyobb kollekciójával rendelkezünk. Deli Tamás malakológusnak köszönhető, hogy a múzeum gyűjteményébe bekerülhettek azok a balkáni régióban újként leírt csigafajok első típuspéldányai, melyeket nemrégiben fedezett fel a tudomány. A közelmúltban indult meg a rovartani gyűjtemény létrehozása is, melyben jelenleg már több ezer tétel található.

 

Túzok preparátum 

 

A története során közel 34 000 tételre bővült természettudományi gyűjtemény egyik legértékesebb részét azonban ma is a Tarján Tibor munkája idején készült, tudománytörténeti szempontból pótolhatatlan madárpreparátumok adják. A legidősebb preparátum az az 1901-ben készült túzokpár (Otis tarda), amelynek adományozója Zsilinszky Mihály történész, államtitkár, a Békéscsabai Múzeum-Egyesület alapító tagja volt.

 

A szerző természettudományos muzeológus

Leadkép: Dobozi pikkelycsiga

helytörténet, MúzeumTrip, történelem
2021-03-01 20:15
gyűjtemény, képzőművészet, MúzeumTrip
2021-02-27 20:00