EN facebook

„Múzeumi hangadó” - Már lehet regisztrálni a 19. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitóra!

FELHÍVÁS

Múzeumi hangadó címmel 2021. szeptember 27-én, Gödöllőn, a megnyitásának 25. évfordulóját ünneplő Gödöllői Királyi Kastélyban rendezi meg Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ a 19. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitót.

 

Már elérhető a regisztrációs felület!

Regisztrációs határidő: 2021. szeptember 20. 12:00
A férőhelyek betelése esetén a regisztrációs időszak előbb lezárulhat.

 

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának 2006 óta az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó a nyitórendezvénye, melyen minden évben átadásra kerülnek a Múzeumpedagógiai Nívódíjak. 2021-ben pedig immár ötödik alkalommal ismerjük el egy arra érdemes szakember munkáját a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által alapított Múzeumpedagógiai Életműdíjjal. Idén második alkalommal a Családbarát Múzeum elismerő címet is átvehetik az eseményen azon muzeális intézmények, melyek a MOKK által kidolgozott minősítési rendszer szerint családbarát szemlélettel működnek.

 

A múzeumpedagógiai elismerések ünnepélyes átadását az idei évben is szakmai konferencia követi, mely a 2021-ben Múzeumi harmónia mottóval megrendezésre kerülő Múzeumok Őszi Fesztiválja fő célkitűzéséhez is szorosan kapcsolódik. A 2021. szeptember 27. és november 11. között zajló országos rendezvénysorozat célja ugyanis rávilágítani arra, hogy a muzeális intézmények miként tudnak az egészség, azaz a testi és a szellemi egység létrejöttéhez hozzájárulni.

 

A témához méltó helyszínt sikerült találnunk, hiszen a Gödöllői Királyi Kastély igazán gazdag zenei vonatkozású programkínálatot mondhat magáénak, gondoljunk csak a Zenél a kastély című nyári fesztiválhétre, vagy a rendszeresen itt megrendezésre kerülő Liszt Fesztiválokra. Az intézmény a tavalyi Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón a Családbarát Múzeum elismerő címet is átvehette.

 

A hazai és határon túli múzeumi szakembereket, pedagógusokat egyaránt megszólító szakmai eseményen azokat az eszközöket, kreatív megoldásokat kívánjuk bemutatni, amelyeknek köszönhetően a zene a múzeumokhoz köthető – legyen az akár egy megzenésített múzeumi tartalom, akár egy a kiállítótérben, vagy a múzeumkertben megtartott koncert vagy művészetterápiás foglalkozás.  A neves szakértők, előadók bevonásával zajló plenáris előadások, a jó gyakorlatok és a helyszínspecifikus workshopok és tárlatvezetések mind arra reflektálnak, hogy a muzeális intézmények milyen sokszínű módon, milyen változatos múzeumi tartalmakkal és szolgáltatásokkal képesek megjeleníteni a zenét.

 

A rendszerint 250-300 főt megmozgató esemény a muzeális intézmények pedagógiai és szolgáltatási kínálatának seregszemléje is. A helyszínspecifikus gyakorlati bemutatók, tárlatvezetések, workshopok remek alkalmat kínálnak arra, hogy a múzeumi szakemberek és pedagógusok a kreatív múzeumpedagógiai megoldások, kiállítások, programok és módszerek tárházából inspirációt meríthessenek, kapcsolatokat építhessenek.

 

Az ünneplésre és a találkozásra további apropót ad, hogy a Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatóságaként 2006 óta, immár 15 éve működő MOKK egy születésnapi retrospektív molinókiállítással is készül az eseményre.

 

További információ és tervezett program

felhívás, konferencia, múzeumpedagógia, műhely, téma
2021-08-27 11:00
díj, felhívás, látogató, múzeumandragógia, műhely, téma
2021-09-05 07:00
díj, felhívás, műhely, téma
2021-08-08 07:00