EN facebook

MuseuMap 2. – A MuseuMap és MuseuMap Gallery bemutatása látogatói szemszögből

TÉMA

2024-10-21 07:00

Hétről hétre izgalmas játékok, érdekes 3D modellek és műtárgyfotók várják a minőségi kikapcsolódásra vagy éppen kutatásra vágyókat weboldalainkon, ahol számos szolgáltatásunk segíti ezek felfedezését. Korábbi MuseuMap bemutatkozó 1. cikkünk folytatásaként, most felhasználói oldalról mutatjuk be mindkét portál funkcióit. 

 

MuseuMap aggregációs portálunk különlegessége, hogy az érdeklődők egy helyen tájékozódhatnak partnerintézményeink sokszínű gyűjteményeiről, több százezer műtárgy között keresgélve. Így amellett, hogy mindenki megismerkedhet partnerintézményeinkkel a Partnereink menüpontban, digitalizált tartalmaikat számos szempont szerint böngészhetjük. A részletes és összetett keresést is biztosító keresőmotorunk többek között szín, megnevezés, anyag, múzeum, technika szerinti szűrési lehetőségeket is biztosít. Regisztrációt követően az így megtalált kedvenc műtárgyrekordjainkból, azokat akár tematikus galériákba rendezve hozhatunk létre izgalmas válogatásokat a MyMuseumap menüpont segítségével. A rekordokat Pinterest táblákra is menthetjük - nekünk nagy kedvencünk a hangulatunknak vagy aktuális évszaknak megfelelő mood boardok készítése. Így jött létre múlt heti Őszi hangulatban című galériánk is. Haladva a kor szellemével, egy mesterséges intelligencia (MI) alapú funkció is támogatja a portál felhasználóbarát működését - az egyedi képgalériák összeállításában Színkereső szolgáltatásunk segít minden kíváncsi szemet. Ez az MI alapú szoftver a portálon található rekordok kiemelt képeit elemzi, azokból egyedi színskálákat generál. Az így könnyűszerrel létrehozott galériákat, prezentációkat online bemutathatjuk vagy PDF és PPT formátumokban letölthetjük, megoszthatjuk a közösségi portálokon. Tapasztalatból tudjuk, hogy egy prezentációval sokkal nagyobb sikert érhetünk el, ha egy kis humort is csempészünk bele, ezt a portálon felfedezhető vicces plakátok, érdekesebbnél érdekesebb tárgyak támogatják.

 

A MuseuMap új dimenziójaként hoztuk létre 2020 májusában a MuseuMap Gallery-t, a MuseuMap mikrosite-ját. Itt a portál anyagát látványos formában, kontextusba helyezve mutatjuk be. Célunk, felhívni az oldalra látogatók figyelmét a hazai múzeumok digitális tartalmaira és motiválni őket arra, hogy akár oktatási, akár rekreációs céllal használják, mi több, tovább népszerűsítsék azokat mindamellett, hogy minőségi időtöltést és könnyed kikapcsolódást kínálunk.

 

"az egyedi képgalériák összeállításában Színkereső szolgáltatásunk segít minden kíváncsi szemet"

 

És hogy mi vár azokra, akik játékosan, könnyedebb stílusban ismernék meg a múzeumok színes gyűjteményeit?

 

Főoldalunkon az egyes menüpontok kiemelt tartalmait mutatjuk be, rendszeresen frissítve azokat. A Felfedezés menüpontban a KDS Mintaprojekt keretein belül digitalizált érdekes műtárgyakat, 3D modelleket történeteikkel együtt ismerhetjük meg, vehetjük szemügyre közelebbről is. Az egyik legkedveltebb menüpontunk a Kiállítások, amelyben a digitalizálásban résztvevő partner múzeumaink izgalmas online kiállításait és galériáit tesszük közzé. Tanulás menüpontunkban pedig az oktatás támogatására elindult programunk teszi lehetővé a múzeumok online ismeretszerzést segítő videóinak és magyarázatokkal ellátott, interaktív tananyagainak elérését.

