EN facebook

Átadták AZ ÉV MÚZEUMA 2021 elismeréseket!

ELISMERÉS

2021-06-26 11:30

A díjat idén a nagy múzeumok kategóriájában a Magyar Nemzeti Múzeum, a kis múzeumok közül a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum tagintézménye érdemelte ki. Az idén 30 éves Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület, a múzeumi szakma képviseletében 1996-ban alapította, 2020-ban pedig megújította Az Év Múzeuma elismerést, amivel a szakterület kiemelkedő intézményeit díjazza.

 

Az elismerés talán minden eddiginél nagyobb jelentőségű, hiszen a koronavírus-járvány időszakában a hazai kulturális szféra és a múzeumok társadalmi felelősségvállalása példaértékű volt: az intézmények hozzájárultak az otthonukba zárt állampolgárok rekreációjához, szórakoztatásához, aktívan támogatták az online oktatást. A múzeumok fokozott figyelemmel fordultak saját gyűjteményeik felé, és számos új megoldást, módszert dolgoztak ki, hogy közösségeik az online térben is összefoghassák. Most, az újranyitás után már országszerte arra biztatják látogatóikat, látogassanak el a most megnyílt kiállításokra, vegyenek részt az újonnan kidolgozott programokon, hogy személyesen megélhető élményekkel is gazdagodjanak.

 


2021. június 26-án a Múzeumok Éjszakája sajtóeseményén adta át dr. Sölch Gellért stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár és dr. Bereczki Ibolya, a Társaság elnöke a díj jelöltjeinek és nyerteseinek az elismerést a Ludwig Múzeumban.

 

 

A nagy múzeumok kategóriájában a nemzet múzeuma, a Magyar Nemzeti Múzeum vehette át a megérdemelt elismerést. A kilenc fős zsűri a következetes stratégia mentén kialakított korszerű muzeológiai gyakorlatáért, az online térben megvalósított sokszínű, hatékony ismeretátadási tevékenységéért és az intézmény nemzetközi elismertségének növeléséért díjazta az 1802-ben alapított közgyűjtemény teljesítményét. A Magyar Nemzeti Múzeum az elmúlt években köztudottan kimagasló gyűjteményi anyagának bemutatása, kutatása, gyarapítása érdekében hatékonyan építette határokon átnyúló és nemzetközi kapcsolatait, valamint a hazai közönségnek szóló ismeretátadási stratégiáját is eredményesen megújította. A kollektív emlékezet ápolásához munkatársai olyan kimenekedő tárlatokkal járultak hozzá, mint a Clara, a Közös időnk vagy a jelenleg is látogatható A Seuso-kincs. Pannonia fénye című kiállítás, illetve olyan színvonalas online tartalmakkal szolgáltak, mint a Pénzek színes világa videósorozat vagy a Nőnek való vidék.

 


A kis múzeumok kategóriájában a Petőfi Irodalmi Múzeum sátoraljaújhelyi filiáléja, a Kazinczy Ferenc Múzeum vezetője vehette át az elismerést. Az intézmény második alkalommal érdemelte ki Az Év Múzeuma díjat, látványosan és szisztematikusan fejlődő, határozott és eredményes közgyűjteményként. A munkatársi közösség fáradhatatlanságát és a gyümölcsöző csapatmunkát mi sem bizonyítja jobban, minthogy az intézmény a járvány ideje alatt sem hagyta magára látogatóit, megszületett a közvetlen hangnemű, magazinszerű KaMu-blog, elindult a Gondolatok a raktárban című vlog, illetve egy percig sem állt le a sátoraljaújhelyi vár feltárása és leleteinek elsődleges feldolgozása.

 

A fődíjak támogatói a MúzeumDigitár és a Pazirik Kft voltak. Szponzoraink 500-500 ezer forint értékű digitális szolgáltatás biztosításával segítik elő, hogy a nyertesek új, a virtuális térben megjeleníthető múzeumi tartalmakat hozhassanak létre és tegyenek minél szélesebb körben hozzáférhetővé.

A fődíjasok mellett az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját kapta a nemzetközi tudományos hálózatban betöltött szerepéért, a színvonalas kiadványpolitikáért és a gyűjteménygondozás új útjaiért a debreceni Déri Múzeum. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját pedig a szakmailag hiteles kamara-kiállításaira épülő, színvonalas múzeumpedagógiai programjaiért, elkötelezett értékmentő tevékenységéért a Hajdúszoboszlói Fazekasház érdemelte ki.

 

A Pulszky Társaság arra biztat mindenkit, hogy a lazuló korlátozások adta lehetőségeket és a Múzeumok Éjszakája alkalmát kihasználva látogassanak el a jelölt és díjazott múzeumokba, keressenek fel másokat is, ezzel támogatva az újranyitó intézményeket!

 

 

 

A pályázat folyamatáról és a díj odaítéléséről további információ kérhető az alábbi címeken:

Dr. Bereczki Ibolya, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület elnöke
+36 30 655 2532, ibo0530@gmail.comazevmuzeuma@gmail.com

Az év múzeuma, helytörténet, kiállítás, múzeumpedagógia, néprajz, Pulszky Társaság
2021-06-04 17:00
Az év múzeuma, digitalizáció, kiállítás, múzeumpedagógia, múzeumtörténet, pályázat, Pulszky Társaság, virtuális
2021-06-23 17:00
Az év múzeuma, gyűjtemény, muzeológia, múzeumtörténet, Pulszky Társaság
2021-06-11 17:00