EN facebook

A MúzeumTrip 24. helyszíne a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum

1899 óta

2021-02-17 20:00

MúzeumTrip olyan felfedező túra, amely során egy-egy múzeum mélyében, az ott őrzött tudás különböző rétegeiben tehetünk kirándulást. A Magyar Múzeumok OnLine kéthetente (minden hónap elsején és 15-én) másik múzeumot keres fel, hogy felfedezze és bemutassa a kisebb és nagyobb, régebbi és újabb intézmények történeteit, gyűjteményeit, kutatásait és programjait. 2020-ban Vác, Pásztó, Gyula, Debrecen, Szentendre, Csorna, Tapolca, Győr és Mohács, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Eger, Nyíregyháza, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Kecskeméti Katona József Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum, a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, Szolnok, a Postamúzeum, Makó és Zenta fogadott bennünket. 2021-ben a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum ipari örökséget reprezentáló tagintézményeiben kezdtünk, majd a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum fogadott bennünket. Most Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban időzünk a hónap végéig. 

 

 

Az 1899-ben alapított békéscsabai múzeum annak a festőművésznek a nevét viseli, akit minden magyar ismer, akit számon tartanak Európában és Amerikában egyaránt. Munkácsy csabai emlékeiből táplálkozva készítette a magyar festészet történetének egyik legismertebb alkotását, az Ásító inast. Békéscsaba és a festő nevét viselő múzeum legfontosabb feladatának tekinti a Munkácsy-kultusz életben tartását és ápolását, a magyar kultúrkincs, a Munkácsy- életmű és -életút bemutatását, feldolgozását, értékelését és természetesen óvását.

 

 

A felbecsülhetetlen értékű kulturális javakat őrző Munkácsy Mihály Múzeum Békéscsaba és Békés megye legjelentősebb közművelődési feladatokat ellátó muzeális intézményeként méltán tekinthető a Békéscsabán kialakítandó, a világhírű festőművész örökségét ápoló és népszerűsítő Munkácsy-negyed koronaékszerének.

 

A múzeum elődjét a Békéscsabai Múzeum-Egyesület hozta létre. Az 1899. november 25-én alakult Múzeum-Egyesület, működésének tizenöt éve alatt lerakta a gyűjtemények alapjait, megfelelő szakembereket nevelt, s tevékenységének betetőzéseként felépítette a múzeumnak helyet adó Közművelődés Házát. A múzeum–könyvtár–műterem–közművelődés négyes funkcióját ellátó Kultúrpalota számára készült épületet 1914-ben avatták fel. Ma is ez az épület ad otthont a múzeumnak, amely 1951-ben vette fel a gyermekkorát Békéscsabán töltő festőművész, Munkácsy Mihály (1844–1900) nevét.

 

 

A Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteménye a természettudományi, régészeti, néprajzi, történeti, képzőművészeti gyűjteményi anyagokból tevődik össze.

 

Kiemelkedő műtárgy-együttese a festményekből és relikviákból álló Munkácsy-gyűjtemény, melynek alapját a festő özvegyének végrendelete szerint az 1930-as évek elején a gyűjteménybe került műtárgyak képezik. A múzeum feladata és kedves kötelessége, hogy a névadó mester kultuszát helyi, országos és nemzetközi szinten is ápolja, a világ legnagyobb Munkácsy gyűjteménye cím használatát lehetővé tevő, egyedülállóan gazdag unikális gyűjteményi hátterével. Az elkötelezett szándék fontos állomása a 2020-ban megnyílt Munkácsy Mihály – Egy géniusz diadala című modern szemléletű, a festő életét és életművét 21. századi eszközökkel bemutató, méltán nagy érdeklődésre számot tartó új állandó kiállítás.

 

 

A Munkácsy-negyed projekt keretében nem csak Munkácsy művészete szólítja meg a látogatót, hanem az „Utazás TÉRben és IDŐben” – Békéscsaba az évezredek idővonalán című, kontextusba helyezett, tudományosan megalapozott eseményeket, jelenségeket, műtárgyakat, összefüggéseket, válaszokat felvonultató látványos, interaktív, többrétegű, jelenleg a megvalósítás szakaszában álló állandó kiállítás is.

 

Szakmaiság, megújult környezet, dinamikus fejlődés, nyitott szemlélet, látogatóbarát hozzáállás, modern ismeretközvetítés, élmény és látvány – ezeket kínálja látogatói számára a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum!

emlékezet, kiállítás, látogató, programajánló, történelem
2020-06-02 07:00
kiállítás, látogató, természet, természettudomány
2020-08-16 10:00