EN facebook

MuseuMap bemutatkozó 1.

2024-06-03 07:00

Ismerjék meg a hazai múzeumi aggregációs szolgáltatást és annak publikus felületét, a MuseuMap portált. Mostani bemutatkozó cikksorozatunk első részében a csatlakozott partnereink számára elérhető szolgáltatásainkat és az azok mögött álló szakmai tevékenységet mutatjuk be.

 

Az aggregátor intézmények feladata, hogy az ország különböző közgyűjteményeiből érkező digitális tartalmakat, valamint az azokhoz kapcsolódó metaadatokat egységes szerkezetben, egységes felületen tegyék hozzáférhetővé a felhasználók számára. Múzeumi területen ezt a szerepet a Magyar Nemzeti Múzeum tölti be: felelős a digitalizálási feladatok összefogásáért, koordinálásáért és az eredmények publikálásáért. Az intézményen belül a projektvezetői feladatokat az Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ lelkes szakértői csapata látja el.

 

Csatlakozó partnereink számára számos szolgáltatást nyújtunk. Ezek közül kiemelkedő jelentőséggel bír a MuseuMap portál, az aggregációs szolgáltatás publikus felülete, ahol gyűjtjük és online közzétesszük partnereink digitális rekordjait. A rekordok fotókat, adatokat, műtárgyleírásokat, esetenként 3D modelleket tartalmaznak. A rekordokat elsődlegesen a MuseuMapen és annak aloldalán, a MuseuMap Gallery-n tesszük közzé. A portál számos funkcióval rendelkezik, melyek a látogatókat a tartalmak megosztására, további felhasználására ösztönzik, oktatási, rekreációs vagy csupán hobbi céllal. Ezeket a funkciókat cikksorozatunk következő részében mutatjuk be felhasználói fókusszal.

 

Közös kedvencünk, a Madár alakú zsírlámpa

 

Kiemelt célunk a tartalmak felhasználásának és népszerűsítésének segítése nemzetközi szinten is. Ennek egyik kiváló módja a főként 3D-s tartalmak közzétételére és felfedezésére szolgáló weboldalon, a Sketchfaben történő megjelenésünk, ahol rekordokhoz tartozó 3D modelleket osztunk meg. Hiszünk abban, hogy az országokon átívelő kulturális kapcsolatok építése és fenntartása is fontos, így mint akkreditált partner kapcsolódást biztosítunk az európai kulturális örökség digitális tartalmait összegyűjtő és közzétevő Europeana portálhoz. Az Európa Digitális Könyvtárának is nevezett nemzetközi adatbázishoz csatlakozva egy újabb felületen tudjuk bemutatni partnerintézményeinket és gyűjteményeiket, a kereshetőséget is támogatva ezáltal.

 

MuseuMap a Sketchfaben

 

Fontos számunkra, hogy partnereink népszerűbbé váljanak: megosztjuk főbb eseményeiket, népszerűsítjük gyűjteményeiket a MNM OMMIK közösségi média felületein és egyéb kommunikációs csatornáin, hogy ezzel is erősítsük az intézmények online jelenlétét. Számos felületen rendszeresen teszünk közzé tartalmakat: Múzeum Most Facebook, MuseuMap Instagram, MuseuMap Pinterest.

 

Partnereink

 

Küldetésünknek tekintjük a szakmai-módszertani segítségnyújtást a minőségi digitalizáláshoz. Folyamatosan monitorozzuk a hazai és nemzetközi kulturális terepet, tájékozódunk az aktuális trendekről. Aktív résztvevői vagyunk a múzeumi életet formáló rendezvényeknek, az ott szerzett szakmai ismereteinket beszámolók, toolkitek formájában az OMMIK weboldalán és közösségi média felületeinken is megosztjuk. Rendszeresen részt veszünk az Europeana-hoz kapcsolódó szervezeti egység, az European Aggregators’ Forum (EAF) szakmai programjain. A Forum operatív és stratégiai szinten koordinál minden olyan tevékenységet, amelyek az aggregációs ökoszisztéma hatékony működéséhez szükségesek. Évente tartott ülésein a résztvevők személyesen is találkozhatnak egymással, megoszthatják tudásukat és megvitathatják ismereteiket. Az idei első, Hágában megrendezett tavaszi fórumon múzeumi informatikus kolléganőnk képviselte főosztályunkat. Részletes beszámolója itt, a Magyar Múzeumok Online felületén elérhető, kedvcsináló posztunk pedig Múzeum Most Facebook oldalunkon olvasható.

 

2023 novemberében abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy a Budapesten megrendezett EAF társszervezői lehettünk. Ehhez kapcsolódóan rendeztük meg az Aggregátorok napja. A digitális kulturális örökség hazai és európai szolgáltatói című szakmai délelőttöt is. Az eseményen bemutatkozott a hazai aggregátorok (MuseuMap, DigiPhil, Forum Hungaricum) együttműködésében megalakult Magyarországi Aggregátor Fórum (Hungarian Aggregators’ Forum) is.

 


Érdemes követni bennünket az Instagramon is

 

MuseuMap-csapatunk a nagy sikerű MuseumDigit konferenciasorozat szervezésében is részt vesz. A tavalyi jubileumi eseményről készült beszámoló portálunkon olvasható, a felvételek pedig a MNM OMMIK YouTube csatornáján lesznek visszanézhetők. A digitalizálással, innovációval, gyűjteményezési politikával, a kapcsolódó jó gyakorlatok bemutatásával és számos más szakmai kérdéssel foglalkozó korábbi konferenciák videói összegyűjtve egy helyen is böngészhetők.

 

Arra biztatunk minden közgyűjteményben dolgozó elhivatott múzeumi szakembert és intézményét is, hogy csatlakozzanak a MuseuMap-hez, és tegyünk együtt a múzeumok, a kulturális terület és a közgyűjteményi digitalizáció fejlődésének jövőjéért. Bővebb tájékoztatásért keressenek minket a museumap@mnm.hu e-mail címen!