EN facebook

Az év kiállítása 2023 díj esélyese: A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kandó Kálmán és a vasútvillamosítás 90 éve Magyarországon című állandó kiállítása

AÉK23

2023-10-28 18:00

AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2023 díjat november 14-én adják át a BTM Vármúzeumában. A Pulszky Társaság 2010-ben alapította a címet, mellyel évről-évre muzeális intézmények kiállítások megvalósításában megnyilvánuló tudományos felkészültségét, kreativitását, a közönséggel való kapcsolatteremtő képességét jutalmazza, egy múzeum állandó vagy időszaki kiállítását kiválasztva. Idén két kategóriában folyik a megmérettetés, 10 millió forint alatti illetve feletti bekerülési költségű állandó vagy időszaki kiállítások pályáznak az elismerésre. Virtuális kiállítás kategóriában nem érkezett olyan pályázat, amelyet a bizottság jelöltségre javasolt. A 16 jelölt már csak arra vár, hogy a díjátadón fény derüljön az eredményre. Addig is ismerjük meg őket, drukkoljunk nekik!

Lássuk most a 10 millió forint alatti bekerülési költségű kategóriából a Kandó Kálmán és a vasútvillamosítás 90 éve Magyarországon című állandó tárlatot. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum kiállításának tartalmáról, szemléletmódjáról, látványáról Mihalkov György perspektíváján kaphatunk képet.

 

Nagyfeszültség a Vasúttörténeti Parkban – A Vasúttörténeti Parkban a hatalmas fekete gőzösök mellett szerényen meghúzódik egy zöld, áramszedős villamosított mozdony. A gyerekek legnagyobb bánatára erre nem lehet felmászni, nem lehet masinisztásat játszani, de ha kíváncsiak vagyunk a történetére, rengeteg érdekességet tudhatnak meg róla kicsik és nagyon egyaránt.

 

El kell látogatnunk az Orient csarnok második emeletén található kiállítóterembe és vissza kell utaznunk 90 évet az időben, hogy megérkezzünk a történetünk legelejére, a magyar vasút villamosításának kezdetére. Abban az évben tartották a Kandó próbamozdony első sikeres futópróbáját, amely új fejezetet nyitott a vasút történetében. A gyerekek számára is könnyen befogadható infografikáról megtudhatjuk, hogy a vasúti villamosítás milyen előnyökkel járt a gőzmozdonyokkal szemben.

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Pulszky Társaság (@pulszkytarsasag)

 

A kiállítást a 17 különleges vasútmodell teszi még izgalmasabbá, amelyek a korszak hajnalától a mai napig végigkísérik a magyar villamosítás történetét. A modellek tanulmányozása után pedig érdemes ezek közül a parkban minél többet megkeresni közülük.

 


Mihalkov György