 

Legszórakoztatóbb menüpontunk vitathatatlanul a Játékok menüpont. Az aloldalon a MuseuMap anyagából összeállított interaktív játékok segítik a kikapcsolódást és a minőségi, kreatív időtöltést. Havonta frissülő kínálatunkban online kirakók, kvízek és kérdezz-felelek, valamint Találd ki! típusú játékok is szerepelnek. A májusi Múzeumok Majálisán óriási sikere volt hatalmas érintőképernyőnknek, ahol ezeket az online játékokat próbálhatták ki a rendezvény résztvevői. A leginkább közkedvelt játéktípusunk az óriás kivetítős puzzle volt, de Párosítsd össze! és Találd meg a helyes választ! kvízeink is nagy népszerűségnek örvendtek. Ha bárki lemaradt volna erről az alklomról, arra biztatjuk, hogy látogasson el a MuseuMap Gallery Játékok aloldalára és győződjön meg maga arról, hogy egy egyszerűnek hitt feladvány is tartogathat igazi kihívásokat. Érdemes felkeresni oldalunkat, hiszen Mi éjjel-nappal nyitva vagyunk!, rendezvényeinken pedig, kedves-lelkes kollégáink szívesen elkalauzolnak mindenkit a MuseuMap varázslatos világába.

 


"Az egyik legkedveltebb menüpontunk a Kiállítások, amelyben a digitalizálásban résztvevő partner múzeumaink izgalmas online kiállításait és galériáit tesszük közzé."

 

 

Személyesen, legközelebb október 29-én, MuseuMap Nap webináriumunkon találkozhatnak velünk partnereink!

A webinárium célja a MuseuMap aggregációs szolgáltatás bemutatása, a portál funkcióinak népszerűsítése, az Europeana partnerkapcsolat eredményeinek ismertetése, és nem utolsósorban a MuseuMap közösségének erősítése.

Az eseményen a részvétel ingyenes, ám előzetes REGISZTRÁCIÓhoz kötött!

A regisztráció határideje: 2024. október 22. éjfél

 


Hogy még több érdeklődőhöz eljuttassuk hazánk digitalizált kulturális örökségének kincseit és igazi közösséggé formálódjunk, portálunk mellett közösségi média oldalainkon is nap mint nap jelentkezünk friss, aktuális tartalmakkal. Megjelenéseink fő platformjai közé tartozik a nemrég megújított Instagram oldalunk, amely immár Múzeum Most néven fut tovább. Követőink az Instagram mellett, a Múzeum Most Facebook oldalon is találkozhatnak hetente megjelenő MuseuMap tartalmainkkal #hetiMuseuMap megjelöléssel, az OMMIK hírlevelének állandó MuseuMap rovatában pedig havonta mutatunk be egy-egy izgalmas MuseuMap GIF-et és egy, a hónaphoz kapcsolódó műtárgyat. Pinterest fiókunkban szintén izgalmas tematikus válogatásokat osztunk meg időről időre.

 

A portálokat indulásuk óta az MNMKK – MNM Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központja működteti. A weboldalak tartalomfeltöltéséért, kommunikációjáért és a mikrosite fejlesztéseiért az OMMIK MuseuMap csapata felel. Ha még többet szeretnének megtudni aggregációs szolgáltatásunkról, látogassanak el a MuseuMap Rólunk aloldalára!


Arra biztatunk minden múzeumi szakembert és intézményét is, hogy csatlakozzanak a MuseuMap közösségéhez, és tegyünk együtt a múzeumok, a kulturális terület és a közgyűjteményi digitalizáció fejlődésének jövőjéért! Bővebb tájékoztatásért keressenek minket a museumap@mnm.hu e-mail címen!

gyűjtemény, MetaMúzeum, műhely, művészet, támogatás, téma
2024-09-23 07:00
digitalizáció, konferencia, MetaMúzeum, műhely, virtuális
2024-09-09 07:00