EN facebook

Az ICOM új múzeum definíciója: több ezer múzeum, több mint száz ország, egy definíció

2022-09-05 21:05

A sikertelen és vitákkal terhelt kiotói kongresszus után az ICOM újrakezdte az új múzeumi definíció megfogalmazását. Nézzük, hogy történt!

 

Az ICOM új múzeumdefiníciójának kidolgozására irányuló részvételi folyamatában különböző hátterű, kulturális származású, gyakorlati és generációs szakembereket bátorított és tette lehetővé számukra a részvételt. A világ minden tájáról 126 bizottság vett részt az új múzeumdefiníció kidolgozásában. Az összrészvételi arány 70,7% volt.

 

A folyamtért önálló bizottság felelt. Az ICOM Define a teljes folyamat során elkötelezte magát az átláthatóság mellett, folyamatosan tájékoztatást nyújtott az ICOM honlapján és más csatornákon.

A definíciós javaslatot a bizottságoktól 18 hónapon keresztül folytatott négy közvetlen konzultáció során kapott adatok alapján dolgozták ki, felhasználva számos analitikai eszközt is.

 

Az 1. konzultáció lehetőséget biztosított a bizottságok számára, hogy beszámoljanak a 2019/2020-ban a múzeumdefinícióval kapcsolatos tevékenységeikről. Gazdag változatos válaszokat kaptunk 23 nemzeti bizottságtól, 6 nemzetközi bizottságtól, 1 társult szervezettől és 1 munkacsoporttól.

 

Az ICOM a 2. konzultációt azokról a kulcsszavakról és fogalmakról folytatta le, amelyeket a múzeumdefiníciónak tartalmaznia kell. Az eredmények kvantitatív és kvalitatív elemzésen mentek keresztül, amelyet három független adatelemző végzett. Ennek összefoglalása itt! 

 

A harmadik körben a bizottságokat, a regionális szövetségeket és a társult szervezeteket felkérték, hogy tekintsék át a 2. konzultációs jelentésben közzétett kulcsszavak és fogalmak listáját, és egy online űrlapon keresztül nyújtsák be visszajelzéseiket. Minden beérkezett választ elemeztek. Az ICOM által erre a célra toborzott adatelemzők ez alapján állították össze jelentésüket.

 

Az ICOM Define tagjai öt definíciójavaslatot dolgoztak ki a 2. és 3. konzultáció adatelemzési eredményeire alapozva. A 4. konzultáció során az ICOM bizottságokat felkérték, hogy rangsorolják az öt javaslatot, és lehetőségük volt véleményt nyilvánítani az általuk legjobbnak ítéltről. Az ICOM Define a beérkezett válaszokat elemezve tett javaslatot a végső két definíciósjavaslatra.

 

A.

A museum is a permanent, not-for-profit institution, accessible to the public and of service to society. It researches, collects, conserves, interprets and exhibits tangible and intangible cultural and natural heritage in a professional, ethical and sustainable manner for education, reflection and enjoyment. It operates and communicates in inclusive, diverse and participatory ways with communities and the public.

 

B.

A museum is a not-for-profit, permanent institution in the service of society that researches, collects, conserves, interprets and exhibits tangible and intangible heritage. Open to the public, accessible and inclusive, museums foster diversity and sustainability. They operate and communicate ethically, professionally and with the participation of communities, offering varied experiences for education, enjoyment, reflection and knowledge sharing.

 

Ezt a két javaslatot 2022. május 5-én, csütörtökön vitatta meg az ICOM Advisory Council, majd két hetes online szavazásban döntött a végső javaslatról. Az eredményt a május 20-i ülésen hirdették ki. A nyertes javaslat egyetlen szavazattal (52:51, 3 tartózkodás mellett) nyert.  Prágában az ICOM kongresszuson meggyőző, több mint 90%-os többséggel fogadtuk el az ICOM új múzeum definícióját:

 

„A museum is a not-for-profit, permanent institution in the service of society that researches, collects, conserves, interprets and exhibits tangible and intangible heritage. Open to the public, accessible and inclusive, museums foster diversity and sustainability. They operate and communicate ethically, professionally and with the participation of communities, offering varied experiences for education, enjoyment, reflection and knowledge sharing.”

A prágai kongresszus után az ICOM Magyarország elnöksége több fordulóban, számos értelmezési javaslatot figyelembe véve fogadta el az új definíció hivatalos magyar nyelvű változatát:

 

„A múzeum a társadalom szolgálatában álló nem profitorientált, állandó intézmény, amely kutatja, gyűjti, megőrzi, értelmezi és kiállítja a tárgyi és szellemi örökséget. A múzeum a nyilvánosság számára nyitott, hozzáférhető és befogadó, elősegíti a sokszínűséget és a fenntarthatóságot. Etikusan, szakszerűen és a közösségek részvételével működik és kommunikál, változatos tapasztalatot nyújtva az oktatás, a szórakozás, a reflektív gondolkodás és a tudásmegosztás terén.”