EN facebook

A MúzeumTrip 29. helyszíne: a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum

Múzeumtörténet

2021-05-17 20:00

MúzeumTrip olyan felfedező túra, amely során egy-egy múzeum mélyében, az ott őrzött tudás különböző rétegeiben tehetünk kirándulást. A Magyar Múzeumok OnLine kéthetente másik múzeumot keres fel, hogy felfedezze és bemutassa a kisebb és nagyobb, régebbi és újabb intézmények történeteit, gyűjteményeit, kutatásait és programjait. 2021-ben a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum ipari örökséget reprezentáló tagintézményeiben kezdtünk, majd a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a békéscsabai Munkácsy Mihány, a Hadtörténeti Múzeum, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum és a Sóstói Múzeumfalu fogadott bennünket. Most már Sátoraljaújhelyen járunk a Petőfi Irodalmi Múzeum Kazinczy Ferenc Múzeumában

 

 

 

 

Sátoraljaújhelyen már a 19. század utolsó harmadában felvetődött a múzeumalapítás gondolata, mely Dókus Gyula (1849-1928) tudós alispánnak köszönhetően vált valósággá. A több évtizedig tartó, régészeti feltárásokat is magában foglaló gyűjtőmunka nyomán felhalmozott gazdag anyag 1928-ban még a Dókus-kastélyban került bemutatásra, 1930-ban viszont már a vármegyeháza erre a célra megépített új szárnyában kapott helyet.

 

1938-ban a Felvidék Magyarországhoz történő csatolásával a borsi kastély kínálkozott ideális lehetőségként a gyors ütemben gyarapodó vármegyei múzeumi anyag elhelyezésére.  1941 őszén elkezdték a gyűjteményi anyag átszállítását, majd 1942-ben megnyílt a kiállítás. Borsi Csehszlovákiához való csatolásával az itteni anyag fokozatosan a kassai múzeum irányítása alá tartozó intézményekhez került.

 

 

Az 1960-as években Vladár István, a Kertészeti Technikum igazgatója végzett jelentős gyűjtőmunkát diákjaival. A gyűjteményt helyhiányra hivatkozva 1972-ben felszámolták, darabjai zömmel az egri Dobó István Múzeumba és a Mezőgazdasági Múzeumba kerültek. A tárgyak egy része ugyan Sátoraljaújhelyben maradt, ám utóbb nyomuk veszett.

 

Szoboszlay Marcell - Közösséi régészet középiskolásokkal 

 

Az 1970-es évek erőtlen városi kezdeményezéseit követően 1984-ben került sor a jelenlegi múzeum létrehozására, mely először a volt vármegyeháza – akkor városi tanács – épületében kapott helyet. A miskolci Herman Ottó Múzeum szakmai segítségével 1984. december 3-án nyílt meg a Kazinczy Ferenc Múzeum állandó kiállítása „Haza és Haladás” címmel. 

 

Szoboszlay Marcell - Egy eltűnt vár nyomában enteriőr 

 

A gyűjtemény és a múzeum 1990-ben költözött a jelenlegi, Dózsa György utcai épületbe, ahol 1991-ben nyílt meg „A Zemplén-hegység természetrajza” címmel állandó természettudományi, majd 1993-ban „Sátoraljaújhely története a városi kiváltságok elnyerésétől 1849-ig” címmel nagyszabású állandó várostörténeti kiállítása. A Kazinczy Ferenc Múzeum 2011-ig a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatósághoz tartozott, 2013-tól kezdődően pedig a Petőfi Irodalmi Múzeum tagintézményeként működik. 

 

 

Az intézmény legfontosabb feladata az aktív közösségi szerepvállalás, a helyi és távolabbi közösségekkel való együttműködés, valamint a közösségépítés. Hiszünk a kultúra közösségteremtő erejében, elkötelezettek vagyunk a leszakadó társadalmi rétegek problémái iránt, részt veszünk a helyi és környékbeli közoktatási intézmények munkájában. Aktív szerepet vállalunk a természeti és épített környezet védelemben, valamint a környezettudatos nevelésben. Mindenünk a Zemplén!

 

Szoboszlay Marcell - Erdőjárók kalauza nappali 

 

A Kazinczy Ferenc Múzeum meghatározó szerepet játszik a régió tudományos alapkutatásaiban a természettudomány, a történelem, valamint a régészet területén. Muzeológusaink saját kutatási területük elismert szakemberei. Tudományszervező tevékenységünket rendszeres regionális és országos szakmai konferenciák, előadások jellemzik.  Állami fenntartású közintézményként fontosnak véljük a tudományos kutatási eredmények társadalmi hasznosítását, ezért nagy hangsúlyt fektetünk az ismeretterjesztésre, eredményeink bemutatására és publikálására.

 

Szoboszlay Marcell - Múzeumi piknik 

 

Az intézmény jogi besorolását tekintve területi múzeum. Sátoraljaújhely és a zempléni régió történeti, néprajzi és régészeti emlékeinek dokumentálása, gyűjtése és megőrzése mellett tevékenységünk kiterjed a Zempléni-hegység és a Bodrogköz természetrajzának feltérképezésére is. Állandó és rendszeres időszakos kiállításainkban saját kutatási eredményeinket tesszük közkinccsé, de gyakran és szívesen adunk helyt más intézmények utaztatható időszakos kiállításainak is.

 

 

A MúzeumTrip 2020-ban Vác, Pásztó, Gyula, Debrecen, Szentendre, Csorna, Tapolca, Győr és Mohács, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Eger, Nyíregyháza, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Kecskeméti Katona József Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum, a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, Szolnok, a Postamúzeum, Makó és Zenta intézményeiben járt.

díj, helytörténet, régészet
2021-04-08 07:30
interjú, örökségvédelem, régészet
2021-01-23 18:00