EN facebook

Vitézek szablyája, méheknek fullánkja avagy, tavaszi felporzás és beporzás - Tavaszváró múzeumpedagógiai tematikus hetek a Dobó István Vármúzeumban, 2020. március 3-13.

ÉLMÉNY

2020-02-28 07:00

Múzeumpedagógiai programjainkkal a tavaszt köszöntjük és ünnepeljük, a végvári vitézek életét mutatjuk be, valamint – sok más múzeumhoz hasonlóan – a Beporzók Napjához is csatlakozni kívánunk.

 


BEPORZÁS

 

 

A méhész műhelyében

 

A legősibb mesterségünk egyike a méhészet. Bemutatjuk a történelem során hogyan terjedt el és maradt fenn napjainkig a mézelő méhek ápolása, gondozása. Bemutatjuk, hogy használták a kast, a köpüt, a kaptárt. Milyen célt szolgál a kaptárszolga, a fedelező, a füstölő és a pergető. Megismerkedhetnek a méhek tulajdonságaival, szokásaival: anya, here, dolgozó méh. Bemutatjuk a méhészeti termékeket: mézfajták, virágpor, méhpempő, propolisz és méhviasz. Találkozhatnak egy méhésszel, aki a mesterség titkairól mesél.
A foglalkozás második felében szabadon választható módon elmélyedünk a méhek által előállított alapanyagok felhasználásában.
1. Mézeskalács
A klasszikus mézeskalácsok közül az ejzolt kalácsok formáit, díszítését ismerhetik meg. Gipszből kiöntött huszár vagy szív mintát festhetnek meg a bemutatott minták alapján.
2. Gyertyakészítés
A méhviasz felhasználásának egyik módja a gyertyakészítés. A méhkaptából nyert viaszból gyertyát készíthetnek a gyerekek.

 

Ajánlott korcsoport: általános iskola alsó és felső tagozat, középiskola
A foglalkozás helyszíne: Dobó István Vármúzeum, Várműhely, Dobó utca 12.
Időtartam: 90 perc
Részvételi díj: 400 Ft/fő
Információ: Földi Viktória
36/310-159
foldi.viktoria@egrivar.hu


Tulipán a csillagok alatt

 

A méhek nélkül elképzelhetetlen lenne egy csodálatos virágos mező, egy gyümölcsös, de ha elvonatkoztatunk és a virágcsendéletekre, virágábrázolásokra, virágot idéző szimbólumokra gondolunk, akkor is a lényeg körül járunk. A rét és mező, gyümölcsös virágai nem lennének a világon, ha nem fejlődtek volna a rovarokkal együtt, egymást feltételezve, tízmillió éveken keresztül a mai színpompáig. A fenti című foglalkozás bevezető részében megismerkedünk a történeti kiállításban látható noszvaji kazettás mennyezet díszítményeivel, a növényi ornamentikák változatosságával. Igyekszünk megfejteni a festő asztalosok által használt gazdag jelképrendszert. A kiállításban minden gyerek kiválaszthatja és megrajzolhatja a legkedvesebb motívumát. Ezt követően a tervek felhasználásávala műhelyben tűzzománc ékszert készítünk.

 

Ajánlott korcsoport: általános iskola alsó-felső tagozat, középiskola
A foglalkozás helyszíne: Dobó István Vármúzeum Történeti kiállítása és a Várműhely, Dobó utca 12.
Időtartam: 90 perc
Részvételi díj: 400 Ft/fő
Információ: Kovácsné Veréb Emese
36/310-159 vagy 0630/5185532
vereb.emese@egrivar.hu


„Csicsogtatom, söndörgetem …”

 

A természet bőségesen eláraszt bennünket szépséggel és harmóniával. A régi korok emberei mindig nagy szeretettel ábrázolták a természet szépségei közül a növényeket. A Dobó István Vármúzeum kiállított műtárgyain megjelenő motívumok jó példával szolgálnak a gyerekek számára. A műhelymunka során a bemutatott virágábrázolások segítenek minket, hogy elkészítsük saját nemezvirágunkat. A foglalkozáson a gyerekekkel játékos munka során a nemezelés alapjaival ismerkedünk. Bemutatjuk, átélhetővé és megtapasztalhatóvá tesszük ezt az ősi technikát.

 

Ajánlott korcsoport: általános iskola alsó-felső tagozat
A foglalkozás helyszíne: Dobó István Vármúzeum Történeti kiállítása és a Várműhely, Dobó utca 12.
Időtartam: 90 perc
Részvételi díj: 400 Ft/fő
Információ: Kovácsné Veréb Emese
36/310-159 vagy 0630/5185532
vereb.emese@egrivar.hu

 


FELPORZÁS

 

 

"Aki nem lép egyszerre..."

