EN facebook

Beporzók Napja 2020. március 7-én a Magyar Természettudományi Múzeumban - A beporzó rovarok kis és nagy trükkjei

BEPORZÓK NAPJA

Idén is bővülő programmal várjuk a családokat. Mindent megteszünk azért, hogy alaposabban megismerjük a beporzókat. Megtudhatjuk, hogy mi mindent köszönhetünk nekik. Játékainkból kiderül, hogy hol találjuk a legjobb méhlegelőket, és milyen fáradságos munka a pollengyűjtés. Megnézzük kik és hogyan szállítják az összegyűjtött virágporszemeket. Kiderül, hogyan juthatunk hozzá lepke módra a nektárhoz, megtudjuk milyen édesszájúak és válogatósak a rovarok, és lehet-e egy rovarnak növény párja.

 

Ha valaki otthont szeretne nyújtani a legszorgalmasabb beporzóknak, akkor a barkács-műhelyünkben hazavihető méhszállót készíthet…

 

2020. március 7. szombat, 10.00-14.00

 

Program:

 

Méhszállók/rovarszállók– Barkácsműhely
Akinek kedve van, elsajátíthatja a méhecskebölcső-készítés tudományát, vagy akár el is készítheti, haza is viheti az otthon kirakható bölcsők valamelyik formáját.

 


Méhmakettkészítés


Pollengyűjtés, pollenszállítás
Ki tud egységnyi idő alatt több virágport gyűjteni? Minden versenyző tapadós „kosárkát” kap, és ide kell majd gyűjtenie a pollenszemeket.

 

A beporzó rovarok kis és nagy trükkjei – Műhelytitkok program
Rovarépítő: méh-, légy- és darázsalkatrészek, melyekből rovarokat lehet összerakni. Készítsünk együtt poszméhet, pöszörlegyet, döglegyet, csípőszúnyogot, zengőlegyet vagy fejeslegyet.

 


Virágok és beporzóik

 

Mit adnak a virágok a beporzóknak?

 

Tipikus virágok és beporzóik – labirintusjáték hazai példákkal

 

Virágformák, virágtípusok – Ki melyik virágot látogatja?

 

Virágok „mindenevőknek” és ínyenceknek - specializált és generalista beporzók

 

Viráglátogatók az ízeltlábúaktól az emlősökig, mert nem csak rovarok végeznek beporzást

 

 

A darázs, a zengőlégy, a méh és a poszméh – darázsöltöztető forgatós korongokkal. A játék mellett rovardobozban megtekinthető a fenti csoportok néhány hazai képviselője

 

Virágnaptár - Legelési naptár méheknek és más beporzóknak

 

Virágóra játék
Számos növény a beporzó rovarok repülési idejéhez igazítja virágjának nyitását és csukását. Virágóra néhány virág „nyitva tartási idejével’. Vajon milyen virág, mikor, milyen rovarokat vár tárt karokkal?

 

A Fiatalok Természetismereti Klubjától Csonka Kinga Adina és munkatársai kézműves foglalkozással, ismeretterjesztő kvízzel, a beporzók „munkáját” bemutató játékkal és mikroszkopizálással várnak benneteket.

 

Beporzók napja, programajánló, természet
2020-03-01 21:00
Beporzók napja, könyvbemutató, látogató, programajánló, természet
2020-03-04 07:00