EN facebook

Az év kiállítása 2023 díj esélyese: A Ferenczy Múzeumi Centrum A Gyűjtemény (1900–2022) című állandó kiállítása

AÉK23

2023-10-26 18:00

AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2023 díjat november 14-én adják át a BTM Vármúzeumában. A Pulszky Társaság 2010-ben alapította a címet, mellyel évről-évre muzeális intézmények kiállítások megvalósításában megnyilvánuló tudományos felkészültségét, kreativitását, a közönséggel való kapcsolatteremtő képességét jutalmazza, egy múzeum állandó vagy időszaki kiállítását kiválasztva. Idén két kategóriában folyik a megmérettetés, 10 millió forint alatti illetve feletti bekerülési költségű állandó vagy időszaki kiállítások pályáznak az elismerésre. Virtuális kiállítás kategóriában nem érkezett olyan pályázat, amelyet a bizottság jelöltségre javasolt. A 16 jelölt már csak arra vár, hogy a díjátadón fény derüljön az eredményre. Addig is ismerjük meg őket, drukkoljunk nekik!

Lássuk most a 10 millió forint feletti bekerülési költségű kategóriából az A Gyűjtemény (1900–2022) című állandó tárlatot. A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum kiállításának tartalmáról, szemléletmódjáról, látványáról Katona Júlia perspektíváján kaphatunk képet.

 

A Ferenczy Múzeumi Centrum 2023 márciusában nyitotta meg új, hiánypótló állandó kiállítását. A Gyűjtemény (1900–2022) című tárlat az állandó kiállítások műfaját változatosabbá, dinamikusabbá téve fél- egyévenként megújul, ami lehetővé teszi, hogy a gyűjteményi anyag minél szélesebb spektruma kerüljön kiállításra, valamint fenntartja a folyamatos érdeklődést is.

 

 

A 2028 tavaszáig látogatható kiállítás a Szentendréhez kötődő, a 20–21. század magyar művészetét is alapvetően meghatározó művészeket és csoportjaikat (a Ferenczy-család, Barcsay Jenő, Bálint Endre, Czóbel Béla, Deim Pál, Korniss Dezső, Kmetty János, Vajda Lajos) a kronologikus rendezési elv mellett asszociatív módon kívánja bemutatni.

 

A tárlatot interaktív digitális megoldások gazdagítják, amelyek további információkat nyújtanak a kiállított művekről és a művészekről.

 

 

A kiállítást kísérő komplex múzeumpedagógiai program pedig mélyebben is megismerteti az iskolás korosztállyal a modern és a kortárs magyar művészet e jelentős szegmensét.

 

 

 

dr. Katona Júlia

tudományos titkár és kutatási projektvezető, Iparművészeti Múzeum

az Év Kiállítása Díj Bizottság elnöke