 

A Fegyvermustra c. kiállításban mesék, mondókák, játékok segítségével ismerkedhetnek meg az óvodások a haza, hazaszeretet szavak jelentésével, az országot védőegykori katonák életével és fegyvereivel.
Az 1848-49-es szabadságharcra emlékezünk a foglalkozás fő részében. Beszélgetünk legfontosabb eseményeiről, személyeiről, jelképeiről. Énekszóval,dobolva menetelünk, huszárosat játszunk. Az óra végén gurigahuszárt készítünk, melyet a gyerekek elvihetnek emlékül.

 

Ajánlott korcsoport: óvoda nagycsoport
A foglalkozás helyszíne: Dobó István Vármúzeum Fegyvermustra kiállítása és a Balassi-terem
Időtartam: 90 perc
Részvételi díj: 300 Ft/fő
Információ: Bozsákovicsné Radnóti Ágnes
0630/8150959
bozsakovicsne.agnes@egrivar.hu

 

Ész, idő, szerencse - Stratégiai társasjáték

 

Mi kell egy sikeres várostromhoz? Nem elég pusztán az erős sereg vagy a rátermett hadvezér. A diákok a játékon keresztül megtapasztalhatnak egy XVI. századi várostromot. Várvédőként és ostromló seregként próbálhatják ki magukat a harcmezőn, átélhetik a csapatmunka nehézségeit és előnyeit, kidomboríthatják egyéni kvalitásaikat. Egy a cél: a győzelem!

 

TotisViribus -- Stratégiai társasjáték

 

A Teljes Erővel (TotisViribus) elnevezés egy nyíltmezei csatát takar, ahol két, egymással szemben álló csapat küzd egymással a végső győzelemért. A résztvevők karaktereketés gyalogsági, lovassági, vagy tüzérségi egységetalakítanak ki. A játék során minden karakter önálló feladatot kap, akiknek a vezénylését szintén egy előre kiválasztott játékos végzi. A csapatok dolga nem egyszerű: nehezíthetia katonák feladatát a hirtelen beálló esőzés, a rossz minőségű lőpor, de megkönnyítheti néhány felcser, vagy egy magas rangú tiszt. Jó szerencse, semmi más!

 

,,Egerben vagyon ötszáz gyalog...”

Gyalogság a kora újkori Magyarországon – Múzeumi óra

 

A foglalkozás során a gyerekek megismerkedhetnek a legegyszerűbben kiképezhető, fenntartható, bevethető és bármilyen terepen alkalmazható fegyvernem, a gyalogság XVI-XVII. századi életével, feladataival a bemutatott fegyverek, öltözetek segítségével. A felszerelést követően a hadrendről, az alakzatokról kaphatnak új ismereteket egy szituációs játék során.

 

„Lobogós kopiát vitézek ott viselik”

Lovasság a kora újkorban

 

A páncélos lovasság a középkor meghatározó fegyverneme, a lőfegyverek és az újfajta gyalogsági taktikák megjelenése azonban letaszítják sokáig birtokolt trónusáról. Európa hadseregeinek újra kell gondolniuk a lovasság szerepét és feladatát az új hadászati viszonyok közt. A foglalkozás során az erre vonatkozó elméleti, gyakorlati megoldásokat fogjuk megvizsgálni. A diákok emellett megismerkedhetnek a lovasság fegyverzetével is.

 

Tüzériskola

Tüzérég a kora újkori Magyarországon

 

A tüzérség eszközei a különböző méretű és formájú ágyúk, tűzfegyverek. Ezek megismerésére nyújt lehetőséget a Tüzériskola című foglalkozás, amely során a diákok egy tüzérinas bőrébe bújva ismerkedhetnek meg a lövegek felépítésével, karbantartásával és használatával.

 

Ajánlott korcsoport: általános iskola felső tagozat, középiskola
A foglalkozás helyszíne: Dobó István Vármúzeum Kazamata felépítmény
Időtartam: 90 perc
Részvételi díj: 300 Ft/fő
Információ: Kollár-Forgó Emese
0630/8150963
forgo.emese@egrivar.hu

 

A Beporzók Napja múzeumi kezdeményezésről az alábbi linken olvashat bővebben:
https://magyarmuzeumok.hu/cikk/fogjunk-ossze-a-beporzok-erdekeben-felhivas-minden-hazai-muzeumhoz

 

iparművészet, kiállítás, tárgy, történelem
2017-08-26 08:31