EN facebook

Bemutatkozik a Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központja

2024-04-08 07:00

Az Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ (MNM OMMIK) 2011 óta működik a Magyar Nemzeti Múzeum főosztályaként. Indulásakor elsősorban a múzeumi ágazatért felelős minisztérium adminisztratív feladatait segítette, mára azonban tevékenységi körünk jelentősen kibővült: vizsgáljuk a hazai és nemzetközi múzeumi trendeket, kutatásokat folytatunk, elemzéseket készítünk, szakmai rendezvényeket szervezünk, módszertani ajánlásokat dolgozunk ki, továbbá koordináljuk és támogatjuk intézményünk és a múzeumi ágazat digitális átállását.

 

A Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégiában (KDS) a Magyar Nemzeti Múzeum mint ágazati aggregátor vesz részt. Főosztályunk látja el a projektvezetői feladatokat, a program-koordinációt, folyamatosan fejleszti a MuseuMap szolgáltatást, bővíti a gyűjteményi adatbázist és sikeresen kapcsolja össze Európa legnagyobb, publikus műtárgy-adatbázisával, az Europeana Collections portállal.

 

Trendformáló céllal kialakítottuk Inkluzív Múzeum tudásbázisunkat, ahol az inklúzió szemléletét, múzeumi alkalmazását, céljait és megoldásait valamint kapcsolódó szervezeteket mutatunk be. 2023-ban Nyitott terek címmel együttműködési megállapodást kötöttünk a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézettel, hogy közös munkánkkal támogassuk a múzeumi inklúziót.

 

Havonta megjelenő hírlevelünkben a nemzetközi és hazai világ múzeumi híreit, izgalmas szakmai rendezvényeket és remek pályázati lehetőségeket osztunk meg olvasóinkkal. A magyar szakma tájékozódását segítendő Facebook oldalt is működtetünk, Múzeum Most címen, ahol naponta posztolunk érdekes híreket, tanulmányokat, újdonságokat, izgalmas és mindig aktuális képes tartalmainkért pedig érdemes az Instagramon is követni bennünket. Angol nyelvű X (Twitter) oldalunkat a külföldi szakma elérésére és nemzetközi konferenciánk, a MuseumDigit rendezvényének népszerűsítésére használjuk.

 

A sokszínű feladatellátást az OMMIK lelkes munkatársai végzik: muzeológusok, kulturális menedzserek, tartalomszerkesztők és múzeumi informatikusok, akikkel kiemelt célunk hasznos információk és jó gyakorlatok megosztása a múzeumi szakma képviselőivel.

 

A Magyar Múzeumok Online szerkesztőségének jóvoltából egy újabb kommunikációs felületen publikálhatunk. Terveink szerint kéthetente jelentkezünk érdekes hírekkel, szakmai beszámolókkal, képgalériákkal, módszertani anyagokkal. 

 

Hamarosan találkozunk!

Az MNM-OMMIK csapata

digitalizáció, gyűjtemény, konferencia, muzeológia, műhely
2023-11-30 19:00
fénykép, gyűjtemény, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, téma, virtuális
2024-02-15 07:00