EN facebook

Múzeumok a beporzókért: jelentkezz idén is programmal!

FELHÍVÁS

2022-02-07 20:00

Idén is jön a tavasz, idén is rengeteg rovar kezd munkálkodni. A hasznos rovarok nem azért, hogy nekünk jó legyen, és a múzeumi és egyéb kártevők sem azért, hogy nekünk rossz legyen. Ünnepeljük öket közösen a Beporzók napján, március 10-én!

 

A rovarok teszik a saját dolgukat, évmilliók (egyesek év-százmilliók) óta, és ezzel kereszteződött a Homo sapiens fantasztikus, tűzijátékszerű evolúciója. Ennek az összetalálkozásnak ma sajnos az a következménye, hogy a hasznos, semleges és káros rovarok (összefoglalóan: a természetben szükséges rovarok) mennyisége és sokfélesége aggasztó mértékben, évente 1-1,5 %-kal csökken globálisan. A rovarok tevékenységének haszonélvezői vagyunk például az ürülék és trágya lebontásának eredményeképpen. Sokkal kellemesebb dolog a beporzó rovarokra gondolni, hiszen ők illatosabb, szebb, kedveltebb környezetben, virágokban sürögnek-forognak. Aki lelkes, sodró hangulatú beszámolót akar erről hallani, kattanjon rá erre az interjúra:

 

 

Csak remélhetjük, hogy fajunk tényleg sapiens, azaz gondolkodó, és időben tesz meg mindent, hogy védje a rovarokat és az élővilágot, utóbbiban sajátmagát is, természetesen.


A Kárpát-medence múzeumainak összefogása a beporzók védelméért 2020-ban indult ezzel a cikkel. Tavaly ilyentájt a Pulszky Társaság rendezett egy népszerűvé vált Online Beporzó Szalont, amin a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület jelen lévő aktivistái ígéretet tettek a Covid miatt kényszerű bezártságban lévő múzeumi kollégáknak, hogy márciusig sokféle online segítséget kínálnak.

 

Március elsején meg is jelent több új anyag, jelentősen gazdagodott a Beporzók napja weboldal kínálata. A tavaly bejelentkezett könyvtárak és múzeumok pazar programkínálatának áttekintését lásd itt. És ebben az anyagban nem is minden múzeum szerepel!


Segítsünk idén is együtt a világszerte fogyatkozó rovarvilágon! Ne csak a múzeumunk közönségének tervezzünk és kínáljunk programokat, hanem osszuk meg egymással is, amit csinálunk! Időben, mert hátha másvalakinek is ötletet adunk ezzel.

 

A Beporzók napja időpontja: 2022. március 10., csütörtök

 

Szombatra tervezett nyilvános esemény esetén javasoljuk azt március 5-én tartani, mert a következő szombat már a nemzeti ünnephez kötődő 4 napos hétvége része lesz.


Támogatásotokat a méhecskék nevében is előre is köszönjük. A jelentkezéseket 2022. február 28-ig várjuk a beporzoknapja@gmail.com e-mail címen.

 

 

Ami változatlanul fontos volna:

 

- A múzeum az elektronikus média felületein adjon hírt a természetvédelmi jeles napról.

 

- Közölje a Beporzók napja honlap és facebook oldal elérhetőségét, ezzel is segítve saját közönségét a szélesebb tájékozódásban.

 

- Fontos, hogy mindenki egységesen használja a #beporzoknapja, #beporzóknapja, #muzeum hashtag-eket.

 

- Hírlevelében vagy pedagógusoknak kiküldött tájékoztatóiban is felhívhatja a figyelmet a közelgő napra, és a beporzás, a beporzók, az egészséges szép természet jelentőségére. Ha időben megírják a beporzoknapja@gmail.com címre a tervezett eseményt, mi is tudunk segíteni a hír terjesztésében.

 

- Küldjön programajánlót és képet a szerkesztőségünknek (berenyi.mariann@gmail.com), hogy itt is hirdethessük az eseményt! A tárgyba mindenképp írják be: Beporzók napja!

 

- Ugyanilyen fontosnak érezzük, hogy a sikeresen lezajlott foglalkozásokról küldjenek lehetőleg képpel beszámolót (akár a facebookon tett bejegyzés formájában és/vagy a BN fotóalbumba feltöltve), hogy más is tudjon arról, a múzeum „jót s jól” tett.

 

 

Borítókép:

Egy látványos beporzó, a kacsafarkú szender (Macalik Kunigunda felvétele)

Beporzók napja, felhívás, múzeumandragógia, #muzeumokajovoert, múzeumpedagógia, műhely, Pulszky Társaság, természet
2021-01-27 14:00
felhívás, #muzeumokajovoert, néprajz, tárgy, természet
2020-05-21 07:00
Beporzók napja, #muzeumokajovoert, természet, természettudomány
2021-03-05 16:30