Múzeumok Őszi Fesztiválja: Hangolódjunk közösen az év egyik legnagyobb múzeumi eseménysorozatára! - Múzeumi Örömóda, avagy zenei kihívás

FELHÍVÁS

MOKK - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ
2021-09-03 16:00

A zene lényegét nagyon nehéz szavakba önteni, hiszen a zene sokkal több, mint pusztán kottára vetett hangjegyek összessége. A zene egyszerre hihetetlen mélység és fennkölt magasság, máskor csupa játék, kifogyhatatlan örömforrás, s nem utolsó sorban – e gyakran bábeli zűrzavarban – az egyetlen közös nyelv, mely fénysugárként képes behatolni az emberi szívekbe. Képes hidat, összhangot és harmóniát teremteni.

 

E gondolatok mentén indítjuk útjára az idei Múzeumok Őszi Fesztiválját, és többek között a zene kifogyhatatlan eszköztárát hívjuk segítségül, hogy bemutassuk és erősítsük a múzeumok harmonizáló, testet-lelket felüdítő szerepét.


Kedves múzeumban dolgozó Kollégák!


A Múzeumok Őszi Fesztiváljának idei mottójához és központi gondolatához kapcsolódva az országos rendezvénysorozat felvezető kampányának keretében közös örömzenélésre, – vagy ha úgy tetszik – zenei kihívásra várunk minden énekelni, zenélni szerető múzeumi kollégát. Arra biztatjuk a már működő, vagy az erre az alkalomra verbuválódott kis közösségeket, kamarakórusokat, zenekarokat, hogy egy közös zenei produkción keresztül engedjenek bepillantást a múzeumi közösség életébe, s rajtuk keresztül a múzeum sokszínű világába.


Ismerjük meg egymást! A kihívás nagyszerű lehetőség, hogy a múzeumi világ kicsit közelebb kerüljön egymáshoz. Fedezzük fel egymás rejtett képességeit, tudását! A zenés bemutatkozás reményeink szerint a nagyközönséghez is közelebb hozhatja a múzeumokat. Mutassuk meg, hogy a múzeumi világ egy izgalmas, színes játszótér, a falak mögött fáradhatatlanul munkálkodó múzeumi szakemberek sokoldalú, színes egyéniségek, akik most különleges módon kínálják a múzeumi kényeztetést és harmóniát.

 

A játék menete:


1. Van már énekkarotok, zenekarotok, ahol munka után a kollégákkal összejöttök egy kicsit együtt zenélni, lazítani, feltöltődni? Ha még nincs, most itt a lehetőség, hogy létrehozzatok egyet!

2. Válasszatok egy számotokra kedves dalt vagy zeneművet és tanuljátok meg.

 

3. A megtanult darabról (önállóan, vagy hangszerrel kísérve) készítsetek felvételt, töltsétek fel a Youtube csatornátokra és küldjétek el a linkjét az oszifesztival@skanzen.hu e-mail címre. Beküldési határidő: 2021. szeptember 20.

 

4. A produkciókat megosztjuk a Múzeumi Örömóda facebook csoportban és közönségszavazást indítunk. A legtöbb szavazatot elnyert alkotásokat az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón vetítés keretében láthatja a közönség.

 

 

Egy kínai mondás szerint "Amelyik otthonban zene szól, ott apa és fiú között szeretet honol”. A zene a szeretet húrjait pendíti meg, s az ilyen otthonba jó belépni.


Tegyük a múzeumainkat is egy ilyen hellyé!

felhívás, konferencia, múzeumpedagógia, műhely, téma
2021-08-27 11:00
díj, Múzeumok Őszi Fesztiválja, múzeumpedagógia, műhely, Pulszky Társaság - 30 év
2020-09-28 13:00
film, muzeológia, Múzeumok Őszi Fesztiválja, múzeumpedagógia, műhely, virtuális
2020-12-03 10:00