EN facebook

Hátsó füves - Egy elveszett futballvilág képei Sátoraljaújhelyen

KIÁLLÍTÁS

2021-09-23 20:00

Barangolás a magyar futball rejtett tájain, ahol a csapat sorsa meglepő élességgel rajzolja elénk a kis települések társadalmi kihívásait: a falusi oktatás küzdelmeit, az elvándorlás hatásait, az öregedő lakosság megváltozott igényeit, a cigányság kiútkeresését.

 

A Hátsó füves kiállítás Csillag Péter újságíró és a résztvevő fotóriporterek Nemzeti Sportban megjelent, öt évet felölelő, többszörösen díjazott, utóbb önálló könyvben is bemutatott országjáró sorozatának vizuális és tárgyi összegzése. A közel százötven helyszínt érintő gyűjtés képi hozadéka az egyedülálló válogatás a tíz alkotó lenyűgöző, mégis emberközeli fotóiból, amelyek a falusi labdarúgás kiveszőben lévő, gyökeresen átalakuló világának talán utolsó pillanatfelvételei. A rögzített mozzanatok túlmutatnak a sport keretein, éles korrajzot és szociológiai látleletet kínálnak.


A Hátsó füves gyűjteményt a sátoraljaújhelyi és a zempléni futballkultúra egyedülálló kincsei egészítik ki. Korlenyomattal ér fel a környékbeli, sok esetben már megszűnt csapatok húsz-harminc évvel ezelőtti mezeiből készült színes válogatás, a régió valamikor virágzó futballéletének szomorú mementója a múzeumi darabbá lett bekecsi kispad és lelátó, a zempléni futballtörténelem csodálatos fotóemlékei pedig különleges időutazásra csábítanak.

 


A kiállított fotók készítői:
Balogh László, Földi Imre, Korponai Tamás, Mirkó István, Móricz-Sabján Simon, Reviczky Zsolt, Szabó Miklós, Török Attila, Tumbász Hédi, Veres Viktor


A kiállítás honlapja, további információ: hatsofuves.nemzetisport.hu

Az év múzeuma, gyűjtemény, muzeológia, múzeumtörténet, Pulszky Társaság
2021-06-11 17:00
Az év múzeuma, díj, gyűjtemény, műhely, Pulszky Társaság
2021-06-26 11:30